WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαβουλιμία: Η πιο επικίνδυνη διατροφική διαταραχή που οι περισσότεροι δεν έχετε ακούσει ποτέ


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Σεπτεμβρίου 2017

pexels-photo-279456.jpeg

Εκτιμάται ότι το 40% των γυναικών ηλικία 15 έως 30 ετών έχουν διαβήτη τύπου 1. Επιπλέον, το 60% αυτών των γυναικών εκτός από διαβήτη παρουσιάζουν συμπτώματα διαβουλιμίας.

Τι είναι όμως η διαβουλιμία;

Αν και ακόμα δεν αναγνωρίζεται επίσημα από τους γιατρούς ως διατροφική διαταραχή, η διαβουλιμία είναι αρκετά επικίνδυνη για την υγεία. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια βουλιμική διαταραχή που εμφανίζεται κυρίως σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1, οι οποίοι αποφεύγουν να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης με σκοπό να χάσουν βάρος. Οι πάσχοντες δεν παράγουν φυσιολογικά αρκετή ινσουλίνη για αυτό την παίρνουν σε ενέσιμη μορφή. Όταν όμως δεν πάρουν ακρκετή ινσουλίνη το σώμα αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το υπάρχον λίπος, τους μύες και τα όργανα για να έχει ενέργεια. Και αυτό έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία, όπως βλάβη στα μάτια, προβλήματα στους νεφρούς, καρδιακή ανεπάρκεια μέχρι και θάνατο.

Πώς θα καταλάβουμε ότι ένα άτομο έχει διαβουλιμία;

Όταν κάποιος πάσχει από τη συγκερκιμένη διαταρχή παρουσιάζει αυξομειώσεις βάρους, αποφεύγει να επισκεφτεί το γιατρό για έλεγχο του σακχάρου, ανησυχεί για τα κιλά, παρουσιάζει συχνές ουρολοιμώξεις και έχει συχνές κρίσεις υπεργλυκαιμίας, οι οποίες εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως η έντονη δίψα, η συχνουρία, η υπερβολική κόπωση, η θολή όραση.

Διαβάστε εδώ: Νόσος του Crohn: ποια είναι τα συμπτώματα και τι πρέπει να τρώμε

Με αφορμή λοιπόν το ανησυχητικό νούμερο των ανθρώπων που παρουσιάζουν διαβουλιμία και λόγω της ανεπαρκής πληροφόρησης το κανάλι BBC 3 έστησε ένα ολόκληρο ντοκιμεντέρ γύρω από αυτό που έχει ονομαστεί από τους ειδικούς ως η πιο επικίνδυνη διατροφική διαταραχή στον κόσμο. Μέσα σε λίγα λεπτά το βίντεο μας δείχνει αυτή την ύπουλη διατροφική διαταραχή η οποία εμφανίζεται σε ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 και οι οποίοι επιλέγουν να ελέγξουν το βάρος τους, όχι μέσω της διατροφής, αλλά με το να λαμβάνουν μικρότερη ποσότητα ινσουλίνης από αυτή που τους αναλογεί.

Το ντοκιμαντέρ δείχνει μια γυναίκα, τη Gemma, 22 ετών που είχε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 στην ηλικία των 12 και έπρεπε να κάνει ενέσεις ινσουλίνης. Μεγαλώνοντας όμως εθίστηκε στο αντίθετο, δηλαδή άρχισε να παραλείπει τις ενέσεις με σκοπό να χάσει κιλά αλλά και να τρώει ό,τι θέλει. Μια άλλη ασθενής η Nabeelah, 21 ετών διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 στα 16 της. Όμως δεν ήθελε να κάνει ενέσεις ινσουλίνης και οι γονείς της το γνώριζα, αλλά αγωνιζόντουσαν να κατανοήσουν την κατάσταση. Η Nabeelah σώθηκε από θαύμα και τώρα προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το νέο αυτό φαινόμενο, που πλήττει κυρίως έφηβες κοπέλες και ενήλικες γυναίκες, μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία της διαβουλιμίας, αλλά ούτε και οι επαγγελματίες υγείας έχουν ακόμα την κατάλληλη τεχνογνωσία για τη θεραπεία. 

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί: 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.