WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσες θερμίδες έχουν τα πασχαλινά γλυκά


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Απριλίου 2017

12761-118-easter-chocolates-855x570.jpg

Πάσχα χωρίς τσουρέκι δεν γίνεται. Σε όλα σχεδόν τα σπίτια αναδύεται η μυρωδιά από το μαχλέπη. Κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτή τη μυρωδιά και να μη δοκιμάσει αυτό το λαχταριστό γλυκό. Πριν όμως το φάτε καλό είναι να γνωρίζετε ότι μόλις 50 γραμμάρια αποδίδουν μέχρι και 200 θερμίδες. Παρόλα αυτά το τσουρέκι έχει και τα θετικά του. Καταρχάς το μαχλέπι που δίνει αυτή την ιδιαίτερη μυρωδιά, ενισχύει τη πέψη, ενώ η μαγιά είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλουν στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και ενεργοποιούν τη λειτουργία του μεταβολισμού. Και τέλος τα αυγά που προσθέτουμε είναι μια πολύ θρεπτική τροφή και μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών και μετάλλων.

Εκτός από το τσουρέκι το Πάσχα φτιάχνουμε και κουλουράκια. Μπορεί αυτό το γλύκισμα να σας φαίνεται αθώο, αφού ούτε σοκολάτα έχει, ούτε ξηρούς καρπούς, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού 50 γραμμάρια (ένα μέτριο σε μέγεθος κουλουράκι) έχει περίπου 187 θερμίδες. Τώρα που γνωρίζετε τη θερμιδική αξία, μην το παρακάνετε και τρώτε κάθε πρωί δυο με τρία κουλουράκια.

Και για το τέλος αφήσαμε τη σοκολάτα. Μικροί και μεγάλοι κάθε Πάσχα αγοράζουν και από ένα, μπορεί και περισσότερα σοκολατένια αυγά και λαγουδάκια, τα οποία και βρίσκουμε σε διάφορα μεγέθη αλλά και με διάφορες γεύσεις, με αποτέλεσμα οι θερμίδες τους να ποικίλουν αρκετά. Για παράδειγμα: 200 γραμμάρια λαγουδάκι σοκολάτας γάλακτος έχει περίπου 1000 θερμίδες, ενώ το πιο μικρό έχει 540 θερμίδες. Ενώ ένα μεσαίου μεγέθους πασχαλινό αυγό έχει 530 θερμίδες τα 100 γραμμάρια. Καλό είναι λοιπόν πριν αγοράζετε οποιοδήποτε σοκολατένιο γλύκισμα να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν αυτές τις ημέρες όσοι έχουν σακχαρώδη διαβήτη και όσοι είναι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, γιατί τα πασχαλινά γλυκά είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.