WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σεμινάριο Συναισθηματικού Αλφαβητισμού για γονείς: Ένα παιδί χρειάζεται το «μαζί» και όχι το «απέναντι»


JTeam

8 Νοεμβρίου 2023

Σεμινάριο Συναισθηματικού Αλφαβητισμού για γονείς: Ένα παιδί χρειάζεται το «μαζί» και όχι το «απέναντι»
Ζούμε στην εποχή της γρήγορης πληροφορίας, του ταχύτατου ρυθμού ζωής και του αυξανόμενου άγχους. Τι συμβαίνει, όμως, με την επικοινωνία; Και κατά συνέπεια, τι συμβαίνει με την ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά μας;

Παιδιά που έχουν εκρήξεις θυμού, νήπια που δεν δέχονται να φορέσουν (και μετα να βγάλουν!) τα παπούτσια τους, γονείς που «έχουν δοκιμάσει τα πάντα» και στέκουν ανήμποροι μπροστά στο θέαμα ή που χάνουν τον έλεγχο και βάζουν τις φωνές.
Οι συζητήσεις στις παρέες γονέων είναι λίγο πολύ γνωστές.

Γονείς στα πρόθυμα της εξάντλησης, κάποιες φορές και σωματικής εκτός από ψυχολογικής, να συζητούν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν: δε μας ακούει, μιλάει άσχημα, κλαίει με το παραμικρό, δεν πηγαίνει για ύπνο στην ώρα του, δεν δέχεται να της κουμπώσουμε τη ζώνη στο αυτοκίνητο, δε φοράει μπουφάν, μπορεί να κλαίει για ώρες αν το τοστ δεν έχει «γεύση τετράγωνο», μας χτυπάει, δε διαβάζει τα μαθήματά του, δεν, δεν, δεν...

Αν με έναν μαγικό, ή όχι και τόσο μαγικό, τρόπο μπορούσαμε να λύσουμε τον γρίφο της εκάστοτε συμπεριφοράς, να την αντιμετωπίσουμε ως «σύμπτωμα» και να οδηγηθούμε στη ρίζα του εμποδίου στην επικοινωνία, τότε θα ήμασταν σε θέση να παραδεχτούμε πως ποτέ δεν «έχουμε δοκιμάσει τα πάντα». Υπάρχει κι άλλος τρόπος. Δεν είναι πάντα ο εύκολος, είναι όμως ο ουσιαστικός.

Ο Συναισθηματικός Αλφαβητισμός είναι απαραίτητη δεξιότητα για κάθε γονέα. Κάθε συναισθηματικά εγγράμματος άνθρωπος, ή με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη όπως έχει επικρατήσει, είναι σε θέση να αναγνωρίσει, να κατανοήσει και να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Κατ’ επέκταση, είναι σε θέση να αναγνωρίσει, να κατανοήσει και να βοηθήσει στη λεκτικοποίηση και τη διαχείριση των συναισθημάτων των γύρω του.

Ένα παιδί που ήδη δυσκολεύεται να διαχειριστεί το συναίσθημά του, χρειάζεται κατανόηση και βοήθεια. Χρειάζεται το "μαζί" και όχι το "απέναντι".

Μία νέα Ομάδα Γονέων ξεκινά στον Κύκλο Γονέων 02/12/2023.

Κύκλος Συνατήσεων: 12
Συχνότητα Συναντήσεων: Καθέ 15 μέρες
Διάρκεια Συνάντησης: 1,5 ώρα
Τύπος Σεμιναρίου: Διαδικτυακό

Εκπαιδεύτρια-Συντονίστρια: Σοφία Κλιάνη

Αναγνωρισμένη συνεργάτιδα του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων. Εκπαιδευτικός με Συμπληρωματική Εκπαίδευση στον Συντονισμό Ομάδων Γονέων, τη Συμβουλευτική Ζεύγους και Οικογένειας και τη Διαχείριση του Διαζυγίου.

Πληροφορίες / Κρατήσεις θέσεων: [email protected] 2103428362 και 6938625119

Θα μας βρείτε και στο facebook στη σελίδα Κύκλος Γονέων

* Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Γονικού Συναισθηματικού Αλφαβητισμού (Educational Programme of Parental Emotional Literacy- EPPEL) έχει αναπτύξει η Βασιλική Παππά, MSc, PhD,Συμβουλευτική ψυχολόγος, Πρόεδρος και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.