WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί πρέπει να ικανοποιείτε τις λιγούρες σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Ιουνίου 2022

Γιατί πρέπει να ικανοποιείτε τις λιγούρες σας
pexels
Σταματήστε να προσπαθείτε διώξετε τις λιγούρες για φαγητό μακριά - προσπαθούν να σας πουν κάτι.

Πόσο χρόνο και ενέργεια έχετε ξοδέψει προσπαθώντας να μην ενδώσετε σε ένα τρόφιμο που λαχταράτε; Αν νιώθετε ότι θα μπορούσατε να έχετε καταφέρει κάτι ουσιαστικό σε αυτό το χρονικό διάστημα, όπως να μάθετε να παίζετε ένα μουσικό όργανο ή να παρακολουθείτε όλες τις τηλεοπτικές εκπομπές στο Netflix, δεν νομίζω ότι είστε οι μόνοι. Κρίνοντας από τα 46 εκατομμύρια συν αποτελέσματα που πήρα αφού έψαξα στο google «πώς να σταματήσεις την λαχτάρα για φαγητό», είναι ξεκάθαρο πως πολλοί άνθρωποι το έχουν σκεφτεί.

Υπάρχει τόσος φόβος για την κατανάλωση γλυκών ή γρήγορου φαγητού ή πράγματα που δεν θεωρούνται «καθαρά» και φυσικά, που η πρώτη αντίδραση σε μια λιγούρα είναι επίσης ο φόβος. Τούτου λεχθέντος, μπορώ σχεδόν να εγγυηθώ ότι κάθε ένα από αυτά τα 46 εκατομμύρια αποτελέσματα περιέχουν κακές συμβουλές, γιατί η αλήθεια είναι πως είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσεις μια λαχτάρα για ένα ή περισσότερα τρόφιμα. Και το πιθανό είναι ότι θα φάτε σχεδόν 46 εκατομμύρια διαφορετικά πράγματα και στη συνέχεια θα καταλήξετε να τρώτε το φαγητό που λαχταρούσατε αρχικά.

Το να τρώτε παγωτό δεν χρειάζεται να είναι μια εμπειρία γεμάτη ενοχές… μερικές φορές πραγματικά σας κάνει να νιώθετε καλύτερα.

Το θέμα είναι ότι το σώμα σας γνωρίζει πραγματικά τι είναι καλύτερο και θα σας πει τι χρειάζεται. Καθώς μαθαίνετε να φιλτράρετε όλες τις διατροφικές συμβουλές και να συντονίζεστε με αυτό που σας λέει το σώμα σας, θα νιώθετε πιο σίγουροι όταν ανταποκρίνεστε σε αυτές τις ενδείξεις.

Εάν η ιδέα να εμπιστευτείτε το σώμα σας είναι τρομακτική, υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλά καλά στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η εμπιστοσύνη θα σας οδηγήσει σε υγιεινές διατροφικές επιλογές. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα λαχταράτε μόνο πράσινα smoothies και σαλάτες.

Έρευνες δείχνουν ότι όσοι ακολουθούνε το διαισθητικό φαγητό τρώνε μια ευρύτερη ποικιλία τροφών και ακολουθούν μια διατροφή πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Το σώμα σας ξέρει τι είναι καλύτερο για εσάς και αυτό που είναι καλύτερο για εσάς δεν είναι πάντα τα ραβδιά καρότου και το χούμους. Μερικές φορές ένα μπράουνι είναι πραγματικά η πιο σωστή επιλογή .

Τούτου λεχθέντος, μερικές φορές είναι χρήσιμο να ψάχνετε και να δείτε αν υπάρχει κάτι άλλο πίσω από αυτη τη λαχτάρα, ειδικά εάν βιώνετε ένα έντονο ή άβολο συναίσθημα. Όχι επειδή το να τρώτε για να αντιμετωπίσετε ένα αρνητικό συναίσθημα είναι κακό ή λάθος, αλλά μπορεί να υπάρχουν άλλα εργαλεία που να είναι πιο χρήσιμα για τη δεδομένη στιγμή.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ό,τι λαχταράτε δεν θα σας κάνει να νιώσετε καλά, αλλά αν η λαχτάρα σας περιλαμβάνει μια μεγάλη σοκολάτα, ίσως θα ήταν πιο έξυπνο να φάτε ένα σνακ και μετά να απολαύσετε ένα ή δυο κομμάτια σοκολάτα.

Από όπου κι αν προέρχεται η λαχτάρα σας, το να την αρνηθείτε δεν είναι η απάντηση.

Σκεφτείτε να ακούτε τους πόθους σας ως έναν τρόπο οικοδόμησης εμπιστοσύνης με το σώμα σας. Είναι μια αμφίδρομη σχέση. Όταν το σώμα σας εμπιστεύεται ότι θα ανταποκριθείτε ανάλογα στις ενδείξεις του, θα ανταποκριθεί και εκείνο δίνοντας σας συνθήματα που θα είναι πιο αξιόπιστα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.