WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Βλέπεις τις ίδιες σειρές ξανά και ξανά; Υπάρχει εξήγηση


Ερασμία Αρβανιτά

30 Νοεμβρίου 2023

Βλέπεις τις ίδιες σειρές ξανά και ξανά; Υπάρχει εξήγηση
Pexels/ Edward Eyer
Και ποιος δεν βλέπει τις ίδιες σειρές ξανά και ξανά;

Το να παρακολουθείς μια νέα σειρά ή ταινία, μπορεί να είναι συναρπαστικό. Απευθείας μπαίνεις σε έναν διαφορετικό κόσμο, με νέους χαρακτήρες, ιστορίες και ιδέες. Μαθαίνεις νέες πληροφορίες, βλέπεις διαφορετικές τοποθεσίες και βιώνεις νέα συναισθήματα.

Ωστόσο, πολλοί απολαμβάνουν να βλέπουν ξανά και ξανά τις ίδιες γνωστές σειρές ή συγκεκριμένα επεισόδια από αυτές τις σειρές. Εάν το κάνεις κι εσύ, ξέρουμε το γιατί.

Εκπληρώνεις τις συναισθηματικές ανάγκες σου

Όταν βλέπεις μια σειρά ξανά και ξανά, γνωρίζεις εξ αρχής ποια συναισθήματα θα βιώσεις. Ξέρεις πώς αρχίζουν και πώς τελειώνουν τα πράγματα, και φυσικά ξέρεις τα συναισθήματα που σου δημιουργεί. Για τον ίδιο λόγο, πολλοί άνθρωποι βλέπουν και τις ίδιες εποχιακές ταινίες, όπως τις χριστουγεννιάτικες. Γιατί έτσι βιώνουν ξανά το συναίσθημα θαλπωρής που επιθυμούν.

Σε επηρεάζει το άγχος της επιλογής

Όσο περισσότερες επιλογές έχεις, τόσο περισσότερο είναι και το άγχος που σου δημιουργείται. Η διαδικασία επιλογής δημιουργεί άγχος και δυσαρέσκεια. Αν αφιερώνεις πολύ χρόνο στο να βρεις κάτι ελκυστικό, η απόφαση για το τι θα παρακολουθήσεις μπορεί να είναι περίπλοκη, κουραστική και απλώς να μην αξίζει τον κόπο.

Εξοικειώνεσαι με τους χαρακτήρες

Σίγουρα έχεις βιώσει πολλές το να συνδέεσαι με κάποιον χαρακτήρα από μια σειρά. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείς παρακοινωνικές σχέσεις, σχέσεις δηλαδή μονόπλευρες, οι οποίες ικανοποιούν τις κοινωνικές σου ανάγκες. Όταν βλέπεις, λοιπόν, ξανά μια σειρά ή μια εκπομπή, επιστρέφεις σε αυτές τις παρακοινωνικές σχέσεις, τοποθετώντας τον εαυτό σου δίπλα σε αξιόπιστους και πιστούς φίλους.

Αναζητάς ασφάλεια

Όταν βλέπεις ίδιες σειρές ξανά και ξανά, μεταφέρεσαι νοητά στον τόπο, τον χρόνο και τις συνθήκες τους, όπως όταν τις πρωτοέβλεπες. Αυτό σου δημιουργεί ασφάλεια. Οι σειρές (και οι ταινίες) σε βάζουν σε έναν άλλο κόσμο, όχι μόνο στην ιστορία που έχει γραφτεί, αλλά και έξω, στην ιστορία της δικής σου ζωής. Σε κάνει να συμμετέχεις ενεργά, και αυτό σου προκαλεί ένα αίσθημα ζεστασιάς και ασφάλειας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.