WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πεις σε γονείς που έχουν ένα παιδί


JTeam

7 Αυγούστου 2024

3 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πεις σε γονείς που έχουν ένα παιδί
Freepik
Είναι σημαντικό να έχουμε και να θέτουμε όρια

Οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των γονιών, πολλές φορές μπορούν να ξεπεράσουν κάποια όρια και να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Οι ερωτήσεις μπορεί φαινομενικά να είναι απλώς ερωτήσεις, όμως στις πλείστες περιπτώσεις έχουν έναν βαθύτερο σκοπό που δεν είναι πάντα καλοπροαίρετος.

Όπως σε όλες τις σχέσεις, έτσι και σε αυτή πρέπει να υπάρχει σεβασμός, ευγένεια, ειλικρίνεια και όρια. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, υπάρχει μια σειρά από ερωτήματα που δεν πρέπει ποτέ να θέτουμε σε γονείς που έχουν ένα παιδί.

Κάποιοι θεωρούν, ότι όσοι γονείς αποφάσισαν να κάνουν ένα παιδί, μειονεκτούν σε σύγκριση με τους υπόλοιπους που έχουν δύο, τρία ή περισσότερα παιδιά. Λάθος. Πρέπει να ξεκαθαριστεί και να θεωρηθεί σαφές πως όλοι οι γονείς βρίσκονται στην ίδια θέση, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών τους.

Οι απαγορευμένες ερωτήσεις σε γονείς


1.Γιατί δεν κάνετε δεύτερο παιδί για να έχει αδερφάκι;

Ποτέ δεν ξέρεις για ποιο λόγο ένα ζευγάρι δεν έχει δεύτερο παιδί. Πρόκειται για επιλογή, είναι οικονομικοί οι λόγοι ή δεν μπορεί να κάνει; Αναμφισβήτητα, είναι ένα πολύ λεπτό θέμα που δεν αφορά κανέναν άλλον πέρα από το ίδιο το ζευγάρι, συνεπώς η ερώτησή σου είναι αγενής και περιττή. Επίσης, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα αδέρφια θα έχουν άριστη σχέση μεγαλώνοντας. Οπότε, καλό θα ήταν ο κάθε γονιός να εστιάζει στην οικογένειά του και μόνο.

2.Δεν νιώθει μοναξιά;

Ακόμα μία ερώτηση που δεν πρέπει ποτέ να κάνεις σε έναν γονιό που έχει ένα παιδί. Γιατί πρέπει να νιώθει μοναξιά; Πολλά παιδιά δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να είναι μοναχοπαίδια πολύ απλά γιατί οι γονείς τους τούς έχουν μεταφέρει τα σωστά μηνύματα. Πέρα από τα αδέρφια, υπάρχουν τα ξαδέρφια και οι φίλοι, που είναι εξίσου σημαντικά πρόσωπα για ένα παιδί. Συνεπώς, γιατί να νιώθει μοναξιά;

3.Δεν είσαι κανονική μαμά.

Οι γονείς που έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά, συχνά επικρίνουν όσους γονείς έχουν ένα παιδί, υποστηρίζοντας πως δεν είναι «κανονικοί» γονείς. Τι σημαίνει, ωστόσο, «κανονικός γονιός»; Δεν έχει τις ίδιες ανάγκες, σκέψεις, επιθυμίες, ανησυχίες, άγχη που έχεις και εσύ για τα παιδιά σου. Τα έχει. Συνεπώς;

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.