WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 ψέματα που σε κρατούν παγιδευμένη στο overthinking


JTeam

30 Μαΐου 2024

4 ψέματα που σε κρατούν παγιδευμένη στο overthinking
Unsplash
Η υπερβολική σκέψη δεν έκανε ποτέ καλό σε κανέναν

Ζούμε σε μια εποχή που σκεφτόμαστε υπερβολικά πολύ, προσπαθώντας να βάλουμε σε μια σειρά τις ανάγκες μας, να θέσουμε προτεραιότητες και να ξεκαθαρίσουμε τις ατέλειωτες λίστες που υπάρχουν σημειωμένες στην ατζέντα μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα συχνά να ζούμε σε έναν δικό μας κόσμο, αδυνατώντας να συμβαδίσουμε με τους γύρω μας, μιας και είμαστε χαμένες στις σκέψεις μας.

Το overthinking μπορεί να γίνει εξουθενωτικό ακόμα κι αν εμείς δεν το καταλαβαίνουμε, καθώς ξοδεύουμε πολλή ενέργεια σε μια απόπειρα να συνδέσουμε ή να διαχωρίσουμε όσα υπάρχουν στο μυαλό μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι που σκέφτονται υπερβολικά και μονίμως επεξεργάζονται κάποια πληροφορία είναι παγιδευμένοι σε αυτή τη συνήθεια και πιστεύουν σε 4 τέσσερις απόψεις, οι οποίες, τελικά, είναι εντελώς λάθος.

Jenny.Gr
Unsplash

4 πράγματα που πιστεύεις λανθασμένα για το overthinking

-«Όσο περισσότερο σκέφτομαι, τόσο πιο κοντά είμαι στη λύση»

Μπορεί να πιστεύεις ότι η σκέψη σου είναι ένα δυνατό όπλο που σου παρέχει λύσεις σε διάφορα προβλήματα, στην πραγματικότητα, όμως, η συνεχιζόμενη σκέψη είναι αναποτελεσματική και συχνά μας κάνει να νιώθουμε χειρότερα. Όταν ανησυχούμε για κάτι, απελευθερώνεται αρνητική ενέργεια, η οποία μπλοκάρει την παραγωγικότητά μας και έτσι η κάθε προσπάθεια είναι μάταιη. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να κάνουμε μικρά διαλείμματα, να χαλαρώνουμε και να μην πιέζουμε τους εαυτούς μας να βρουν λύση εδώ και τώρα.

-«Αυτή η στιγμή δεν έχει τίποτα να μου προσφέρει»

Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Η κάθε στιγμή έχει να σου προσφέρει κάτι, ακόμα κι αν εσύ δεν το βλέπεις και απλώς ανυπομονείς για την επόμενη ημέρα ή εβδομάδα. Αυτό που έχει ύψιστη σημασία σε αυτή τη ζωή είναι να εκμεταλλευόμαστε την κάθε στιγμή και να εκτιμάμε όσα μας προσφέρει - ακόμα κι αν αυτό είναι ξεκούραση - διότι όλα είναι απαραίτητα για τη σωματική και ψυχική υγεία μας.

-«Αυτό το κακό συναίσθημα σημαίνει ότι κάτι δεν θα πάει καλά»

Πολλές φορές τείνουμε να μπερδεύουμε τα συναισθήματά μας και να οδηγούμαστε σε λάθος συμπεράσματα. Αν μια μέρα νιώθεις ευάλωτη ή δεν έχεις όρεξη ή έχεις νεύρα, δε σημαίνει ότι όλα θα πάνε λάθος ή ότι εσύ θα τα κάνεις όλα λάθος. Θα ήταν αρκετά ώριμο εκ μέρους σου να προσπαθήσεις να διαχωρίσεις όσα νιώθεις απ’ όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα, διότι μόνο έτσι θα ξεκαθαρίσεις τη σκέψη σου.

-«Χάνω τον έλεγχο, όταν σταματάω να σκέφτομαι»

Κανένας άνθρωπος δεν σκέφτεται εποικοδομητικά επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Η ζωή μας είναι μια συνεχόμενη ροή και τα πάντα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Είναι πηγαία ανάγκη του ανθρώπου να ξεκουράζεται και να κάνει παύση από όλα όσα τον απασχολούν. Μια μεγάλη κατηγορία αυτών προσπαθεί να ελέγξει τα πάντα με τη σκέψη του, γεγονός που είναι ανούσιο και αναποτελεσματικό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.