WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί θα πρέπει να τρώμε λίπος για να χάσουμε κιλά;


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Μαΐου 2017

breakfast-trail-mix-1.jpg

Γιατί είναι σημαντικά για τη υγεία τα καλά λιπαρά και πώς βοηθάνε στην απώλεια κιλών;

Καταρχάς τα ακόρεστα λίπη περιέχουν αντιοξειδωτικά που μειώνουν την κακή χοληστερόλη (HDL) και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά είναι σημαντικά για τη διατήρηση πολλών λειτουργιών του σώματος, όπως του ανοσοποιητικού συστήματος και της καρδιάς. Εκτός όμως από τα παραπάνω οφέλη τα καλά λιπαρά και συγκεκριμένα τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθάνε στην απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα τα ωμέγα- λιπαρά οξέα καταστέλλουν την όρεξη, μειώνουν τη φλεγμονή και την κατακράτηση υγρών, ελαχιστοποιούν την επιθυμία για φαγητό και τη συσσώρευση λίπους, αυξάνουν τη διέγερση του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών.

Η κυριότερη πηγή μονοακόρεστων είναι το ελαιόλαδο. Επίσης, μικρότερες ποσότητες περιέχονται στα σπορέλαια, στο αβοκάντο, στο σουσάμι, στο ταχίνι, στα αμύγδαλα, στα αράπικα φιστίκια και στα καρύδια. Τα ω-3 περιέχονται σε ορισμένους ξηρούς καρπούς (στα καρύδια και στα αμύγδαλα), στο λιναρόσπορο, στη σόγια, στα άγρια χόρτα, στα λιπαρά ψάρια. Τα ω-6 περιέχονται κυρίως στις φυτικές μαργαρίνες και σε φυτικά σπορέλαια.

Εν κατακλείδι δεν είναι όλα τα λίπη κακά για το σώμα σας. Αυτό που χρειάζεστε είναι το σωστό λίπος, μια ισορροπημένη διατροφή και σωματική δραστηριότητα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να χάστε βάρος και να φτάσετε στο στόχο σας. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.