Αυτές και άλλες πολλές απορίες είχαν οι editors και αποφάσισαν να με φωνάξουν για να αξιολογήσω σαν διαιτολόγος του jennygr το μεσημεριανό τους γεύμα-φυσικά έφερα και το δικό μου ταπεράκι. Ποια πήρε το βραβείο καλύτερου φαγητού και ποια είχε το πιο ανθυγιεινό μεσημεριανό; Συνεχίστε την ανάγνωση και θα σας αποκαλύψω όλες τις λεπτομέρειες.
Ιωάννα Μιχελάκου: Δυο μπιφτεκάκια με σαλάτα λάχανο - καρότο και 1 πιτούλα στα κάρβουνα.
Αν και διευθύντρια μου, θα τολμήσω να σχολιάσω το γεύμα της και να είμαι αντικειμενική. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ένα υγιεινό γεύμα αφού περιέχει πρωτείνη από τα μπιφτέκια, φυτικές ίνες από τη σαλάτα και υδατάνθρακες από την πίτα. Επιπλέον να σημειώσω ότι το λάχανο είναι μια θρεπτική τροφή με λίγες θερμίδες και πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Το καρότο επίσης περιέχει βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, ένα συνδυασμό που το καθιστά ισχυρή διατροφική ασπίδα κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού, από το κοινό κρυολόγημα έως το άσθμα. Μέχρι στιγμής όλα φαίνονται ιδανικά, όμως ότι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός και αυτό γιατί το συγκεκριμένο γεύμα η Ιωάννα το παρήγγειλε απ΄έξω αντί να το φέρει από το σπίτι. Και εδώ βρίσκεται η παγίδα, αφού δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο λάδι έχουν τα μπιφτέκια και με τι κρέας είναι φτιαγμένα. Ένα πιάτο που στην αρχή φαντάζει υγιεινό, τελικά αν δεν είναι σπιτικό, μπορεί να μετατραπεί σε θερμιδική βόμβα και να είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά.
Τι θα μπορούσε να είχε κάνει η Ιωάννα: Να φέρει σπιτικό φαγητό, ώστε να γνωρίζει τι ακριβώς τρώει.
Νίκη Χάγια: Μια πράσινη σαλάτα, με αβοκάντο, καρύδια, τριμμένη παρμεζάνα και πολύ μπαλσάμικο.
Η Νίκη είναι η αρχισυντάκτρια μου, άρα καταλαβαίνετε ότι η θέση μου και εδώ είνα αρκετάι λεπτή. Παρόλα αυτά θα ασκήσω αντικειμενική κριτική, όπως έκανα και παραπάνω. Η Νίκη είναι χορτοφάγος, δεν τρώει κρέας και ψάρι. Σήμερα λοιπόν για μεσημεριανό έφερε μια πράσινη σαλάτα, με αβοκάντο, καρύδια, τριμμένη παρμεζάνα και πολύ μπαλσάμικο. Το συγκεκριμένο γεύμα είναι αρκετά θρεπτικό και υγιεινό. Αλλά ας το αναλύσουμε βήμα βήμα. Καταρχάς το αβοκάντο παρέχει πολλά δυνητικά οφέλη στην υγεία, διότι είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - δύο είδη καλών λιπών, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.Επίσης είναι καλή πηγή ινών και βιταμινών και έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει την εμφάνιση της χοληστερόλης, του διαβήτη, τον καρκίνο αλλά και να συμβάλει στη μείωση του σωματικού βάρους. Το μόνο που πρέπει να προσέχετε είναι η ποσότητα που καταναλώνετε, γιατί τα 150 γραμμάρια αβοκάντο περιέχουν περίπου 235 θερμίδες. Όσο αφορά τα καρύδια, αρκεί να αναφέρω ότι σε μια χούφτα κρύβεται ένα πλούτος ωφέλιμων συστατικών που προστατεύουν την καρδιά, τα οστά και τον εγκέφαλο.
Το μοναδικό μελανό σημείο σε αυτό το πιάτο είναι η παρμεζάνα, στη θέση της οποία θα μπορούσε να βρίσκεται ένα τυρί χαμηλό σε λιπαρά, καθώς το συγκεκριμένο είναι πλούσιο σε θερμίδες και κορεσμένα λίπη.
Τι θα μπορούσε να είχε κάνει η Νίκη: Απλά να αντικαταστήσει την παρμεζάνα με ένα άλλο τυρί ή να την αφαιρέσει εντελώς.
Τίνα Σβίγκου: Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα λαχανικών και παρμεζάνα
Το πρώτο που θέλω να σημειώσω για το συγκεκριμένο πιάτο είναι ότι τα μακαρόνια μπορούν να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής αλλά και ενός διαιτολογίου. Παρόλα το φαγητό της Τίνας έχει αρκετά διατροφικά λάθη και το κυριότερο λάθος είναι η απουσία της σαλάτας, η οποία πρέπει να υπάρχει σε κάθε γεύμα. Δεύτερο λάθος είναι ότι τα μακαρόνια δεν είναι ολικής άλεσης και το τρίτο λάθος είναι η μεγάλη ποσότητα λαδιού με την οποία έχουν μαγειρευτεί. Μπορεί αυτό το πιάτο να περιέχει λαχανικά, όμως αυτό από μόνο του δεν το καθιστά υγιεινό.
Τι θα μπορούσε να είχε κάνει η Τίνα: Να χρησιμοποιήσει μακαρόνια ολικής άλεσης, να τα μαγειρέψει με μια κουταλιά της σούπας λάδι και να τα συνοδέψει με σαλάτα.
Αφροδίτη Σακκά: Ηomemade fajitas, με κοτόπουλο, BBQ sauce, κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, ρύζι και salsa fresca.
Είναι ένα πιάτο μαγειρεμένο από την ίδια και αυτό είναι ήδη αρκετά θετικό, παρόλα αυτά υπάρχει ένα υλικό, που θα μπορούσε να είχε αποφύγει και αυτό είναι η BBQ sauce. Πολλές έτοιμες σάλτσες είναι πλούσιες σε ζάχαρη και αλάτι, με αποτέλεσμα να μας παρέχουν αρκετές θερμίδες, τις οποίες συνήθως δεν υπολογίζουμε. Από την άλλη μεριά οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές είναι μια σωστή διατροφική επιλογή, γιατί αποτελούν πηγή βιταμίνης Α, C και φυλλικού οξέος. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, και η βιταμίνη C μπορεί να αποτρέψει το κοινό κρυολόγημα. Ενώ το φυλλικό οξύ είναι αναγκαίο για τη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και του RNA και για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών.
Τι θα μπορούσε να είχε κάνει η Αφροδίτη: Θα μπορούσε να μην είχε βάλει BBQ sauce, να επιλέξει πίτες ολικής άλεσης και να συνοδέψει το γεύμα της με μια σαλάτα.
Μαρία Μεϊντάνη: Αρακά με ρύζι, καρότο και ελαιόλαδο και έξτρα λεμόνι.
Στην πραγματικότητα, ο αρακάς περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες σε σχέση με τα όσπρια και περισσότερους υδατάνθρακες από τα λαχανικά. Αυτό τον κατατάσσει σε μια άλλη κατηγορία, αυτή των αμυλούχων λαχανικών, στην οποία συγκαταλέγονται επίσης τα φασολάκια και το καλαμπόκι. Ανεξάρτητα όμως από την κατηγορία στην οποία ανήκει το διατροφικό του προφίλ σίγουρα αξίζει την προσοχή μας. Ο αρακάς περιέχει κάλιο που ρυθμίζει το ενδοκυττάριο υγρό, φώσφορο που είναι σημαντικός για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και του νευρικού συστήματος, καροτίνη που προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και φυτικές ίνες που καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Αυτά είναι τα θετικά που επικρατούν στο πιάτο της Μαρίας, όμως υπάρχουν και τα αρνητικά, όπως για παράδειγμα ότι χρησιμοποίησε λευκό ρύζι αντί για καστανό. Όσο περισσότερο επεξεργαζόμαστε το ρύζι τόσο μειώνεται η θρεπτική του αξία. Έτσι, το λευκό περιέχει πολύ λιγότερη ποσότητα βιταμινών Β1 και Β3, μαγνησίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών. Επιπλέον σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη η κατανάλωση άσπρου ρυζιού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ η αντικατάσταση του με το καστανό μπορεί να μειώσει κατά το ένα τρίτο την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.
Τι θα μπορούσε να είχε κάνει η Μαρία: Να χρησιμοποιήσει καστανό ρύζι και να συνοδέψει το πιάτο της με σαλάτα.
Τζουλιάννα Καρνέζη: Τοστ με τυρί χαμηλά σε λιπαρά και ντομάτα μαζί με μια μπανάνα.
Και τελευταία άφησα εμένα. Να προσθέσω ότι το κυρίως γεύμα το τρώω το βράδυ και όχι το μεσημέρι. Και για να προλάβω όσους με κατακρίνουν για αυτή μου την επιλογή, θα ήθελα να προσθέσω ότι το βραδινό φαγητό δεν μας παχαίνει, αρκεί να το καταναλώνουμε 2 με 3 ώρες πριν πέσουμε στο κρεβάτι και επίσης να έχουμε πάρει τις θερμίδες που μας αναλογούν. Το διατροφικό λάθος στο πιάτο μου είναι ότι το ψωμί δεν είναι ολικής άλεσης. Το λευκό ψωμί περιέχει απλούς υδατάνθρακες οι οποίοι ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αυτό μπορεί να προκαλέσει υπνηλία και πείνα.
Η μπανάνα θεωρείται από πολλούς απαγορευμένη τροφή, καθώς πιστεύουν ότι παρέχει πολλές επιπλέον θερμίδες σε σχέση με άλλα φρούτα. Όμως μια μέτρια μπανάνα έχει περίπου 85 θερμίδες, μόλις 20 θερμίδες παραπάνω από ένα μήλο. Επίσης θεωρείται ένα από τα πιο πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα. Οι φυτικές ίνες μας χορταίνουν, συνεπώς η μπανάνα αποτελεί ιδανική επιλογή για σνακ, καθώς δημιουργεί αίσθηση κορεσμού. Και τέλος περιέχει σχεδόν την ίδια ποσότητα φυσικών σακχάρων με ένα μήλο, δεν έχει δηλαδή περισσότερη ζάχαρη από τα υπόλοιπα φρούτα. Αν λοιπόν κάνετε δίαιτα, μπορείτε άφοβα να καταναλώσετε μπανάνες, αφού εκτός από τις χαμηλές θερμίδες, περιέχουν και κάλιο το οποίο βοηθάει το σώμα να καταπολεμήσει την κατακράτηση υγρών.
Τι θα μπορούσα να είχα κάνει: Θα μπορούσε να είχα επιλέξει ψωμί ολικής άλεσης και να συνοδέψω το τοστ με μια πράσινη σαλάτα με ξύδι χωρίς λάδι.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.