WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 πράγματα που οι millennials θα ήθελαν να καταλαβαίνουν οι γονείς τους


JTeam

18 Οκτωβρίου 2024

5 πράγματα που οι millennials θα ήθελαν να καταλαβαίνουν οι γονείς τους
Unsplash
Οι millennials είναι η πρώτη γενιά που μεγάλωσε στην ψηφιακή εποχή και είδε την πραγματική εξέλιξη της τεχνολογίας

Οι millennials - δηλαδή όσοι γεννήθηκαν από το 1981 μέχρι το 1996 - μεγάλωσαν με εντελώς διαφορετικά δεδομένα από τις προηγούμενες γενιές. Η τεχνολογία γνώρισε - και γνωρίζει - πλήρη άνθιση, το διαδίκτυο κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας, ενώ ο κόσμος έχει προοδεύσει σημαντικά. Οι απαρχαιωμένες αντιλήψεις των γονιών μας, στις πλείστες περιπτώσεις, έχουν εξαλειφθεί κι όλα βαίνουν προς το καλύτερο.

Πολλοί millennials είναι γονείς, ωστόσο μεγαλώνουν με διαφορετικό τρόπο τα παιδιά τους απ’ ότι οι δικοί τους γονείς, αφού έχουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες και έχουν υιοθετήσει άλλα πρότυπα. Είναι σίγουρο πως οι απόψεις αυτής της γενιάς διαφοροποιούνται σε πολλά σημεία από της προηγούμενης, ωστόσο το σίγουρο είναι πως ο κάθε γονιός γνωρίζει πώς να μεγαλώσει σωστά το παιδί του και δεν χρειάζεται υποδείξεις, παρά μόνο συμβουλές από επαγγελματίες.

Το ‘50, το ‘60 και το ‘70 δεν είχαν όλοι οι γονείς την πολυτέλεια να επικοινωνήσουν με παιδοψυχολόγο και να ζητήσουν την άποψή του. Πλέον, αρκεί μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο για να διαβάσεις δεκάδες γνώμες από επαγγελματίες ή και μη, ώστε να βρεις τη μέθοδο που ταιριάζει στο δικό σου παιδί. Με την πάροδο του χρόνου οι γονείς εκπαιδεύονται καλύτερα και μαθαίνουν νέα πράγματα για την ανατροφή των παιδιών τους, ώστε να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σημειώσουμε πως δεν λείπουν οι συγκρίσεις, οι περιττές συμβουλές και τα μαθήματα συμπεριφοράς από τους boomers προς τους millennials. Κι αν τους ρωτήσεις, όσο κι αν αγαπούν τους γονείς τους, θα εύχονταν κάποια πράγματα να ήταν διαφορετικά.

Jenny.Gr
Freepik

Τι θα ήθελαν οι millennials να γνωρίζουν οι γονείς τους

1.Οι καιροί έχουν αλλάξει

Η κοινωνία είναι διαφορετική, ο κόσμος είναι διαφορετικός, συνεπώς και η ανατροφή των παιδιών μας πρέπει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και να συμβαδίζει με τον ρυθμό της εποχής. Το μοντέλο της παραδοσιακής οικογένειας που υπήρχε στο παρελθόν πλέον δεν υπάρχει, αφού και οι δύο γονείς πρέπει να εργάζονται για να καλύπτουν τα έξοδά τους. Συνεπώς, οι συγκρίσεις από τους μεγαλύτερους είναι αχρείαστες και περιττές.

2.Οι γονείς είναι ισότιμοι

Ένα παιδί έρχεται στον κόσμο με τη συμβολή δύο ανθρώπων: Της μαμάς και του μπαμπά. Και οι δύο έχουν ευθύνη για την ανατροφή του, και οι δύο πρέπει να ασχολούνται με την εκπαίδευσή του και προφανώς να μοιράζονται τις δουλειές. Κανένας μπαμπάς δεν είναι «ο καλύτερος», όταν κάνει αυτό που η μαμά κάνει κάθε ημέρα. Οι γονείς είναι ισότιμοι και από τη στιγμή που μεγαλώνουν τα παιδιά τους με αγάπη και ενσυναίσθηση είναι οι καλύτεροι.

3.Μιλάμε ανοιχτά για την ψυχική υγεία

Κάποτε τα θέματα της ψυχικής υγείας ήταν ταμπού. Οι άνθρωποι δεν μιλούσαν γι’ αυτά κι όταν κάποιος αποφάσιζε να το κάνει, γινόταν αντικείμενο συζήτησης. Οι millennials γνωρίζουν πως η αναγνώριση των θεμάτων της ψυχικής υγείας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευτυχίας τους.

4.Σεβόμαστε τα παιδιά και την αυτονομία τους

Τα παιδιά δεν είναι αιχμάλωτα των γονέων τους. Πρέπει να σεβόμαστε τις επιθυμίες τους, να ακούμε τις ανάγκες τους και να τους μιλάμε με ειλικρίνεια. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι δεν πρέπει να υπάρχουν όρια και μέτρο. Τα παιδιά είναι άνθρωποι όπως και εμείς και πρέπει να τους δίνουμε χώρο να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

5.Αντιστεκόμαστε στις απαιτήσεις τους

Οι millennials υποστηρίζουν ότι οι γονείς τους έχουν συνεχώς απαιτήσεις από αυτούς - ακόμα και τώρα που ορισμένοι είναι κοντά στα 40 - και δε διστάζουν να εκφράσουν την άποψή τους για θέματα που δεν τους αφορούν. Είναι παρεμβατικοί και δεν χάνουν την ευκαιρία να σχολιάσουν τη ζωή τους. Μην μείνεις με κλειστό το στόμα. Πάρε θέση, βάλε τα όριά σου και προσπέρασε τις απαιτήσεις τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.