WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτά είναι τα 4 χαρακτηριστικά των πετυχημένων ηγετικών προσωπικοτήτων 


JTeam

21 Δεκεμβρίου 2023

Αυτά είναι τα 4 χαρακτηριστικά των πετυχημένων ηγετικών προσωπικοτήτων 
Pexels/ cottonbro studio
Υπάρχουν κάποια γνωρίσματα που ξεχωρίζουν τις ηγετικές προσωπικότητες

Οι άνθρωποι βιώνουν διαφορετικά συναισθήματα διαρκώς, ακόμη και στην εργασία τους. Και μερικές φορές αυτά τα συναισθήματα είναι δύσκολα. Ή τουλάχιστον, έτσι μοιάζουν. Και πολλές φορές τους παρασύρουν σε παρορμητικές πράξεις.

Οι ηγετικές προσωπικότητες, όμως, αντιδρούν διαφορετικά. Συνήθως, αποδέχονται κάθε συναίσθημα τους, προσπαθούν να το κατανοήσουν και να ισορροπήσουν. Είναι σε θέση να αξιοποιούν τα συναισθήματα και τις καταστάσεις, για υγιείς και παραγωγικούς σκοπούς.

Ποια, είναι όμως τα 4 βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν τις πετυχημένες ηγετικές προσωπικότητες να ξεχωρίζουν;

Καλλιεργούν ψυχολογική ασφάλεια

Το 2012, η Google συνεργάστηκε με ειδικούς στην οργανωσιακή ψυχολογία και τη διοίκηση για να απαντήσει στο εξής ερώτημα: «Τι κάνει μια ομάδα καλή στην εργασία;». Σε μια μελέτη, αξιολόγησαν σχεδόν 200 ομάδες σε όλο τον κόσμο ως προς ένα ευρύ φάσμα παραγόντων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για να είναι μια ομάδα αποτελεσματική, ήταν η ψυχολογική ασφάλεια. Εάν, ένας άνθρωπος έχει την ικανότητα να δημιουργήσει ασφάλεια στους άλλους, τότε αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό ηγετικής προσωπικότητας.

Διαχειρίζονται την αμυντική στάση τους

Όλοι γινόμαστε αμυντικοί μερικές φορές. Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά στο να υιοθετούμε αυτή τη στάση και στο να ενεργούμε βάσει αυτής. Μια ηγετική προσωπικότητα, δεν αντιδρά παθητικά- επιθετικά σε οποιαδήποτε περίσταση, αλλά αφιερώνει χρόνο να σκεφτεί ήσυχα, χωρίς να λειτουργεί παρορμητικά.

Επικρίνουν τις πράξεις, όχι τους ανθρώπους

Οι ηγετικές προσωπικότητες γνωρίζουν ότι η κριτική και η ανατροφοδότηση είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία ενός συνόλου. Ωστόσο, γνωρίζουν και ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτή η κριτική κάνει τη διαφορά. Είναι εύκολο να κάνει κάποιος το λάθος και να επικρίνει ανθρώπους, αλλά ένας ηγέτης είναι πάντα συγκεκριμένος και εστιάζει μόνο σε πράξεις.

Είναι πρόθυμοι να είναι συναισθηματικά ευάλωτοι

Η συναισθηματική ευαλωτότητα σημαίνει ότι ένας άνθρωπος είναι πρόθυμος να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του, ακόμα και τα πιο δύσκολα. Αν και πολλοί ηγέτες αισθάνονται ότι οποιαδήποτε εκδήλωση συναισθημάτων - ιδιαίτερα «αρνητικών», όπως ο φόβος ή η θλίψη, είναι ένδειξη αδυναμίας, αυτό δεν τους εμποδίζει από το να αισθάνονται. Όλα είναι μέσα στη ζωή. Απλώς, οι ηγετικές προσωπικότητες μπορούν και μαθαίνουν να τα διαχειρίζονται.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.