WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη: Πώς να την αντιμετωπίσετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Ιουνίου 2022

Δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη: Πώς να την αντιμετωπίσετε
pexels
Η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται συχνά ως ένα άβολο και απροσδόκητο σύμπτωμα εγκυμοσύνης.

Η δυσκοιλιότητα κατά την εγκυμοσύνη αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνά εμφανιζόμενη γαστρεντερική διαταραχή στις εγκύους, μετά τη ναυτία.

Δυστυχώς, μπορεί να εμφανιστεί και στα τρία τρίμηνα. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι διορθώνεται αρκετά εύκολα, επομένως είναι δυνατή η ανακούφιση.

Ως δυσκοιλιότητα ορίζεται η ύπαρξη λιγότερων από τρεις κενώσεις την εβδομάδα. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί ως υπερβολική καταπόνηση για την ολοκλήρωση των κινήσεων του εντέρου.

Δυσκοιλιότητα και αιτίες

Η δυσκοιλιότητα έχει πολλές αιτίες. Γενικά, προκαλείται από τις πολύ λίγες φυτικές ίνες, το λίγο νερό, από την κατανάλωση τροφών που δεν ανέχεται καλά το σώμα σας ή από την αδράνεια. Και αυτές οι αιτίες είναι πολύ συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης .

Ένας άλλος κοινός παράγοντας της δυσκοιλιότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η υψηλή συγκέντρωση σιδήρου στις προγεννητικές βιταμίνες .Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για ένα υγιές μωρό, αλλά μπορεί να δυσκολέψει τα βακτήρια στο έντερο σας να διασπάσουν την τροφή, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα.

Όμως, η κύρια αιτία της δυσκοιλιότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η αλλαγή στις ορμόνες σας.

Η προγεστερόνη είναι η πιο κοινή ορμόνη που προκαλεί δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη. Η προγεστερόνη εκκρίνεται στις ωοθήκες και απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η ορμόνη χαλαρώνει τους λείους μυς, κάτι που είναι κρίσιμο κατά την ανάπτυξη και τη γέννηση ενός μωρού.

Ωστόσο, αυτή η ορμόνη χαλαρώνει επίσης τους μυς στο στομάχι, το λεπτό έντερο και το παχύ έντερο, γεγονός που επιβραδύνει σημαντικά την πέψη. Και αυτή η επιβράδυνση προκαλεί και επιβράδυνση στην αποβολή.

Καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται και η μήτρα και το μωρό σας μεγαλώνουν, το αναπτυσσόμενο μωρό σας αρχίζει να πιέζει τα εσωτερικά σας όργανα. Έτσι ο γαστρεντερικός σας σωλήνας συμπιέζεται, μετατοπίζεται, ακόμη και αποφράσσεται κατά καιρούς. Το μωρό σας μπορεί επίσης να ασκήσει πίεση στον ορθό, καθιστώντας πιο δύσκολο το άδειασμα του περιεχομένου. Αυτές οι φυσικές αλλαγές μπορεί να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα.

Ευτυχώς όμως η δυσκοιλιότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τροποποιήσεις στη διατροφή, τον τρόπο ζωής και τη φαρμακευτική ρουτίνα .

Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες είναι το κλειδί για την ομαλή πέψη. Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, καθώς και του σχετικού φουσκώματος που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιδιώξτε 25 έως 30 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά για να διατηρήσετε τη βέλτιστη λειτουργία του εντέρου. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φασόλια είναι όλα καλές πηγές φυτικών ινών.

Λάβετε υπόψη ότι οι απότομες αυξήσεις των φυτικών ινών μπορεί να παράγουν υπερβολικό αέριο και να σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα. Εάν ενδιαφέρεστε να αυξήσετε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας, κάντε το αργά για να βοηθήσετε το πεπτικό σας σύστημα να προσαρμοστεί.

Μείνετε ενυδατωμένες

Το νερό είναι το δεύτερο κλειδί για την ομαλή πέψη. Χωρίς αρκετό νερό, οι φυτικές ίνες που καταναλώνετε δεν θα μπορούν να περάσουν ομαλά μέσα και έξω από το σώμα σας. Η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα.

Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν επίσης ότι η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων βοηθά στην ανακούφιση των πεπτικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το τσάι ή ένα ρόφημα τζίντζερ μπορεί να είναι καταπραϋντικά και αποτελεσματικά για την τόνωση του πεπτικού σας συστήματος.

Μετάβαση σε μικρά και συχνά γεύματα

Τα μικρότερα και πιο συχνά γεύματα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, γατί βοηθάνε το σώμα σας να αφομοιώσει την τροφή πιο ολοκληρωμένα, κάτι επιτρέπουν την ομαλή μεταφορά στα έντερα, στο κόλον και έξω από το σώμα σας. Από την άλλη μεριά τα πολύ μεγάλα γεύματα μπορεί να είναι δύσκολο να τα χειριστεί το πεπτικό σας σύστημα.

Μείνετε ενεργές

Η σωματική δραστηριότητα διεγείρει τα έντερα, γεγονός που μπορεί να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα. Ο τύπος της δραστηριότητας δεν είναι τόσο σημαντικός. Βρείτε μια δραστηριότητα που να σας ευχαριστεί και προσπαθήστε να την ακολουθείτε.

Επιδιώξτε 20 έως 30 λεπτά άσκησης τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα για να παραμείνετε δραστήριες σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όμως, φροντίστε να συζητήσετε τη ρουτίνα άσκησής σας με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.

Η βόλτα μετά από κάθε γεύμα είναι επίσης ευεργετική για την τόνωση της πέψης. Ακόμα κι αν έχετε μόνο δέκα λεπτά, δοκιμάστε να κινηθείτε.

Θυμηθείτε, κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά που βιώνουν οι φίλες σας ή τα μέλη της οικογένειάς σας ή ακόμη και διαφορετικά από τα συμπτώματα που είχατε κατά τη διάρκεια προηγούμενων εγκυμοσύνων.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να μάθετε τα δικά σας ερεθίσματα. Δείτε ποιες τροφές και δραστηριότητες σας κάνουν να νιώθετε καλά και ποιες τροφές και δραστηριότητες σας κάνουν να νιώθετε άβολα ή συμβάλλουν στην αύξηση των συμπτώματων όπως η δυσκοιλιότητα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.