WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε τι έκανα και σταμάτησα να τρώω γλυκά


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Ιουνίου 2017

arxeio-lhpshs-7.jpg

Τα καλά νέα είναι ότι οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι λιγούρες για γλυκά δεν διαρκούν περισσότερο από μισή ώρα. Έτσι σκέφτηκα και μπόρεσα να βρω τρόπους ώστε να ξεφεύγει το μυαλό μου από το φαγητό και κυρίως από τους γλυκούς πειρασμούς.

Το πρώτο που επιχείρησα ήταν να πηγαίνω στο γυμναστήριο ή να βγαίνω για περπάτημα. Δεν είναι μυστικό ότι οι λιγούρες μας πιάνουν όταν είμαστε κουρασμένοι ή αγχωμένοι. Όμως η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας και τη διάθεση μας και να καταστείλει την αίσθηση της πείνας. Έτσι αποφάσισα, αντί να πηγαίνω στο ψυγείο και να τρώω το αγαπημένο μου παγωτό, να κάνω γυμναστική ή να περπατάω έστω και για λίγα λεπτά. Αυτή η τακτική με βοήθησε ώστε να μειωθεί η επιθυμία μου για γλυκό αλλά και για αλμυρό.

Δοκίμασα τις τεχνικές αναπνοής. Ναι σωστά διαβάσατε. Πριν κάνω επιδρομή στο ψυγείο ή στο παγωτατζίδικο της γειτονιάς καθόμουν σε μια αναπαυτική θέση και έπαιρνα βαθιές εισπνοές και εκπνοές. Η συγκεκριμένη άσκηση που μοιάζει λίγο με το διαλογισμό, με βοήθησε να χαλαρώσω και να ξεφύγει το μυαλό μου από το στρες και από το φαγητό. Μόλις ηρεμούσα, εξαφανιζόταν και επιθυμία να φάω την αγαπημένη μου σοκολάτα.

Έπινα πολύ νερό. Κάθε φορά που ποθούσα γλυκό έπινα ένα με δυο ποτήρια νερό. Το αποτέλεσμα; Δεν έτρωγα το γλυκό. Είναι αρκετά συνηθισμένο να συγχέουμε την πείνα με τη δίψα. Έτσι αν πριν επισκεφτούμε το ψυγείο, πιούμε νερό ή κάποιο άλλο ρόφημα χωρίς θερμίδες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην αναζητήσουμε να φάμε κάτι.

Άγγιζα το αυτί μου. Μπορεί να σας ακούγετε περίεργο, όμως σύμφωνα με τους βελονιστές στο αυτί υπάρχουν κάποια σημεία που αν τα αγγίξουμε, μπορούμε να καταστείλουμε την όρεξη. Δεν γνωρίζω αν αληθεύει ή όχι η συγκεκριμένη θεωρία, όμως σε εμένα πέτυχε.

Έπαιρνα τηλέφωνο μια φίλη μου ή παρακολουθούσα κάποιο βιντεάκι στο κινητό. Όπως ανέφερα και παραπάνω, η λιγούρα για γλυκό συνήθως διαρκεί λιγα λεπτά. Έτσι όταν σκεφτόμουν το αγαπημένο μου παγωτό προσπαθούσα να απασχολήσω το μυαλό μου με κάτι άλλο με σκοπό να ξεχαστώ. Και το πέτυχα, μπορεί όχι αμέσως αλλά με τον καιρό μπόρεσα να τιθασεύσω τους διατροφικούς μου πόθους.

Σίγουρα στα λόγια όλα φαίνονται εύκολα, όμως με λίγη προσπάθεια και με υπομονή κατάφερα να αποδεσμευτώ από τη συνήθεια να τρώω γλυκό κάθε φορά που ένιωθα αγχωμένη, στρεσαρισμένη ή κάθε φορά που έπληττα. Όσο πιο πολύ ενθάρρυνα τον εαυτό μου να τρώω υγιεινά, τόσο πιο καλές διατροφικές επιλογές έκανα. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.