WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Stresslaxing: Γιατί το να προσπαθείς να χαλαρώσεις, μπορεί να σε αγχώσει περισσότερο;


Ερασμία Αρβανιτά

2 Σεπτεμβρίου 2024

Stresslaxing: Γιατί το να προσπαθείς να χαλαρώσεις, μπορεί να σε αγχώσει περισσότερο;
Unsplash/Mathilde Langevin
Tο stresslaxing υπάρχει στο Urban Dictionary από τον Αύγουστο του 2020

Ξυπνάς ένα ηλιόλουστο κυριακάτικο πρωινό. Ο τέλειος καιρός έξω σου «επιβάλλει» να ετοιμαστείς, να βγεις από το σπίτι και να αδράξεις τη μέρα. Το δικό σου mood, όμως, είναι διαφορετικό. Τελείως διαφορετικό. Θέλεις απλώς να λιώσεις στο κρεβάτι και να χαζέψεις στο TikTok. Το μόνο που δεν αισθάνεσαι, είναι παραγωγικός. Στην προσπάθειά σου να χαλαρώσεις και να αποσυνδεθείς για λίγο από όλους και όλα, αγχώνεσαι περισσότερο. Εάν περιγράφουμε τη ζωή σου, τότε είσαι στο σωστό άρθρο. Και όλα τα παραπάνω, μπορούν με μία λέξη να αποτυπώσουν αυτό που μάλλον νιώθεις: «Stresslaxing».

H λέξη δεν είναι κάτι το καινούργιο. Για την ακρίβεια, το stresslaxing υπάρχει στο Urban Dictionary από τον Αύγουστο του 2020. Η έννοια της λέξης, είναι ακόμα παλαιότερη. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία πριν από σχεδόν 40 χρόνια, το 30% έως 50% των ανθρώπων καταλήγουν να αγχώνονται όταν προσπαθούν να χαλαρώσουν. Τώρα, μιλώντας στο Healthline, ο ψυχίατρος και παρουσιαστής podcast, Δρ. Μισέλ Σιρίπα, τόνισε ότι ο «ο όρος αυτός αναφέρεται στο φαινόμενο ή την εμπειρία των ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση άγχους ή στρες και προσπαθούν να ηρεμήσουν και να νιώσουν πιο χαλαροί αναγκάζοντας τον εαυτό τους να κάνει ένα διάλειμμα ή να χαλαρώσει».

Με λίγα λόγια, όταν αναγκάζεις τον εαυτό σου να χαλαρώσει, μπορεί να καταλήξεις να αγχώνεσαι ακόμα περισσότερο. Εντάξει, εάν σκεφτείς ότι στο TikTok και το IG έχεις αποθηκεύσει αμέτρητα insipirational βίντεο για το πώς να κάνεις την ημέρα σου πιο παραγωγική ή για το πώς θα γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, τότε είναι λογικό να πιέζεσαι ακόμα περισσότερο όταν απλώς δεν είσαι σε φάση να κάνεις τίποτα. Ναι, η αδράνεια δεν είναι «τιμωρία».

Το stresslaxing αποτελεί, πλέον, ένα κοινωνικό φαινόμενο. Μια ματιά στον αριθμό των αναζητήσεων στο Google για τις λέξεις «stress» (4,3 δισεκατομμύρια) και «relax» (1,5 δισεκατομμύρια) θα σε πείσουν. Οι άνθρωποι αναζητούμε αυτούς τους όρους γιατί προσπαθούμε να δώσουμε νόημα σε αυτό που βιώνουμε. Σε αυτό που οι ίδιοι αναγκάζουμε τον εαυτό μας να ζήσει. Οι εξωτερικές πιέσεις, η δουλειά, οι σπουδές, η οικογένεια και άλλες υποχρεώσεις, μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι είμαστε έρμαια των εντολών των άλλων.

Νιώθουμε υποχρεωμένοι να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις των εξωτερικών επιρροών, κάτι που μας οδηγεί στην αντίληψη ότι δεν μας επιτρέπεται να έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας. Ίσως, όμως, μερικές φορές ανησυχούμε να χαλαρώσουμε γιατί υπάρχει ο φόβος ότι θα χρειαστεί να εστιάσουμε υπερβολικά στις σκέψεις ή τα συναισθήματα που έχουμε – για καιρό, καταπιεσμένα μέσα μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.