WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τροφές που "νικούν" το άγχος


2 Δεκεμβρίου 2015

ab220f07d65b0e2b5ddd9aeae7c14b8fκσθρτασ.jpg

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας σας είναι πολύ γρήγοροι και συνέχεια αγχώνεστε πως θα τα προλάβατε όλα. Και μαζί με όλα τα άλλα, υπάρχει και η οικονομική, η οποία αυξάνει δραματικά τα επίπεδα του άγχους. Όμως, εκτός από τις αγχολυτικές συνήθειες όπως γυμναστική, μουσική, βόλτες, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορεί να μειώσουν το στρες και να ενισχύσουν την διάθεση σας.

Φτιάξτε ένα smoothie με βρώμη, γάλα και blueberries για απογευματινό σνακ, αντί να τσιμπήσετε μπισκότα ή κέικ. Τα βατόμουρα περιέχουν το αμινοξύ τυροσίνη, που βοηθάει τον εγκέφαλό να συνθέσει τη ντοπαμίνη. Αυτή η ένωση έχει την ιδιότητα να μεταφέρει μηνύματα από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο προκαλώντας ικανοποίηση, ευχαρίστηση και ευφορία.

Η μαύρη σοκολάτα βοηθά στην κατάθλιψη γιατί συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης και των ενδορφινών, τα φυσικά οπιοειδή του οργανισμού που μας χαλαρώνουν και μας δημιουργούν μια ευχάριστη διάθεση. Και δεν χρειάζεται να φάτε μια ολόκληρη σοκολάτα για να καρπωθείτε τα οφέλη της, ένα μικρό κομμάτι αρκεί. Μια Αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα, ένιωθαν πιο ήρεμοι σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου. Απλά επιλέξτε μια σοκολάτα που να περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο.

Αν θέλετε να μειωθεί το άγχος σας, να πίνετε καφέ. Κι όμως καλά διαβάσατε, διότι η καφεΐνη έχει την ίδια δράση με τα βατόμουρα, βοηθάει στη απελευθέρωση της ντοπαμίνης. Πόσο καφέ όμως πρέπει να πίνετε; Μια μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν τακτικά τουλάχιστον δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνες που τον απέφευγαν.

Σπόροι κολοκύθας. Οι μικροί αυτοί σπόροι περιέχουν τριπτοφάνη, ένα αμινοξύ που συμβάλει στην έκκριση της σεροτονίνης, την ουσία της ευτυχίας. Αν λοιπόν θέλετε να αποβάλλετε το στρες από την καθημερινότητα σας, δεν έχετε παρά να εντάξετε τους σπόρους κολοκύθας στη διατροφή σας.

Ο σολομός δικαίως βρίσκεται στη λίστα με τα superfoods, γιατί τα οφέλη του είναι πολλά. Ένα από αυτά είναι και η ενίσχυση της ευεξίας και της καλής διάθεσης. Μια σημαντική ανάλυση που εξέτασε περισσότερους από 150.000 ανθρώπους, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν λιπαρά ψάρια, όπως σολομό, είχαν σχεδόν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνους που δεν τα κατανάλωναν.

Εντάξτε στη διατροφή σας το σπανάκι και θα νιώσετε ευεξία. Και αυτό συμβαίνει γιατί τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη που μπορεί να οξύνει τη σκέψη σας και να μειώσει την άσκημη διάθεση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.