WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το παιδί σας ντρέπεται για το βάρος του: Πώς να το διαχειριστείτε


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Μαΐου 2022

Το παιδί σας ντρέπεται για το βάρος του: Πώς να το διαχειριστείτε
Το παιδί σας πλησιάζει την ηλικία της εφηβείας και έχει πάρει βάρος. Πώς πρέπει να το διαχειριστείτε;

Οι ανησυχίες για την εικόνα του σώματος είναι πάρα πολλές, κυρίως μεταξύ των νεαρών κοριτσιών. Η εφηβεία είναι επίσης μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος όσον αφορά την εικόνα του σώματος για τα περισσότερα παιδιά ανεξαρτήτους φύλου, καθώς συχνά η αλλαγή που συμβαίνει στο σώμα συνοδεύεται από αύξηση βάρους και εμφανίζεται σε μια περίοδο στη ζωή ενός παιδιού που είναι γεμάτη συγκρίσεις και εκφοβισμό.

Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες σχετικά με την εικόνα του σώματος, είναι σημαντικό να δείξετε στο παιδί σας ότι σέβεστε τη διαφορετικότητα και να αμφισβητήσετε τα μηνύματα που αναμφίβολα σας μεταφέρει, τα οποία θεωρούν τα σώματα με λίγα παραπάνω κιλά ως κάτι κακό.

Επίσης μην ξεχνάτε πως τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια και αν σας δουν να μισείτε το σώμα σας, δεν θα έχει σημασία τι θα τους πείτε για τα σώματα γενικά. Θα μιμηθούν αυτό που βλέπουν, και αν δουν μίσος αυτό θα κληρονομήσουν. Αν δυσκολεύεστε με την εικόνα του σώματός σας, θα πρότεινα να το αντιμετωπίσετε πρώτα. Το να δίνετε το καλό παράδειγμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το παιδί σας.

Εάν έχετε ήδη εργαστεί πάνω στη σχέση σας με το φαγητό και το σώμα σας, το επόμενο βήμα θα ήταν να μεταδίδετε συνέχεια θετικά μηνύματα για κάθε είδους σχήματα και μεγέθη.

Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε από που μπορεί να λαμβάνει το παιδί σας μηνύματα. Για παράδειγμα μπορεί να ακούει διάφορα για το σώμα και τα κιλά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την τηλεόραση ή τους φίλους.

Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας περνάει όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες, σκεφτείτε να προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις για ψυχαγωγία ή μπορείτε να του προτείνετε να διαβάσει μερικά άρθρα που παροτρύνουν τη θετική εικόνα όλων των σωματότυπων.

Συχνά είναι πολύ δύσκολο να αποτρέψουμε τα παιδιά από το να εκτεθούν στη λιποφοβία και το στίγμα του βάρους, αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τη θετική τους σχέση με το φαγητό και το σώμα τους.

Ενθαρρύνετε παιδί σας να σκέφτεται τα μηνύματα που λαμβάνει και να αναρωτιέται πάντα όταν κάποιος του λέει ότι πρέπει να κάνει κάτι με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή να συμμορφώνεται με ένα συγκεκριμένο ιδανικό. Αυτό όχι μόνο θα το προστατεύει από την κουλτούρα της διατροφής, αλλά θα το προετοιμάσει για τις στιγμές της ζωής του που δεν είστε εκεί για να το καθοδηγήσετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.