WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νιώθεις συνέχεια κουρασμένη; 7 πιθανοί λόγοι που δεν είχες σκεφτεί


Κλέλια Φατούρου

9 Φεβρουαρίου 2022

Νιώθεις συνέχεια κουρασμένη; 7 πιθανοί λόγοι που δεν είχες σκεφτεί
pexels/karolina grabowska
Οι λόγοι που μπορεί να σε οδηγούν στην κούραση και να μην τους έχεις σκεφτεί

Όταν περνάμε ημέρες που νιώθουμε πολύ έντονη κούραση και σερνόμαστε, το αποδίδουμε στην έλλειψη ύπνου. Αυτός είναι ο προφανής λόγος. Τι γίνεται όμως όταν κοιμόμαστε τουλάχιστον 7-8 ώρες, τρεφόμαστε (θεωρητικά) καλά και ενυδατωνόμαστε;

Εάν αποκλείσουμε πιθανούς ιατρικούς λόγους, υπάρχουν μερικές απλές συνήθειες που οδηγούν σε κούραση, με ύπουλο τρόπο, και δεν το είχαμε καν καταλάβει. Ας δούμε ποιες είναι.

Πολλή ή καθόλου γυμναστική

Τα άκρα δεν κάνουν γενικά καλό, και αυτός ο κανόνας ισχύει και με τη σωματική άσκηση. Όταν γυμνάζεσαι σε σημείο εξόντωσης και δεν έχεις μία ή δύο μέρες για ξεκούραση ή όταν δεν κινείσαι καθόλου, είναι πολύ φυσικό να νιώθεις μία σταθερή κούραση. Η ιδανική χρυσή τομή είναι 20 λεπτά επί 5 μέρες την εβδομάδα.

Κολλημένη στο τηλέφωνο

Μπορεί να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της δουλειάς μας, αλλά χρειάζεται μέτρο. Το φως της οθόνης επηρεάζει τη μελατονίνη, συνεπώς την ποιότητα του ύπνου, και δεν σου επιτρέπει να χαλαρώσεις. Επίσης, τα social media και η υπερπληροφόρηση αυξάνουν τα επίπεδα του άγχους. Για αυτό νιώθεις συνέχεια κουρασμένη και πεσμένη.

Θέλει αλλαγή το μαξιλάρι (ή το στρώμα)

Το μαξιλάρι πρέπει να αλλάζει κάθε δύο χρόνια. Αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς ή νιώθεις περίεργα κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να συμβαίνει λόγω παλιού μαξιλαριού ή κακής ποιότητας στρώματος.

Πας για ύπνο πεινασμένη

Δημιουργεί το ίδιο πρόβλημα με το να πας για ύπνο ενώ έχεις φάει βαριά. Διακόπτει τον ύπνο επειδή ο εγκέφαλος λειτουργεί λόγω της πείνας. Σε αυτή την περίπτωση, καλύτερα να φας ένα ελαφρύ νυχτερινό σνακ.

Κοιμάσαι πολύ αργά

Είτε συμβαίνει λόγω δουλειάς, είτε λόγω επιλογής, ίσως είναι το βασικό αίτιο της κούρασής σου. Ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί να νιώθουμε συνέχεια κούραση όταν αλλάζουμε εντελώς το πρόγραμμα ύπνου τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να ξενυχτήσουμε.

Κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σου

Η κούραση μπορεί να είναι ένα ψυχοσωματικό σύμπτωμα που μας ενημερώνει ότι κάτι δεν πάει καλά στη ζωή μας. Μήπως ο σύντροφός σου σου προκαλεί έξτρα άγχος; Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις τη σχέση σου;

Η κούραση της πανδημίας

Είναι γεγονός και τη βιώνουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω. Το πολύμηνο social distancing, οι καραντίνες, οι μάσκες και η απουσία αγκαλιάς μας επηρέασαν όλες και μας έριξαν ψυχολογικά. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η ψυχική υγεία μας είναι προτεραιότητα και δεν αγνοούμε την επίδραση της πανδημίας σε αυτό το κομμάτι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.