WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν ξεκινήσετε δίαιτα


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Αυγούστου 2022

4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν ξεκινήσετε δίαιτα
pexels
Δεν υπάρχει μέρα στο διαδίκτυο που να μην γίνεται συζήτηση για μια νέα δίαιτα. Οι δίαιτες απώλειας βάρους έχουν έναν κύκλο όπως η μόδα. Γι αυτό και πολλές από αυτές επανεμφανίζονται μετονομασμένες και προσαρμοσμένες στις τάσεις της εποχής.

Μαζί με τους μύθους της διατροφής, που συχνά έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής, οι πληροφορίες για τις δίαιτες κυκλοφορούν γρήγορα στο διαδίκτυο.

Τα χαρακτηριστικά αυτών των διαιτών είναι αναγνωρίσιμα:

  • Ο αρχικός εντυπωσιασμός λόγω μιας έξυπνης στρατηγικής μάρκετινγκ

  • Η περιοριστική φύση τους που συχνά επικεντρώνεται σε ένα είδος θρεπτικών συστατικών

  • Μια υποτιθέμενη δύναμη που δεν έχουν οι προηγούμενες δίαιτες

  • Το διάσημο πρόσωπο που κάνει την έγκριση

  • Διάδοση μέσω hashtag στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βίντεο, ιστότοπους και φόρουμ

  • Ταυτόχρονα, αυτές οι δίαιτες συνοδεύονται από όρους όπως « αποτοξίνωση », «καθαρίζω».

Έχω ήδη γράψει αρκετές φορές ότι μια διατροφή για να είναι βιώσιμη πρέπει να εξασφαλίζει τουλάχιστον δύο γενικούς στόχους:

  • Το πρώτο είναι να τρέφουμε τον εαυτό μας με τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

  • Το δεύτερο είναι να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας σε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, που αυτό φυσικά δεν σημαίνει να αφήνουμε στην άκρη τις απολαύσεις και να τρώμε μόνο φαγητά που δεν είναι πολύ νόστιμα. Αντιθέτως...

Όμως όλο αυτό δεν είναι εύκολο γιατί όλοι αναζητούν το μαγικό χάπι...

Ιδού λοιπόν οι 4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν ξεκινήσετε δίαιτα

Ποιος είναι ο πραγματικός μου στόχος;

Εάν ο στόχος είναι να χάσετε βάρος, σας προτρέπω να δώσετε προσοχή στους ορισμούς. Ο ορισμός της απώλεια βάρους δεν λέει όλη την αλήθεια, γιατί ο βασικός σας στόχος είναι να χάσετε μάζα λίπους και όχι βάρος. Όμως η απώλεια λιπώδους μάζας δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσω της διατροφής.

Παρόλα αυτά πρέπει να σημειωθεί ότι η απώλεια λίπους δεν είναι γραμμική και σπάνια ακολουθεί τις επιθυμίες μας. Επίσης η γενετική και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν τουλάχιστον όσο και οι διατροφικές επιλογές.

Μια συμβουλή είναι να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με τον στόχο. Η «απώλεια βάρους » είναι πολύ πιο ασαφής από την απώλεια 1 κιλού λίπους το μήνα».

Είναι βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο το αποτέλεσμα;

Το μειονέκτημα τόσων πολλών διαιτών που κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης είναι ότι περνούν ως θαυματουργές συνταγές που μπορούν να φέρουν άμεσα αποτελέσματα.

Αλλά λάβετε υπόψη έναν παράγοντα: το σώμα μας λειτουργεί μέσω της προσαρμογής . Κάνει τα πάντα για να προσαρμοστεί και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να το κάνει. Μπορεί επίσης να προσαρμοστεί σε ένα αυστηρό καθεστώς διατροφής, αλλά δεν το κάνει χωρίς συνέπειες. Η προσαρμογή απαιτεί χρόνο και επομένως έρχεται σε αντίθεση με την ψευδαίσθηση ότι μπορείτε να χάσετε κιλά γρήγορα.

Τι αντίκτυπο θα έχει η συγκεκριμένη διατροφή στην κοινωνική μου ζωή;

Πώς μπορείτε να τηρήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής που σας αναγκάζει να εγκαταλείψετε τόσα πολλά ώστε να μην μπορείτε να φάτε έξω με φίλους; Ο κοινωνικός ρόλος του φαγητού είναι καλά τεκμηριωμένος από ανθρωπολογικές μελέτες κάθε είδους.

Η δίαιτα θα μπορούσε να σας απομονώσει, να σας κάνει να κυνηγήσετε ψεύτικους στόχους, να αλλάξει τις προτεραιότητες σας, επηρεάζοντας τελικά τη διάθεσή σας. Σκεφτείτε λοιπόν να επιλέξετε ένα πρόγραμμα διατροφής που δεν περιλαμβάνει εγκατάλειψη, αλλά αντιθέτως σας κάνει να νιώθετε όμορφα. Γιατί εάν μια δίαιτα σας αναγκάζει να εγκαταλείψετε τις κοινωνικές σας επαφές, όπως να δειπνήσετε με τους φίλους σας, αξίζει πραγματικά τον κόπο;

Όπως μπορείτε να δείτε, η επιλογή μιας δίαιτας έχει μεγάλη σημασία τόσο για την υγεία όσο και για την ψυχολογία. Το να φροντίζετε τις διατροφικές σας συνήθειες είναι ένα σημαντικό βήμα. Πρέπει όμως να το κάνετε με γνώση και με γνώμονα τη διατήρησης της καλής σχέσης με το φαγητό, για να μην έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.