WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αποφάσισα να πίνω λεμόνι με σπανάκι και καρότο και δείτε τι μου συνέβη


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Οκτωβρίου 2018

nikita-katsevich-1103778-unsplash.jpg

Η βιομηχανία αδυνατίσματος καλά κρατεί. Βιβλία με επαναστατικές δίαιτες  βγαίνουν συνέχεια στην αγορά καταλαμβάνοντας τις πρώτες λίστες στα πιο διαβασμένα και περιοδικά παρουσιάζουν διατροφικά προγράμματα που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα. Όλοι περιμένουν τη μαγική φόρμουλα που θα τους απαλλάξει από τα περιττά κιλά και θα μεταμορφώσει το σώμα τους μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα.

Έτσι λοιπόν διαβάζοντας τους διάφορους χυμούς που βγαίνουν κατά καιρούς, αποφάσισα να πίνω λεμόνι με καρότο και σπανάκι για να διπιστώσω εάν συμβεί κάποια αλλαγή στο σώμα μου. Θέλετε να δείτε τι μου συνέβη;

Καταρχάς θα ήθελα να αναφέρω ότι το συγκεκριμένο ρόφημα μου άρεσε αρκετά και το έπινα με ευχαρίστηση. Έτσι λοιπόν κάθε πρωί επί ένα μήνα έστυβα ένα λεμόνι και έβαζα στο μπλέντερ το καρότο και το σπανάκι μαζί με λίγο νερό. Μάλιστα μερικές φορές έβαζα το συγκεκριμένο ρόγημα σε μπουκάλι και το έπαιρνα μαζί μου στη δουλειά. 

Καθώς περνούσαν οι μέρες το πρώτο που συνειδητοποίησα ήταν πως ενυδάτωνα περισσότερο το σώμα μου. Μπορεί να έχετε διαβάσει ή ακούσει ότι πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό, όμως η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Γιατί τα 8 ποτήρια δεν αφορούν μόνο το νερό, αλλά όλα τα ροφήματα, όπως το τσάι, το χαμομήλι, τους χυμούς μέχρι και κάποια τρόφιμα που περιέχουν νερό, κυρίως φρούτα και λαχανικά. Έτσι εντάσσοντας το συγκεκριμένο ρόφημα στην καθημερινότητά  μου κατάλαβα πόσο πολύ με βοήθησε στην ενυδάτωση.

Ένα άλλο θετικό που διαπίστωσα ήταν πως βελτιώθηκε η λειτουργία του γαστρεντερικού μου συστήματος, κάτι που οφείλεται στο λεμόνι. Και αυτό γιατί η σύστασή του είναι παρόμοια με αυτή του σάλιου και του υδροχλωρικού οξέους στα πεπτικά υγρά, με αποτέλεσμα να βοηθάει τη λειτουργία της πέψης.

Εκτός όμως από το πεπτικό σύστημα βελτιώθηκε και το ανοσοποιητικό μου σύστημα. Και το διαπίστωσα γιατί ενώ σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι μου ήταν άρρωστοι, κατάφερα να βγω αλώβητη. Σκεπτόμενη λοιπόν την περσινή χρονιά που ήμουν κάθε λίγο και λιγάκι με πονόλαιμο ή με μπουκωμένη μύτη, υπέθεσα ότι για τη φετινή ευεξία υπεύθυνά ήταν τα καρότα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, ένα συνδυασμό που τα καθιστά ισχυρή διατροφική ασπίδα κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού, από το κοινό κρυολόγημα έως το άσθμα. Τα καρότα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βήτα καροτίνης, μια βιταμίνη που συμβάλει στην προστασία της όρασης και παρέχει προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την ανάπτυξη καταρράκτη.

Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Από την άλλη μεριά μπορεί να μη διαπίστωσα κάποιο βραχυπρόθεσμο όφελος από το σπανάκι, ωστόσο το συγκεκριμένο λαχανικό είναι πλούσιο σε σίδηρο συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της αναιμίας. Αλλά για να διπλασιάσετε την απορρόφηση του σιδήρου από το σπανάκι είναι χρήσιμο να το συνοδεύετε με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά).

Τι συνέβη όμως με το βάρος μου;  Δυστυχώς όταν τελείωσα το πείραμα και ανέβηκα στη ζυγαριά δεν διαπίστωσα καμία αλλαγή στα κιλά μου. Δεν έχασα ούτε ένα γραμμάριο. Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε δεν υπάρχει κάποιο μαγικό φίλτρο που θα μας αδυνατίσει και θα αυξήσει το μεταβολισμό μας. Είτε πίνουμε λεμόνι είτε σκέτο νερό θα έχουμε την ίδια βοήθεια στην προσπάθεια απώλειας κιλών.

Διαβάστε εδώ: Πώς να αποτρέψετε την καρδιακή νόσο σε οποιαδήποτε ηλικία

Τι να προσέξετε: Το λεμόνι μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών, για αυτό είναι σημαντικό να το αραιώνετε με νερό και να το πίνετε με καλαμάκι. Επίσης, έχει πολλά οξέα, οπότε αντενδείκνυται σε όσους υποφέρουν από ρευματισμούς.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.