WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Φοβάμαι να γνωρίζω ανθρώπους


9 Ιουνίου 2013

Τι συμβαίνει και το άγχος που νιώθει κάποιος με άγνωστους ανθρώπους, αγγίζει τα όρια του φόβου και του πανικού; Τι είναι η κοινωνική φοβία;

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν κάποιο άγχος, ανασφάλεια, όταν βρίσκονται σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Είναι φυσιολογικό να το νιώθει κάνεις το συναίσθημα αυτό μέχρι να προσαρμοστεί και νιώσει άνετα. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι έχουν τόσο έντονο άγχος που στην καλύτερη περίπτωση συνεχίζουν να νιώθουν άσχημα ή στη χειρότερη αποφεύγουν εντελώς τέτοιου είδους εμπειρίες. Ακόμα, σκέφτονται με κάθε λεπτομέρεια, πώς θα είναι, ποιοι θα είναι, τι θέμα θα πουν, πως θα συμπεριφερθούν. Στη σκέψη και μόνο, ότι θα βρεθούν σε ένα άγνωστο περιβάλλον, το άγχος και η δυσφορία αρχίζουν να γίνονται ανυπόφορα για το άτομο, παρουσιάζοντας ακόμα και σωματικά συμπτώματα. Λόγω του άγχους κοκκινίζουν, τρέμουν, στεγνώνει το στόμα τους, ιδρώνουν κλπ. Όταν διαπιστώνουν ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να γίνουν αντιληπτές από τους άλλους το άγχος τους αυξάνει και έτσι ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Πολλοί καταφεύγουν στο αλκοόλ πριν από ένα κοινωνικό γεγονός για να χαλαρώσουν.

Όταν το άτομο βρίσκεται στην κοινωνική περίσταση, το άγχος του γίνεται ακόμη πιο έντονο και είναι πιθανό να μην μπορέσει να κάνει ή να πει αυτά που θα ήθελε. Υπό μία έννοια πρόκειται για μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Το άτομο ανησυχεί τόσο πολύ που όντως δείχνει ανήσυχο. Μάλιστα κάποιες από τις εκδηλώσεις του άγχους είναι ορατές στους τρίτους, όπως το κοκκίνισμα του προσώπου. Όταν φύγει από την κατάσταση το άτομο ανησυχεί για το πώς χειρίστηκε την κατάσταση. Ανατρέχει ξανά και ξανά στα γεγονότα και σκέφτεται πώς αλλιώς θα μπορούσε να έχει συμπεριφερθεί ή πώς θα μπορούσε να έχει μιλήσει.

Οι άνθρωποι που εμφανίζουν κοινωνικό άγχος έχουν ένα μόνιμο και έντονο αίσθημα άγχους ότι οι άλλοι παρακολουθούν τις κινήσεις τους και τους κρίνουν και φοβούνται ότι θα γίνουν ο περίγελος των άλλων. Ο φόβος αυτός μπορεί να επηρεάζει τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις και να φέρουν σε πέρας ακόμα και απλές δραστηριότητες.

Η λύση που δίνουν συνήθως τα άτομα αυτά είναι να αποφεύγουν τις κοινωνικές καταστάσεις που τους προκαλούν άγχος, αλλά προφανώς αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην προσωπική τους ζωή. Οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν τον όρο "κοινωνική φοβία" για να περιγράψουν τα παραπάνω συμπτώματα.

Αν λοιπόν νιώθετε ότι υποφέρετε σε βαθμό που είναι δυσλειτουργικό για τη ζωή σας τότε καλό είναι να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό, που μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος σας και να τονώσετε την αυτοπεποίθηση σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.