WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σημαντικά πράγματα που δεν ξέρετε για την απώλεια βάρους


31 Αυγούστου 2015

dc1386d70a59ddb003cfbc484e77a435kauetao.jpg

Πολλοί προσπαθείτε να χάσετε κιλά και καταφεύγετε σε μια δίαιτα. Όμως, κάποιες φορές διαπιστώνετε, ότι ο δείκτης της ζυγαριάς παραμένει σταθερός. Έχετε αναρωτηθεί μήπως κάνετε κάτι λάθος; Μήπως στη πραγματικότητα το βάρος σας είναι το λιγότερο σημαντικό πράγμα, που πρέπει να παρακολουθείτε;

Κι όμως, μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά κάποιες φορές η ζυγαριά δεν σας βοηθάει να χάσετε κιλά. Ο λόγος? Υπάρχουν σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας, που η ζυγαριά δεν μπορεί να μετρήσει ή να εντοπίσει, όπως:

  1. Αλλαγές στην σύνθεση του σώματος: Αν και το βάρος είναι σημαντικό, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η μυϊκή μάζα. Όταν ασκείστε και αυξάνετε τους μύες, τότε χάνετε λίπος και ενεργοποιείται ο μεταβολισμός σας. Όμως, η απώλεια λίπους δεν φαίνεται σε μια απλή ζυγαριά. Μπορεί να μη χάνετε κιλά, αλλά από την άλλη μεριά ενδέχεται να κερδίζετε μυϊκή μάζα και να χάνετε λιπώδης ιστό. Αυτό θα το θα το διαπιστώσετε από τα ρούχα σας ή κάνοντας μια λιπομέτρηση.
  2. Περισσότερη δύναμη και αντοχή: Αν ασκείστε τακτικά, θα αποκτήσετε αντοχή και το σώμα σας θα προσαρμόζεται, επιτρέποντας σας να ασκείστε όλο και περισσότερο. Όταν αυξηθούν η δύναμη και η αντοχή σας, τότε σημαίνει ότι έχετε κάνει πρόοδο και έχετε έναν ενεργό μεταβολικό ρυθμό. Όμως, αυτό δεν φαίνεται πάντα στη ζυγαριά σας, η οποία μπορεί να μένει σταθερή.

Το βάρος σας είναι μόνο μια πτυχή της προόδου σας και σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι καν το πιο σημαντικό. Είναι λυπηρό, αλλά, για τους περισσότερους ο αριθμός σε μία κλίμακα είναι ο καθοριστικός παράγοντας, για το αν έχουν επιτύχει ή αποτύχει. Χρησιμοποιώντας το βάρος σας ως το μόνο μέτρο της επιτυχίας σας, είναι όπως αν θέλετε να αγοράσετε ένα σπίτι και να βασίζεστε αποκλειστικά και μόνο στα τετραγωνικά μέτρα. Σίγουρα είναι ωραίο να μένετε σε ένα πολύ μεγάλο σπίτι, αλλά τι γίνεται αν η περιοχή δεν είναι καθόλου καλή ή αν οι γείτονες σας είναι ενοχλητικοί; Άρα, αν στηρίζεστε μόνο στη ζυγαριά, μπορεί να αισθανθείτε ότι χάνετε τον χρόνο σας, ενώ στη πραγματικότητα να μην ισχύει κάτι τέτοιο.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που δεν λαμβάνετε υπόψη σας, όταν κάνετε δίαιτα, είναι ότι αν βιάζεστε να χάσετε κιλά, μπορεί στη πραγματικότητα να μη πετύχετε τίποτα. Όταν στρεσάρετε το σώμα σας, εκείνο αντιστέκεται και ο μεταβολικός σας ρυθμός μειώνεται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η απώλεια κιλών να γίνεται δύσκολη υπόθεση. Μπορεί βέβαια, υιοθετώντας μια αυστηρή δίαιτα στην αρχή να χάσετε αρκετό βάρος, αλλά μακροπρόθεσμα θα το ξαναπάρετε. Αν όμως, έχετε υπομονή και ακολουθείτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, τα αποτελέσματα που θα διαρκέσουν για όλη σας τη ζωή.

Οι περισσότεροι από εσάς έχετε περάσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας, κυνηγώντας το στόχο της απώλειας βάρους, σε σημείο που η ζυγαριά έχει γίνει δεύτερη φύση σας. Έχετε φτάσει στο σημείο να ζυγίζεστε κάθε μέρα. Φυσικά αυτό δεν είναι πάντα λάθος, αλλά αν βλέπετε, ότι δεν πέφτει η κλίμακα, τότε πρέπει να σκεφτείτε μήπως σας δημιουργεί άγχος το καθημερινό ζύγισμα. Γιατί όταν ζυγίζεστε συχνά, η επιτυχία μπορεί να είναι παροδική, δεδομένου ότι το βάρος πολλές φορές ανεβοκατεβαίνει. Η ζυγαριά τη μια μέρα μπορεί να σας δείξει περισσότερα κιλά, γιατί τη προηγούμενη είχατε φάει έξω και την επόμενη να σας δείξει λιγότερα, επειδή ήσασταν αφυδατωμένοι. Όποιος και αν είναι ο λόγος, αν σας πηγαίνει πίσω στη προσπάθεια σας, πρέπει να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια.

Αυτό που δεν μπορείτε οι πιο πολλοί, να συνειδητοποιήσετε είναι ότι, μερικές φορές, ξεχνώντας το βάρος σας μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που επικεντρώθηκαν στην υγεία και όχι στα κιλά, κατέληξαν να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, κάτι που οδήγησε σε καλύτερη διαχείριση των κιλών και σε απώλεια βάρους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.