WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά πόση πρωτεΐνη πρέπει να τρώμε;


16 Μαρτίου 2015

Η πρωτεΐνη παίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεύματα, και την αναζητάνε όλο και πιο πολλοί, λόγω της φήμης της στο αδυνάτισμα. Όμως, γνωρίζετε πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνετε και αν η επιπλέον ποσότητα σας παρέχει τα αποτελέσματα που περιμένετε;

Καταρχήν η πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, με την δημιουργία νέου ιστού και μυών, και με την αποκατάσταση των ήδη υπαρχόντων. Όμως παρά το γεγονός, ότι είναι σημαντική, η επιπλέον ποσότητα δεν θα σας βοηθήσει να χτίσετε περισσότερους μύες ή να χάσετε κιλά. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν καταναλώνετε περισσότερη πρωτεΐνη, από αυτή που πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός σας, τότε πιθανώς αυτή η περίσσεια θα αποθηκευτεί σε λίπος. Επίσης, για να επιτευχθεί η απώλεια βάρους, πρέπει να παίρνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίτε. Άρα ο περιορισμός του φαγητού είναι αυτός που παίζει ρόλο στη απώλεια κιλών και όχι η πρωτεΐνη καθαυτή. Επιπλέον, μπορεί οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, να σας υπόσχονται γρήγορες λύσεις, αλλά κρύβουν κινδύνους για την υγεία και η απώλεια των κιλών δεν θα είναι μόνιμη.

Άρα, πόση πρωτεΐνη πρέπει να προσλαμβάνετε καθημερινά; Οι ενήλικες που δεν γυμνάζονται, πρέπει να καταναλώνουν 0,8-1 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως κύηση, θηλασμός, άσκηση, το όριο αλλάζει. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι, τα όρια ξεπερνιούνται κατά πολύ.

Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται περίπου 10 γραμμάρια και οι θηλάζουσες 20 γραμμάρια περισσότερο πρωτεΐνη την ημέρα από ό, τι πριν από την εγκυμοσύνη. Τα 10 γραμμάρια μπορείτε να τα πάρετε, καταναλώνοντας ένα κεσεδάκι γιαούρτι ή μισό φλιτζάνι τυρί cottage.

Οι ανάγκες σε πρωτεΐνες των ενεργών ατόμων, επηρεάζονται από τη διάρκεια, τη συχνότητα και την ένταση των προπονήσεων τους. Οι αθλητές αντοχής, όπως μαραθωνοδρόμοι, χρειάζονται περίπου 50% περισσότερη πρωτεΐνη, από εκείνους που κάνουν μια καθιστική ζωή. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών σε μεγαλύτερη ποσότητα, είναι απαραίτητη για την αύξηση της αθλητικής απόδοσης ή για την αύξηση της μυϊκής μάζας. Επίσης, όσοι αθλητές καλύπτουν τις πρωτεϊνικές τους απαιτήσεις από τη διατροφή, δεν θα επωφεληθούν με την λήψη επιπλέον πρωτεΐνης από συμπληρώματα.

Οι χορτοφάγοι ανάλογα τη διατροφή που ακολουθούν, αν τρώνε γαλακτοκομικά ή απέχουν τελείως από τα ζωικά παράγωγα, θα πρέπει να είναι σε θέση να παίρνουν τη συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης από άλλες πηγές εκτός από το κρέας. Λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια  και σπόροι περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε πρωτεΐνη. Για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητα η λήψη κατάλληλου διατροφικού προγράμματος από έναν ειδικό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.