WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα πιο παράξενα πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Ιουλίου 2022

Τα πιο παράξενα πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Η έρευνα δείχνει ότι η καρδιαγγειακή σας υγεία μπορεί να επηρεαστεί από το πού ζείτε, πόσα παιδιά έχετε και πολλά άλλα.

Εάν γνωρίζετε έστω και λίγα πράγματα για την υγεία της καρδιάς, τότε οι βασικοί παράγοντες κινδύνου δεν είναι και τόσο περίεργοι. Περιλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη, το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος και την έλλειψη άσκησης. Αλλά αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες κινδύνου από ό,τι φαντάζεστε — πολλοί που δεν είναι τόσο προφανείς.

Εδώ είναι τα πιο περίεργα πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.

Το υψόμετρο όπου ζείτε

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στο περιοδικό Frontiers in Physiology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε μεγάλα υψόμετρα (μεταξύ 457 και 2.297 μέτρων) είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο - μια ομάδα παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση , υψηλή χοληστερόλη. και την παχυσαρκία—από εκείνους που ζούσαν στο επίπεδο της θάλασσας.

Αυτό εξηγείται γιατί υπάρχει λιγότερο οξυγόνο στον αέρα σε μεγαλύτερα υψόμετρα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει την καρδιά και τους πνεύμονες να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά, εικάζουν οι συγγραφείς.

Πόσα παιδιά έχετε

Οι γυναίκες που μένουν έγκυες περισσότερες από μία φορές έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αργότερα κολπική μαρμαρυγή, σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό Circulation. Η κολπική μαρμαρυγή ένας τρεμάμενος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός που μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες επιπλοκές. Στη μελέτη, οι γυναίκες με τέσσερις ή περισσότερες εγκυμοσύνες είχαν 30% έως 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν ήταν ποτέ έγκυες.

Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι δεν θέλουν να αποθαρρύνουν τις γυναίκες από το να κάνουν παιδιά, μόνο ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί η σύνδεση.

Το πρωινό γεύμα

Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά πρωινό τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, υψηλής χοληστερόλης και υψηλής αρτηριακή πίεσης, σύμφωνα με μια επιστημονική δήλωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας .

Το να μην αγαπάτε το σώμα σας

Το πόσο καλά νιώθετε για το σώμα σας μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να φροντίζετε την καρδιά σας. Σε μια μελέτη στο περιοδικό Obesity, οι υπέρβαρες γυναίκες που δεν αγαπούσαν το σώμα τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεταβολικό σύνδρομο από εκείνες που το αγαπούσαν.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το να κρίνουμε τους ανθρώπους με σκοπό να αλλάξουν συνήθειες, απλά δεν λειτουργεί και μπορεί στην πραγματικότητα να τους βλάψει σωματικά, όχι μόνο συναισθηματικά.

Πόνος στον ώμο

Σε μια μελέτη στο Journal of Occupational and Environmental Medicine , άτομα με περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις—συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης και του διαβήτη—είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από πόνο στον ώμο.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί υπάρχει αυτή η συσχέτιση, αλλά λένε ότι η θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων παραγόντων κινδύνου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσφορία στον ώμο. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα , τενοντίτιδα του αγκώνα έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Στρες

Οι ειδικοί υποπτεύονται εδώ και καιρό ότι το άγχος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αν και ακόμα δεν έχει βρεθεί η άμεση σύνδεση, αλλά γνωρίζουμε ότι το χρόνιο στρες αυξάνει την απελευθέρωση επινεφρίνης ή αδρεναλίνης στο σύστημά μας και γνωρίζουμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση.

Η περίοδος των διακοπών

Οι θάνατοι από καρδιακή προσβολή αυξάνονται κατά την περίοδο μεταξύ των διακοπών. Μια μελέτη από τη Νέα Ζηλανδία αποκάλυψε μια αύξηση 4% στο ποσοστό των θανάτων που σχετίζονται με την καρδιά κατά τη διάρκεια των διακοπών σε σύγκριση με άλλες εποχές του χρόνου.

Πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με τις διακοπές μπορούν να επιβαρύνουν υπερβολικά την καρδιά, είτε αυτό είναι η κατανάλωση πάρα πολλών γλυκών και πολύ αλκοόλ, η αντιμετώπιση αγχωτικών καταστάσεων, όπως τα μέλη της οικογένειας ή η καθυστέρηση της ιατρικής περίθαλψης ενώ ταξιδεύετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.