WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο ρόλος της διατροφής στην τριχόπτωση


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Ιανουαρίου 2022

Ο ρόλος της διατροφής στην τριχόπτωση
Όλοι γνωρίζουμε ότι η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στα μαλλιά μας, αλλά ποιες είναι οι  διατροφικές επιλογές που δυναμώνουν ή αποδυναμώνουν το τριχωτό της κεφαλής;

Το ξέρατε ότι όλοι χάνουμε μαλλιά; Συνήθως χάνουμε περίπου 100 τρίχες την ημέρα. Όμως για τους περισσότερους από εμάς δεν γίνεται αντιληπτό λόγω του ότι όταν χάνουμε μαλλιά, ταυτόχρονα βγαίνουν νέες τρίχες. Η τριχόπτωση συμβαίνει όταν σταματάει αυτός ο κύκλος της πτώσης και της ανάπτυξης νέων μαλλιών.

Η τριχόπτωση μπορεί επίσης να φαίνεται σαν ένα θέμα ταμπού ειδικά μεταξύ των γυναικών, κυρίως αν σκεφτούμε πως η κατηγορία προϊόντων τριχόπτωσης επικεντρώνεται πάρα πολύ στους άνδρες. Για να μην αναφέρουμε ότι είναι δύσκολο να μιλάμε για το συγκεκριμένο θέμα διότι πολλοί νιώθουν αμηχανία ή ντροπή γύρω από αυτό καθώς τα μαλλιά αποτελούν μέρος της εμφάνισής μας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, το 40% των γυναικών μέχρι να φτάσουν τα 40 εμφανίζουν απώλεια μαλλιών. Αν και δεν υπάρχει ένας αποδεδειγμένος λόγος για τον οποίο εμφανίζεται η τριχόπτωση ούτε μια λύση για την αντιμετώπισή της, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε γιατί συμβαίνει και πώς να υποστηρίξετε την υγεία σας.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην υγεία των μαλλιών σας – επηρεάζουν το μήκος, τη δύναμη και τον χρόνο που χρειάζεται για να αναπτυχθούν. Η ανάπτυξη των μαλλιών και η γενική τους υγεία μας επηρεάζονται από τις επιλογές του τρόπου ζωής, τη διατροφή και φυσικά τον τρόπο με τον οποίο τα χτενίζουμε ή τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στα μαλλιά μας.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τα βασικά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στη διατήρηση των υγιών μαλλιών και στην πρόληψη της τριχόπτωσης.

5 διατροφικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίζετε τριχόπτωση

  • Δεν λαμβάνετε αρκετές θερμίδες

  • Δεν υπάρχει αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή σας

  • Δεν υπάρχει αρκετός σίδηρος στη διατροφή σας

  • Δεν υπάρχουν αρκετές βιταμίνες Β στη διατροφή σας

Θερμίδες

Ο πιο συνηθισμένος λόγος απώλειας μαλλιών που σχετίζεται με τη διατροφή είναι ότι οι γυναίκες δεν καταναλώνουν αρκετές θερμίδες στο σύνολό τους. Να θυμάστε ότι εάν δεν καταναλώνετε αρκετές θερμίδες ώστε το σώμα σας να εκτελεί τις σημαντικές λειτουργίες όπως η σκέψη, η αναπνοή, η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος κ.λπ., τότε υπάρχει ελάχιστος χώρος για επιπλέον «ενέργεια» για να θρέψετε τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σας.

Πρωτεΐνη

Γνωρίζατε ότι τα μαλλιά σας αποτελούνται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη; Τα μαλλιά μας είναι κυριολεκτικά πρωτεΐνη. Εάν δεν καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη ή με τον σωστό τρόπο, τότε μπορεί να χάνετε αμινοξέα και μικροθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε πρωτεϊνικές πηγές τροφίμων.

Σίδηρος

Ο σίδηρος δεν βοηθά μόνο τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο στα κύτταρα, αλλά παίζει επίσης ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη των μαλλιών. Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, αλλά ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι όταν αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια (δηλαδή έχουν επιτευχθεί φυσιολογικά αποθέματα σιδήρου), τότε η τριχοφυΐα και ο κύκλος της τρίχας πρέπει να επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Βιταμίνες Β

Όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών μας, αλλά η πιο δημοφιλής είναι η βιοτίνη και τα άτομα που έχουν ανεπάρκεια βιοτίνης έχουν συνήθως απώλεια μαλλιών.

Οι ανεπάρκειες βιταμινών Β, εκτός από τη Β12, δεν είναι τόσο συχνές, καθώς οι βιταμίνες Β βρίσκονται σε πολλά ολόκληρα τρόφιμα από φυτικές έως ζωικές πηγές. Η Β12, συγκεκριμένα, βρίσκεται σε ζωικές πρωτεΐνες, επομένως όσοι ακολουθούν μια vegan διατροφή είναι πιο ευαίσθητοι στην ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό, στη λειτουργία των νεύρων, στην κυτταρική ανανέωση και στη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων στο τριχωτό της κεφαλής μας.

Όμως η διατροφή δεν είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσετε την υγεία των μαλλιών σας – το στρες, οι ορμόνες και ορισμένες παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν την τριχόπτωση, την ανάπτυξη και την υγεία των μαλλιών.

Άλλα θρεπτικά συστατικά ή μακροθρεπτικά συστατικά στη διατροφή που είναι σημαντικά για την υγεία των μαλλιών περιλαμβάνουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τις βιταμίνες A, D, E, C.

Εν κατακλείδι μια συνολική ματιά στον τρόπο που τρέφεστε, μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τους λόγους για τους οποίους εμφανίζεται η τριχόπτωση και να τους αντιμετωπίσετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.