WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αποφάσισα να ξυπνάω 5:30 το πρωί για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Μαρτίου 2017

stocksnap-p6llnstryw.jpg

Ο λόγος που θέλησα να μπω σε αυτή τη διαδικασία ήταν επειδή έχω διαπιστώσει ότι η ζωή περνάει γρήγορα και αφού δεν μπορώ να σταματήσω το χρόνο, μπορώ τουλάχιστον να μεγαλώσω την ημέρα μου ξυπνώντας πιο νωρίς και να κάνω και άλλα πράγματα εκτός από τη δουλειά.

Για να ανταπεξέλθω στο πρωινό ξύπνημα, έπρεπε ίσως για πρώτη φορά στη ζωή μου, να κοιμηθώ πριν τα μεσάνυχτα. Η μέθοδος για να γίνει αυτό είναι να τερματίσω όλες τις δουλειές μου νωρίτερα και να έχω κοιμηθεί μέχρι τις δέκα το βράδυ. Και έτσι άρχισα το πείραμα, μην έχοντας καμία ιδέα πώς θα πήγαινα για ύπνο τόσο νωρίς. Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα πολύ στην αρχή. Δεν ξέρω τι με δυσκόλεψε περισσότερο: ο βραδινός ύπνος ή το πρωινό ξύπνημα; Νομίζω ότι δεν μπορούσα να κάνω τίποτα από τα δυο – ούτε να κοιμηθώ από τις δέκα ούτε να ξυπνήσω τόσο μα τόσο νωρίς. Με το που έπεφτα στο κρεβάτι πριν τις δώδεκα το βράδυ, με έπιανε για κάποιον ανεξήγητο λόγο κατάθλιψη. Και όταν χτύπαγε το ξυπνητήρι και μόνο που έβλεπα ότι το ρολόι έδειχνε 5:30, ήθελα να κάτσω να χουζουρέψω.

Φυσικά καθώς περνούσε ο καιρός συνήθισα να κοιμάμαι από τις εννιά με δέκα το βράδυ, εξάλλου νύσταζα κιόλας. Αυτός όμως που δεν συνήθισα με τίποτα ήταν το πρωινό ξύπνημα, λειτουργώ καλύτερα το βράδυ, τι να κάνω. Ωστόσο το συγκεκριμένο πείραμα μου έδωσε και κάποια θετικά. Καταρχάς είχα όλη την ημέρα μπροστά μου και δεν χρειαζόταν να τρέχω γεμάτη άγχος για να προλάβω τις καθημερινές υποχρεώσεις της. Για πρώτη φορά μπόρεσα να απολαύσω με ηρεμία το πρωινό μου γεύμα, το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελεί την κινητήριο δύναμη του οργανισμού για όλη την ημέρα. Ένα άλλο πολύ σημαντικό όφελος του πρωινού ξυπνήματος ήταν η γαλήνη και η ησυχία. Άδειοι δρόμοι, χαλαρωτική ανατολή του ήλιου και όλα έμοιαζαν διαφορετικά, οι μέρες ήταν πιο γλυκές. Και φυσικά όταν γυρνούσα το βράδυ στο σπίτι δεν είχα καμία εκκρεμότητα. Είχα προλάβει να κάνω όλες τις δουλειές και πέφτοντας στο κρεβάτι δεν με απασχολούσε σχεδόν τίποτα.

Τελειώνοντας το πείραμα θα ήθελα να προσθέσω ότι κέρδισα πολλά, παρόλα αυτά τα πρώτα λεπτά που έπρεπε να σηκωθώ από το κρεβάτι ήταν τα πιο βασανίστηκα λεπτά της ζωής μου. Δεν μπόρεσα να συνηθίσω το πρωινό ξύπνημα, με αποτέλεσμα να γυρίσω αναπόφευκτα στις παλιές μου συνήθειες: να κοιμάμαι αργά και να ξυπνάω εξίσου αργά. 

Από την Τζουλιάννα Καρνέζη Διαιτολόγος BSc University of Hertfordshire

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.