WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Michelle Pfeiffer: Τι διατροφή ακολουθεί και δεν έχει πάρει ποτέ βάρος


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Φεβρουαρίου 2018

20170905-zaf-f84-142.jpg

Οι συμβουλές που δίνει είναι απλές. Πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας, να προσέχουμε τη διατροφή μας και να ασκούμαστε. Εκτός όμως από τα παραπάνω η Michelle έχει αποκαλύψει ότι ακολουθεί μια χορτοφαγική διατροφή, κάτι που όπως υποστηρίζει τη βοηθάει να διατηρεί ένα υγιές σώμα και μια λαμπερή επιδερμίδα. Με το που ξεκίνησε τη χορτοφαγική διατροφή είδε τη διαφορά στο δέρμα της σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Παρόλα αυτά αναγνωρίζει τη δυσκολία να αποκλείσει κάποιος ξαφνικά από τη διατροφή του κάθε ζωικό προϊόν. Ποια είναι συμβουλή της; Η ηθοποιός συμβουλεύει όσους θέλουν να γίνουν χορτοφάγοι να μη δεσμευτούν, γιατί η δέσμευση εφ όρου ζωής ασκεί ψυχολογική πίεση και κάνει πιο δύσκολη την απόφαση. Αυτό που μπορούνε να κάνουν είναι απλά να δοκιμάσουν για κάποιες εβδομάδες τη χορτοφαγική διατροφή ώστε να δούνε πώς αντιδρά ο  οργανισμός τους. Το να δώσεις στον εαυτό σου ένα τέτοιο περιθώριο σε βοηθά να ξεπεράσεις τις ψυχολογικές δυσκολίες μιας τέτοιας αλλαγής και όταν τελικά ακολουθήσεις αυτή τη διατροφή και αρχίσεις να βλέπεις τα οφέλη της, τότε νιώθεις υπέροχα.

Το κλειδί για μια υγιεινή χορτοφαγική διατροφή - όπως και για κάθε δίαιτα - είναι να καταναλώνετε μια ποικιλία τροφίμων. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει κάποια τροφή που να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας. Όμως με το σωστό προγραμματισμό μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η διατροφή σας περιλαμβάνει όσα το σώμα σας χρειάζεται. Εάν λοιπόν είστε ή θέλετε να γίνετε και εσείς, όπως Michelle Pfeiffer, χορτοφάγοι δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Ασβέστιο: Βοηθάει στην ανάπτυξη και διατήρηση ισχυρών δοντιών και οστών. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι υψηλότερες πηγές σε ασβέστιο. Ωστόσο τα σκούρα πράσινα λαχανικά, το κατσαρό λάχανο και το μπρόκολο, είναι καλές πηγές, ασβεστίου όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες. Επίσης, υπάρχουν πλέον, προϊόντα εμπλουτισμένα με ασβέστιο, όπως είναι οι χυμοί, τα δημητριακά, το γάλα σόγιας, το γιαούρτι σόγιας και το tofu.

Ιώδιο: Είναι ένα συστατικό των ορμονών του θυρεοειδούς, που βοηθάει στη ρύθμιση του μεταβολισμού, αλλά και στην ανάπτυξη και λειτουργία των βασικών οργάνων. Όσοι είναι Vegans δεν μπορούν να πάρουν αρκετό ιώδιο, με αποτέλεσμα να διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας και ενδεχομένως, ακόμη και την ανάπτυξη βρογχοκήλης. Επιπλέον τρόφιμα όπως η σόγια, σταυρανθή λαχανικά και γλυκοπατάτες μπορεί να προωθήσουν τη δημιουργία μιας βρογχοκήλης. Ωστόσο, μόλις το 1/4 κουταλάκι του γλυκού από το ιωδιούχο αλάτι, παρέχει μια σημαντική ποσότητα ιωδίου.

Ο σίδηρος: Είναι ένα σημαντικό συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ξερά φασόλια, μπιζέλια, φακές, εμπλουτισμένα δημητριακά, προϊόντα ολικής αλέσεως, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές σιδήρου. Επειδή όμως, ο σίδηρος δεν απορροφάται τόσο εύκολα από τις φυτικές πηγές, η συνιστώμενη πρόσληψη σιδήρου για χορτοφάγους είναι σχεδόν η διπλάσια, από αυτή που συνιστάται για όσους δεν είναι χορτοφάγοι. Για να βοηθήσετε το σώμα σας να απορροφήσει σίδηρο, τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως οι φράουλες, εσπεριδοειδή, ντομάτες, λάχανο και μπρόκολο, την ίδια στιγμή που τρώτε τροφές που περιέχουν σίδηρο.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς. Δίαιτες που δεν περιλαμβάνουν ψάρια και αυγά είναι γενικά χαμηλές σε περιεκτικότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μπορείτε όμως, να αναζητήσετε αυτά τα λιπαρά και σε άλλες πηγές, όπως το έλαιο canola, το σογιέλαιο, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και η σόγια. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να χρειαστείτε και κάποια συμπληρώματα.

Η πρωτεΐνη: Βοηθάει στη διατήρηση υγιούς δέρματος, οστών και μυών. Τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλές πηγές, και δεν χρειάζεται να τρώτε μεγάλες ποσότητες για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνη. Μπορείτε επίσης, να πάρετε αρκετή πρωτεΐνη από φυτικά τρόφιμα, αν τρώτε μια ποικιλία από αυτά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φυτικές πηγές περιλαμβάνουν τα προϊόντα σόγιας και τα υποκατάστατα κρέατος, τα όσπρια, φακές, ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Βιταμίνη Β-12: Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την πρόληψη της αναιμίας. Βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στα ζωικά προϊόντα, έτσι ώστε να είναι δύσκολο να πάρετε αρκετή Β-12 σε μια χορτοφαγική διατροφή. Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β-12 μπορεί να περάσει απαρατήρητη σε άτομα που ακολουθούνε μια vegan διατροφή. Αυτό συμβαίνει επειδή, η χορτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε μια βιταμίνη που ονομάζεται φυλλικό οξύ, η οποία μπορεί να καλύψει την ανεπάρκεια της βιταμίνη Β-12, μέχρι όμως, να προκύψουν σοβαρά προβλήματα. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να παίρνετε συμπληρώματα αυτής της βιταμίνης και να καταναλώνετε δημητριακά εμπλουτισμένα με Β-12.

Η βιταμίνη D: Παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Η βιταμίνη D προστίθεται στο γάλα, σε κάποιες μάρκες της σόγιας, στο γάλα ρυζιού, και σε κάποια δημητριακά και μαργαρίνες. Να είστε βέβαιοι ότι έχετε ελέγξει τις ετικέτες τροφίμων, πριν τα αγοράσετε. Αν δεν τρώτε αρκετές εμπλουτισμένες τροφές και εάν δεν σας βλέπει πολύ ο ήλιος, τότε μπορεί να χρειαστεί ένα συμπλήρωμα Βιταμίνης D .

Ο ψευδάργυρος: Είναι ένα ουσιαστικό συστατικό πολλών ενζύμων και παίζει ρόλο στην κυτταρική διαίρεση και στο σχηματισμό των πρωτεϊνών. Όπως ο σίδηρος, έτσι και ο ψευδάργυρος δεν απορροφάται τόσο εύκολα από φυτικές πηγές. Το τυρί είναι μια καλή επιλογή, αν τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα. Φυτικές πηγές ψευδαργύρου περιλαμβάνουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και το φύτρο σιταριού.

Συμπερασματικά μια καλά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των εφήβων, καθώς και των εγκύων ή των γυναικών που θηλάζουν. Το κλειδί είναι να γνωρίζετε τις διατροφικές σας ανάγκες, ώστε να μπορείτε να σχεδιάσετε μια δίαιτα που σας ικανοποιεί.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.