Το αρνί ή το κατσίκι έχει τις λιγότερες θερμίδες;

Τζουλιάννα Καρνέζη
Κυριακή, 16 Απριλίου 2017
lamb.jpg

Οι λάτρεις του αρνιού θα απογοητευτείτε λιγάκι, καθώς το κατσίκι έχει λιγότερες θερμίδες. Συγκεκριμένα τα 100 γραμμάρια αρνί έχουν περίπου 374 θερμίδες, ενώ το κατσίκι στην ίδια ποσότητα περιέχει 100 θερμίδες λιγότερες. Η διαφορά είναι μεγάλη και στο λίπος: το ολικό λίπος του αρνιού αγγίζει τα 15 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια κρέατος, ενώ του κατσικιού δεν ξεπερνά τα 4,2 γραμμάρια.  Επίσης το κατσίκι περιέχει ένα συνένζυμο, που βοηθάει στη μείωση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη), άρα κατ επέκταση και των καρδιακών νοσημάτων. Παρόλα αυτά όσα αρνιά τρέφονται με χόρτο έχει δειχθεί ότι έχουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον το 25% περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, από εκείνα που τρώνε άλλες τροφές. Σε κάποιες περιοχές ορισμένων χωρών, που δεν έχουν πρόσβαση σε ψάρια, το αρνί έχει δείξει να παρέχει περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από κάθε άλλο τρόφιμο. Επίσης, την Αυστραλία, όπου το αρνί τρώγεται συχνά, πρόσφατες μελέτες το συγκαταλέγουν μεταξύ των κορυφαίων σε ωμέγα-3 τα τρόφιμα στην καθημερινή διατροφή. 

Μια άλλη βασική παρατήρηση είναι ότι, αν και το κατσίκι έχει λιγότερες θερμίδες, περιέχει πιο πολλά trans λιπαρά, τα οποία είναι βλαβερά για την υγεία. Με τη σειρά του το αρνί έχει περισσότερες πουρίνες, που αυξάνουν τον κίνδυνο για ουρική αρθρίτιδα. Από την άλλη μεριά όμως είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, Β1, Β2, Β6, φυλλικού οξέος και χολίνης. 

Όποια λοιπόν και αν είναι η επιλογή σας, δεν χρειάζεται να στερηθείτε τίποτα από το Πασχαλινό τραπέζι, αρκεί να κάνετε έξυπνες επιλογές και να έχετε στο μυαλό σας ότι το μέτρο είναι η λύση για να είμαστε υγιείς και να διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα