WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε τις παρενέργειες της κετογονικής δίαιτας


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Μαΐου 2019

32760234_228534604408631_2170798624563265536_n.jpg

Η κετογονική κετογονική δίαιτα είναι ένα διατροφικό σχήμα το οποίο βασίζεται στην κατανάλωση υψηλού ποσοστού λιπιδίων και χαμηλού ποσοστού υδατανθράκων, με αποτέλεσμα την παραγωγή κετόνων στον οργανισμό, μία κατάσταση γνωστή και ως κέτωση, κατά την οποία ο οργανισμός δεν έχει αρκετή γλυκόζη και στρέφεται στη χρήση κετόνων. Η κετογονική δίαιτα αναπτύχθηκε στο νοσοκομείο John Hopkins το 1920 ως θεραπεία για την επιληψία.

Διαβάστε εδώ: Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

Τι είναι όμως οι κετόνες

Η παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό βασίζεται στη γλυκόζη, που προέρχεται από τους υδατάνθρακες. Εάν δεν καταναλώνουμε αρκετή ποσότητα υδατανθράκων το σώμα εξαντλεί τα αποθέματα γλυκόζης και αναζητάει εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Και αυτές είναι οι αποθήκες του λίπους. Μέσω του μεταβολισμού το λίπος μετατρέπεται σε κετόνες, μόρια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας.

Τι περιέχει μια κετογονική δίαιτα

Η κετογινική δίαιτα έχει ως σκοπό να ξεκλειδώσει τις αποθήκες του λίπους. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση υδατανθράκων και πρωτεϊνών και να δοθεί έμφαση στην κατανάλωση λιπαρών τροφίμων. Άρα κάποιος που ακολουθεί τη συγκεκριμένη δίαιτα μπορεί να καταναλώσει έλαια, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ταχίνι, λιπαρά ψάρια, λαχανικά, φρούτα χωρίς πολλά σάκχαρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και γενικά ό,τι περιέχει λιπαρά. Τα απαγορευμένα της κετογονικής δίαιτας είναι τα γλυκά, το ψωμί, το ρύζι, τα μακαρόνια, τα αμυλούχα λαχανικά και πολλά όσπρια και φρούτα. Σε αντίθεση με άλλες δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες, η κετογονική περιορίζει και τις θερμίδες.

Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Οι παρενέργειες που μπορεί να έχετε όταν ακολουθήστε μια κετογονική δίαιτα.

Θα νιώθετε ότι είστε άρρωστοι. Τις πρώτες ημέρες της κετογονικής δίαιτας μπορεί να έχετε κάποια κάποια δυσάρεστα συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, κόπωση, μυϊκούς πόνους, ναυτία και διάρροια. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός προσπαθεί να προσαρμοστεί στις διατροφικές αλλαγές. Το θετικό είναι πως μετά από μια εβδομάδα θα νιώσετε πολύ καλύτερα.

Θα έχετε δυσάρεστη αναπνοή. Η κακοσμία προκαλείται από ένα είδος κετόνης που είναι υποπροϊόν του μεταβολισμού του λίπους. Κατά τη διάρκεια της κετογονικής δίαιτας τα επίπεδα της συγκεκριμένης κετόνης είναι αυξημένα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να προσπαθεί να απαλλαγεί μέσω της εκπνοής. Η δυσάρεστη αναπνοή θα υποχωρήσει μετά από λίγες εβδομάδες.

Προβλήματα στην πέψη. Όταν αλλάζετε τις διατροφικές συνήθειες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε πεπτικά προβλήματα. Αυτό ισχύει και στην κετογονική δίαιτα με αποτέλεσμα να έρθετε αντιμέτωπη με τη δυσκοιλιότητα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν και διάρροια, αλλά αυτό είναι λιγότερο συχνό. Εάν όμως καταναλώνετε αρκετό νερό και φυτικές ίνες δεν θα έχετε προβλήματα.

Πηγή φωτογραφίας: www.instagram.com/evivesmoothie

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.