WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 συμπτώματα ότι έχετε υπνική άπνοια


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Ιουλίου 2017

pexels-photo-366893.jpeg

Τι είναι όμως η υπνική άπνοια; Είναι μια διαταραχή του ύπνου που μπορεί να σταματήσει για λίγα δευτερόλεπτα την αναπνοή σας ενώ κοιμάστε. Για τους περισσότερους ανθρώπους η άπνοια ύπνου προκαλείται από κάποιο είδος απόφραξης της ροής του αέρα στο πίσω μέρος του λαιμού και έτσι δεν πάει αρκετός αέρας στους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και ένας από αυτούς είναι η παχυσαρκία, ενώ με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση αυτή μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή προβλήματα στη λειτουρργία της καρδιάς. Παρακάτω θα δείτε μερικά συμπτώματα που μαρτυρούν ότι μπορεί να έχετε υπνική άπνοια.

  1. Ξυπνάτε κουρασμένοι, παρόλο που κοιμηθήκατε αρκετές ώρες το βράδυ

Όταν σταματάει η αναπνοή σας το βράδυ, διαταράσσεται ο ύπνος σας. Ακόμα και αν  δεν το καταλαβαίνετε, όταν έχετε υπνική άπνοια έχετε την τάση να ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα το πρωί να νιώθετε εξαντλημένοι. Επίσης αυτή η κατάσταση μπορεί να αυξήσει τις ορμόνες του στρες και να αποτρέψει το σώμα από το να ξεκουραστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  1. Ξυπνάτε με πονοκέφαλο.

Ο πρωινός πονοκέφαλος είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της υπνικής άπνοιας. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν σταματάμε έστω και για δευτερόλεπτα να αναπνέουμε δυσκολεύουμε τη ροή του αίματος και έτσι δεν οξυγονώνεται σωστά ο εγκέφαλος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ξυπνάτε το πρωί με πονοκέφαλο

  1. Ξυπνάτε λαχανιασμένοι

Αυτή η κατάσταση είναι επίσης πολύ συχνή σε ασθενείς με άπνοια ύπνου. Δεν είναι επικίνδυνο, όμως μπορεί να αναστατώσει όποιον κοιμάται δίπλα σας.

  1. Ο σύντροφός σας διαμαρτύρεται ότι ροχαλίζετε

Το ροχαλητό δεν σημαίνει πάντα ότι έχετε άπνοια ύπνου, αλλά αποτελεί ένα σημάδι που δεν πρέπει να αμελήσετε, γιατί μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει μια στένωση στο πίσω μέρος του λαιμού.

  1. Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Εάν ο γιατρός σας έχει δοκιμάσει χωρίς επιτυχία να θεραπεύσει την υπέρταση σας, ίσως θα πρέπει να ελέγξετε εάν έχετε άπνοια ύπνου. Η Αμερικανική Ένωση για την Αναπνευστική Φροντίδα εκτιμά ότι το 50% των ατόμων με άπνοια ύπνου εμφανίζουν επίσης υψηλή αρτηριακή πίεση αίματος.

  1. Η διάθεσή σας είναι συνέχεια πεσμένη

Όταν είστε υπερβολικά κουρασμένοι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είστε οξύθυμοι και κυκλοθυμικοί. Εάν κάθε πρωί ξυπνάτε κουρασμένοι και η διάθεση σας είναι πεσμένη, μπορεί να αποτελεί σημάδι υπνικής απνοιας.

Αν λοιπόν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στο γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει να επισκεφτείτε μια κλινική ύπνου, με σκοπό να θεραπεύσετε το πρόβλημα και να μειώσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.