WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έπινα γάλα με σαφράν για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Δεκεμβρίου 2017

badam-milk-4-1.jpg

Η προσθήκη του σαφράν στο φαγητό δεν δίνει μόνο μια χροιά πορτοκαλί – κιτρινωπού χρώματος, αλλά προσφέρει επίσης και πολλά οφέλη για την υγεία που ίσως να μην γνωρίζετε. Εκτός όμως από το να βάζουμε το σαφράν στο φαγητό μπορούμε να το καταναλώσουμε και με άλλους τρόπους, όπως να το πιούμε με ένα ποτήρι γάλα, κάτι το οποίο αποφάσισα να κάνω για ένα μήνα. Θέλετε να δείτε τι μου συνέβη;

Καταρχάς θα ήθελα να διευκρινίσω ότι διάλεξα το σαφράν όχι μόνο επειδή προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία αλλά και λόγω της «θεϊκής» καταγωγής του. Και τι εννοώ με αυτό; Κατά την ελληνική μυθολογία ο θεός Ερμής καθώς έκανε εξάσκηση στη δισκοβολία χτύπησε στο κεφάλι θανάσιμα  το θνητό του φίλο τον Κρόκο. Στεναχωρήθηκε τόσο πολύ που αποφάσισε να του χαρίσει την αθανασία, μεταμορφώνοντας τον σε ένα πανέμορφο μοβ λουλούδι και το αίμα του σε 3 κόκκινα στίγματα στην καρδιά του λουλουδιού.

Διαβάστε εδώ: Ποια σνακ να τρώτε κάθε βράδυ για να χάσετε κιλά

Γοητευμένη τόσο από τη μυθολογία όσο και από τις ευεργετικές ιδιότητες, αποφάσια να ζεσταίνω κάθε μέρα ένα ποτήρι γάλα και να προσθέτω δυο κουταλάκια σαφράν. Και φυσικά το έπινα επί ένα μήνα συνέχεια, χωρίς να το ξεχάσω ούτε μια ημέρα. Έτσι λοιπόν παρατήρησα διάφορα πράγματα, το πρώτο από όλα ήταν πως με βοήθησε στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Το σαφράν είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, το οποίο είναι γνωστό για τις ήπιες κατασταλτικές του ιδιότητες. Ορισμένες έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι το σαφράν έχει ευεργετική επίδραση στις περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης, καθώς φαίνεται να έχει παρόμοια αποτελέσματα με αυτά των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Εκτός από την ηρεμία που μου πρόσφερε τόσο απλόχερα το γάλα με σαφράν, βοήθησε επίσης στην ανακούφιση των πεπτικών διαταραχών, διότι ενισχύει τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον όσο περίεργο και αν ακουστεί, από την ημέρα που ξεκίνησα το εν λόγω ρόφημα ένιωθα την επιδερμίδα μου πιο απαλή και λαμπερή. Και αυτό μπορεί να οφείλεται  στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σαφράν, οι οποίες παρέχουν προστασία ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, που μεταξύ άλλων προκαλούν πρόωρη γήρανση.

Όμως εκτός από τα παραπάνω οφέλη, τα οποία παρατήρησα κατά τη διάρκεια του πειράματος, το σαφράν έχει και άλλες ευεργετικές ιδιότητες. Μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω:

  • Βελτιώνει τη εγκεφαλική λειτουργία και ενισχύει τη μνήμη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι βιταμίνες που περιέχει το σαφράν μπορούν να προστατέψουν από τη γεροντική άνοια αλλά και από την εκφυλιστική νόσο του Αλτσχάιμερ.
  • Μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα για την καρδιά, καθώς μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι συμβάλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και τριλυκεριδίων, αποτρέποντας τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.
  • Μειώνει τον πόνο της αρθρίτιδας. Το σαφράν είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η κατανάλωση γάλακτος με σαφράν σε τακτική βάση βοηθάει τους ιστούς να απαλλαγούν από το γαλακτικό οξύ και επομένων μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο που σχετίζεται με την αρθρίτιδα.
  • Ελέγχει την αρτηριακή πίεση. Το σαφράν περιέχει μια σημαντική χημική ουσία που ονομάζεται κροκετίνη, η οποία βοηθάει στην ομαλή ροή του αίματος, διατηρώντας έτσι τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόσληψη μέχρι 1,5 γραμμάρια θεωρείται ασφαλής, ωστόσο σε δόσεις πάνω από 5 γραμμάρια  την ημέρα ο κρόκος θεωρείται τοξικός για τον οργανισμό. Αντενδείκνυται σε άτομα με ηπατική ή νεφρική νόσο, ενώ η υπερβολική κατανάλωσή του θα πρέπει να αποφεύγεται από έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.