Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε μετά τα 50

Τζουλιάννα Καρνέζη
Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018
kalen-emsley-94317-unsplash.jpg

Μόλις πατήσετε τα 50 μια βιταμίνη που είναι απαραίτητη και πρέπει να δώσετε προσοχή, είναι η Β12. Αυτή η βιταμίνη είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό καθώς συμβάλλει στην δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και διατηρεί το νευρικό σύστημα σε εγρήγορση. Και ενώ όσο ήσασταν παιδιά και νεαροί ενήλικες παίρνατε πολύ εύκολα αυτή τη Β12 από τα τρόφιμα, όπως είναι το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, όσο μεγαλώνετε μειώνεται και η απορρόφηση της. Άρα πρέπει να δώσετε περισσότερη βάση στην λήψη αυτής της βιταμίνης μέσω της διατροφής και αν πιστεύετε ότι έχετε έλλειψη επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ώστε να σας δώσει κάποιο συμπλήρωμα.

Διαβάστε εδώ: Τι είναι η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος και γιατί να πείτε όχι

Μπορεί να νομίζετε ότι τα κόκαλα σας είναι γερά, όμως είναι ζωντανοί ιστοί που αναδιαμορφώνονται καθώς περνάνε τα χρόνια. Η οστική μάζα φτάνει στο αποκορύφωμα στα 30 περίπου χρόνια και μετά αρχίζει η αποδόμηση της. Γι αυτό και είναι σημαντικό να παίρνετε ασβέστιο σε κάθε ηλικία, ώστε να αποφύγετε την οστεοπόρωση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου από τα τρόφιμα, είναι πιθανό να μειώσει όχι μόνο τον κίνδυνο κατάγματος, αλλά και τις καρδιαγγειακές ασθένειες και το εγκεφαλικό επεισόδιο στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι ανάγκες ασβεστίου στις περισσότερες γυναίκες μεταξύ 40 με 50 ετών είναι 1200 mg την ημέρα και μπορούν να τις καλύψουν από τα γαλακτοκομικά, τις σαρδέλες, τα αμύγδαλα, το σπανάκι, το μπρόκολο.

Η βιταμίνη D είναι και αυτή με τη σειρά της απαραίτητη για την υγεία, κυρίως μετά τα 50 έτη. Και αυτό γιατί προστατεύει από τις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και διάφοροι τύποι καρκίνου. Επίσης, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Η καλύτερη πηγή είναι η ηλιακή ακτινοβολία, ενώ είναι πιο δύσκολο να πάρετε αυτή τη βιταμίνη μέσω της διατροφής.

Ένα μέταλλο που βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι το μαγνήσιο. Η ελλείψεις μαγνησίου έχουν συνδεθεί με διαβήτη, φλεγμονή και καρδιακές παθήσεις. Επίσης, αυτό το μέταλλο βοηθάει στη λειτουργία των μυών, των νευρών, στην απορρόφηση του ασβεστίου, καθώς και στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος. Αν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, θα παίρνετε τη ποσότητα μαγνησίου που χρειάζεστε. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, η σόγια και το αβοκάντο.

Τέλος, όταν μιλάμε για γυναίκες άνω των 50 τα προβιοτικά είναι πραγματικά πολύ σημαντικά. Τα προβιοτικά δεν είναι βιταμίνες ούτε μέταλλα, αλλά πρόκειται για ζωντανούς μη παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται μέσω της διατροφής στο ανθρώπινο σώμα και παίζουν ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εντέρου, στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και στη διατήρηση του βάρους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα