WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κορτιζόλη: Ένας αόρατος εχθρός;


30 Νοεμβρίου 2015

705df2e148801417dd6a6352b928f0f3καθετα.jpg

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια ως απόκριση στις φυσιολογικές διεργασίες του σώματος και για την αντιμετώπιση των αγχωτικών καταστάσεων. Τα επίπεδα αυτής της ορμόνης αυξάνονται όταν έχουμε στρες, εφοδιάζοντας το σώμα με ενέργεια. Όμως, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κορτιζόλη διαδραματίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην υγείας μας από αυτό που νομίζουμε.

Μια πρόσφατη μελέτη για παράδειγμα, έχει συνδέσει τη μνήμη με την κορτιζόλη. Βρήκε ότι όσοι είχαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης, παρουσίασαν και πιο χαμηλά αποτελέσματα σε διαγνωστικά τεστ, σε σχέση με εκείνους που είχαν φυσιολογικά επίπεδα. Όμως, ακόμα οι μελέτες είναι σε αρχικό στάδιο και οι ειδικοί τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν, ποιες είναι οι επιπτώσεις της κορτιζόλης στον οργανισμό. Μια άλλη ανησυχία που επικρατεί είναι ότι η κορτιζόλη σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους. Αλλά υπάρχει επίσης, το θέμα αιτία και αποτελέσματος: Είναι η αύξηση του βάρους που ανεβάζει τα επίπεδα της κροτιζόλης ή τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης οδηγούν σε αύξηση κιλών; Πάντως αρκετές έρευνες συμφωνούν ότι όσα άτομα έχουν χρόνιο στρες, άρα και αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, παρουσιάζουν και κεντρικού τύπου παχυσαρκία, που είναι επικίνδυνη για την υγεία. Το άγχος δεν είναι η μόνη αιτία υψηλών επιπέδων κορτιζόλης, γιατί υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου, και μια κακή διατροφή.

Τέλος, η γνώση που έχουμε μέχρι τώρα μας δείχνει ότι αν μειώσουμε τα επίπεδα του στρες, άρα και της κορτιζόλης, μπορούμε να αποτρέψουμε και την απώλεια μνήμης. Αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να το αποδείξουμε. Εάν θέλετε να μην έχετε στρες, τότε υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και βρείτε τρόπους για να χαλαρώνετε.  

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.