Δεν υπάρχουν σχέσεις χωρίς διαφωνίες και εντάσεις και δεν είναι και υγιές το να μην συγκρούεσαι ποτέ και για τίποτα. Ωστόσο, όταν γίνεται καθημερινότητα και φτάνει στα άκρα, μιλάμε για καθαρή τοξικότητα.
Ο τρόπος εξάλλου που μαλώνεις, λέει τα πάντα για το πώς επικοινωνείς σε μία σχέση. Μπορεί οι καυγάδες να αλλάζουν όσο περνούν τα χρόνια και να γίνονται λιγότερο αγαπησιάρικοι, αλλά πάντα υπάρχει τρόπος να βρεθεί η ισορροπία, αρκεί να το θέλουν και οι δύο. Με μία απλή μέθοδο.
Πίσω στη δεκαετία του '70, ο ψυχοθεραπευτής Δρ. John Gottman και οι ερευνητές του ζήτησαν από ζευγάρια να μιλήσουν για μία διαφωνία τους, επί 15 λεπτά. Του είδαν ξανά μετά από 9 χρόνια. Το αστείο είναι ότι από εκείνα τα 15 λεπτά, μπορούσαν να προβλέψουν ποιοι θα ήταν μαζί και ποιοι θα είχαν πάρει διαζύγιο. Πώς συνέβη αυτό; Σύμφωνα με την έρευνα, τα χαρούμενα φαίνονται από το πόση θετική αλληλεπίδραση έχουν με τον σύντροφό τους. Για την ακρίβεια, για μία αρνητική κουβέντα, θα έπρεπε να υπάρξουν 5 θετικές, για εξισορρόπηση.
Όταν λέμε αρνητική αλληλεπίδραση, δεν μιλάμε μόνο για τσακωμούς, φωνές ή χαρακτηρισμούς. Μιλάμε και για τις φορές που είμαστε passive aggressive, λειτουργούμε αμυντικά ή απλά αγνοούμε τον άλλο. Και επειδή είναι αναπόφευκτο ότι θα συμβούν, η απάντηση βρίσκεται στο να μην ξεχνάμε τη σημασία της θετικής αλληλεπίδρασης. Αυτό μεταφράζεται σε τρυφερότητα, ενσυναίσθηση, όταν κάνουμε πλάκα ή δείχνουμε να συμφωνούμε με τον σύντροφό μας. Ειδικά τη στιγμή που μαλώνουμε.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.