Καταρχάς πρέπει να ομολογήσω ότι γνώριζα ήδη από πριν ότι όταν βάζουμε τον οργανισμό στη διαδικασία της αποτοξίνωσης υπάρχουν και κάποιες, όχι ανησυχητικές, παρενέργειες. Παρόλα αυτά ο κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά τις αλλαγές που μπορεί να του προκύψουν. Έτσι και εμένα δεν μου φάνηκε καθόλου εύκολη υπόθεση αυτή η διαδικασία.
Το πρώτο που παρατήρησα κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης ήταν ότι βαρέθηκα. Στην κυριολεξία κουράστηκα επί μια εβδομάδα να τρώω συγκεκριμένες τροφές και να αποφεύγω κάποιες άλλες. Και φυσικά ούτε λόγος για κοινωνική ζωή, αφού τα περισσότερα φαγητά στα εστιατόρια δεν μπορούσα να τα φάω, αλλά ούτε γινόταν να κάθομαι σε μια γωνία με τη σαλάτα μου και να παρακολουθώ τους υπόλοιπούς να γεύονται όλες αυτές τι λιχουδιές. Το μόνο καλό ήταν ότι πήγαινα νωρίς για ύπνο, ώστε να μη σκέφτομαι το φαγητό και τις φίλες μου που διασκέδαζαν.
Το δεύτερο σύμπτωμα μετά την ανία ήταν ο πονοκέφαλος, ο οποίος με ταλαιπωρούσε για πολλές μέρες και έφυγε σχεδόν προς το τέλος της εβδομάδας. Το επόμενο σύμπτωμα που ακολούθησε ήταν η μείωση της ενέργειας μου, που όμως δεν ήταν μόνιμη αλλά παροδική, αφού μετά άρχισε να αυξάνεται. Γι αυτό και συστήνω σε όσους θέλουν να αποτοξινώσουν τον οργανισμό τους, να αρχίσουν το Σαββατοκύριακο, για να αφήσουν περιθώρια στον οργανισμό να προσαρμοστεί. Αυτό όμως που με απασχόλησε περισσότερο όσο έκανα την αποτοξίνωση ήταν η ξαφνική εμμονή μου με το φαγητό. Τα τρόφιμα με απασχολούσαν όπως ποτέ πιο πριν. Περνούσα ώρες όπου σκεφτόμουν διάφορα φαγητά που είχα καταναλώσει στο παρελθόν. Ακόμη και η εικόνα μιας πίτσας ήταν ικανή να με κάνει να νιώθω τόση λαχτάρα που κάποιες φορές δεν μπορούσα να κοιμηθώ.
Εκτός όμως από τα αρνητικά, η αποτοξίνωση είχε και τα θετικά της, όπως ότι ένιωσα ευεξία, αν και όχι στο βαθμό που φανταζόμουν και που είχα διαβάσει και επίσης μειώθηκε το βάρος μου, κάτι που επιθυμούσα.
Που τελειώνει η αλήθεια και που αρχίζει ο μύθος για την αποξίνωση;
Πολλοί είναι οι υποστηρικτές της αποτοξίνωσης, η λογική της οποίας βασίζεται στο ότι το σώμα μας βομβαρδίζεται καθημερινά από τοξίνες που μπαίνουν μέσα μας και δεν απομακρύνονται. Και η θεωρία συνεχίζεται προβάλλοντας μια σειρά από πιθανές παρενέργειες όπως είναι η κακή φυσική κατάσταση, ναυτία, κούραση και διάφορα άλλα προβλήματα υγείας. Και όντως είναι γεγονός ότι στη σημερινή εποχή καταναλώνουμε επεξεργασμένες τροφές και πρόχειρο ή προπαρασκευασμένο φαγητό με πολλά λιπαρά και αλάτι και σίγουρα επιβαρύνουμε την υγεία μας. Και μπορεί μια αποτοξίνωση που βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά και νερό να βοηθήσει τον οργανισμό να καθαρίσει από τις τοξίνες, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει αποδεχτεί επιστημονικά. Αντ αυτού το σίγουρο είναι ότι το σώμα μας διαθέτει από μόνο του μηχανισμούς να αυτοκαθαρίζεται Το συκώτι και οι νεφροί κάνουν όλη τη δουλειά, αρκεί όμως να κάνουμε και εμείς τις σωστές διατροφικές επιλογές ώστε να εξασφαλίζουμε τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Όπως λοιπόν συμπεραίνουμε η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, αφού τα πολλά φρούτα και λαχανικά βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Γι αυτό και η κατανάλωση τους πρέπει να είναι μέρος της καθημερινότητας μας και όχι μόνο όταν θέλουμε να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό. Όλοι λοιπόν πρέπει να ακολουθούμε τη λογική μιας ισορροπημένης διατροφής και να μη στερούμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα θρεπτικά συστατικά αλλά και να μην αποκλείουμε ολόκληρες ομάδες τροφίμων, όπως γαλακτοκομικά, κρέας κλπ. Έτσι η κατανάλωση των φρούτων και λαχανικών πρέπει να είναι στην καθημερινή μας διατροφλή και όχι να τα θυμόμαστε μόνο όταν νιώθουμε εξαντλημένοι ή κουρασμένοι.
Από την Τζουλιάννα Καρνέζη Διαιτολόγος BSc University of Hertfordshire
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.