WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πότε πρέπει να κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Ιανουαρίου 2018

26156165-185071532089295-4287286081998553088-n.jpg

Χρειάζεστε μια  δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, εφόσον έχετε κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων με γλουτένη, η οποία στη συνέχεια προκαλεί βλάβη στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου. Με τη πάροδο του χρόνου, αυτή η εντερική βλάβη εμποδίζει τη απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών συστατικών και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του γαστρεντερικού. Η δια βίου, αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η θεραπεία για τα άτομα με κοιλιοκάκη. Πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν έχετε κοιλιοκάκη; Ο μόνος τρόπος είναι να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις. Πρώτα ένα τεστ αίματος για την ανίχνευση αντισωμάτων που σχετίζονται με μια ανώμαλη άνοση απόκριση. Δεύτερον, αν η δοκιμή είναι θετική, μια βιοψία για να επιβεβαιώσει την εντερική φλεγμονή.

Ευαισθησία στη γλουτένη. Περίπου 6 τοις εκατό του πληθυσμού υποφέρει από ευαισθησία στη γλουτένη. Όταν δηλαδή καταναλώνετε τροφές με γλουτένη, το λεπτό έντερο δεν υπόκειται σε κάποια βλάβη, αλλά βιώνει τα  συμπτώματα της κοιλιοκάκης, τα οποία είναι η κόπωση, πονοκέφαλοι, φούσκωμα, αέρια και διάρροια. Μόλις  αποβάλλεται η γλουτένη από τη δίαιτα, τα συμπτώματα εξαφανίζονται. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι με λύκο, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβήτη τύπου ένα, και ψωρίαση παρουσιάζουν συχνά ευαισθησία στη γλουτένη, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, πριν ξεκινήσετε μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης.

Εάν είστε υγιείς πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης;

Πολλοί άνθρωποι που θέλουν να χάσουν κιλά, αποβάλλουν τη γλουτένη από τη διατροφή σας. Όμως, δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη προάγει την απώλεια βάρους. Καλό είναι λοιπόν πριν αποφασίσετε να κάνετε μια διατροφή που δεν θα περιλαμβάνει τη γλουτένη να το ξανασκεφτείτε. Γιατί μπορεί να βάλετε σε κίνδυνο την υγεία σας, δεδομένου ότι δεν θα παίρνετε βασικά θρεπτικά συστατικά. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.