WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καθαρή διατροφή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα τάση των food bloggers


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Ιουλίου 2022

Καθαρή διατροφή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα τάση των food bloggers
Η καθαρή διατροφή έχει γίνει το καυτό θέμα πολλών συζητήσεων στον κόσμο της ευεξίας. Ωστόσο, υπάρχει διαμάχη γύρω από την έρευνα που την αφορά.

Πολλοί υποστηρικτές της καθαρής διατροφής υπόσχονται οφέλη όπως απώλεια βάρους, λαμπερό δέρμα και βελτιωμένη ενέργεια. Οι βασικές αρχές αυτής της διατροφής περιλαμβάνουν την επιλογή φυσικών, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα και την αποφυγή επεξεργασμένων και εξευγενισμένων τροφίμων. Ωστόσο, ορισμένες ερμηνείες της καθαρής διατροφής μπορεί να οδηγήσουν σε ανθυγιεινές συνέπειες.

Τι σημαίνει καθαρή διατροφή

Η καθαρή διατροφή είναι ένα κίνημα που έχει πάρει δημοτικότητα την τελευταία δεκαετία και θα μπορούσε να περιγράφει ως επιλογή τροφών που είναι φυσικές και υγιεινές. Αυτό περιλαμβάνει τρόφιμα που είναι απαλλαγμένα από πρόσθετα, συντηρητικά και εξευγενισμένα και επεξεργασμένα συστατικά.

Αν και ο όρος πιθανότατα εμφανίστηκε με καλές προθέσεις, η έλλειψη σαφήνειας γύρω από αυτόν τον αφήνει ανοιχτό σε πολλές ερμηνείες, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του προσέγγιση.

Για παράδειγμα, ορισμένοι μπορεί να επιλέξουν μια λιγότερο περιοριστική προσέγγιση και να ακολουθήσουν ένα μοτίβο καθαρής διατροφής και να περιλαμβάνει την κατανάλωση περισσότερων ολόκληρων φρούτων και λαχανικών,οσπρίων και πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, περιορίζοντας παράλληλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ωστόσο, κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν μια πιο περιοριστική προσέγγιση και να καταργούν τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά, τη γλουτένη και τη ζάχαρη.

Αν και έχουν διεξαχθεί ορισμένες μελέτες που αφορούν την καθαρή διατροφή, ωστόσο είναι πολύ λίγες και οι περισσότερες από αυτές υποδηλώνουν την ανάγκη για πιο εκτεταμένη έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι και τα οφέλη της καθαρής διατροφής.

Τα πιθανά οφέλη της καθαρής διατροφής

Η εστίαση σε μια καθαρή διατροφή μπορεί να είναι ευεργετική επειδή μειώνει το νάτριο, τα ζαχαρούχα ροφήματα και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Μια εκδοχή της καθαρής διατροφής που περιλαμβάνει μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και υγιεινές πρωτεΐνες μπορεί να θρέψει επαρκώς το σώμα, ενώ υποστηρίζει τη συνολική υγεία.

Οι πιθανοί κίνδυνοι της καθαρής διατροφής

Έρευνα υποδηλώνει ότι η καθαρή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό περιορισμό των τροφίμων, με αποτέλεσμα ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και απώλεια κοινωνικών σχέσεων και όλο αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ψυχική δυσφορία.

Η έλλειψη σαφήνειας του κινήματος της καθαρής διατροφής σχετικά με τις διατροφικές συστάσεις μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κατηγοριοποιούν ορισμένα τρόφιμα ως "κακά" και άλλα τρόφιμα ως "καλά" με αποτέλεσμα να δημιουργούν μια προβληματική σχέση με το φαγητό και σε μια εμμονή με την υγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών, η καθαρή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο για νευρική ορθορεξία (ON), μια διατροφική διαταραχή κατά την οποία το άτομο αποκτά εμμονή με την υγιεινή ή «καθαρή» διατροφή. Ο εγκέφαλος προσηλώνεται στην «καθαριότητα», η οποία συχνά οδηγεί σε αποκοπή ενός αυξανόμενου αριθμού ομάδων τροφίμων, καταναγκαστικό έλεγχο των συστατικών και ακραία αγωνία όταν δεν υπάρχουν "ασφαλή' τρόφιμα. Ο υποσιτισμός και οι ιατρικές συνέπειες της ορθορεξίας μπορεί να είναι εξίσου σοβαρές με την ανορεξία.

Το ορθορεξικό άτομο, καταναλώνει υπερβολική ενέργεια γύρω από την οργάνωση της τροφής του, νιώθει ενοχές αν κάνει κάποια παρασπονδία, συζητάει υπερβολικά για θέματα διατροφής και fitness, απορεί που οι άλλοι άνθρωποι τρέφονται με πιο χαλαρό τρόπο, και νιώθει ασφαλές και «υπό έλεγχο» μόνο όταν ακολουθεί το «σωστό» πρόγραμμα άσκησης και διατροφής.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό η εμμονή με την καθαρή διατροφή δεν είναι υγιής για το μυαλό αλλά ούτε και για το το σώμα. Το μυστικό είναι να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς φόβο ή περιορισμό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.