WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί η δίαιτα που ακολουθείτε σας προκαλεί δυσκοιλιότητα


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Σεπτεμβρίου 2022

Γιατί η δίαιτα που ακολουθείτε σας προκαλεί δυσκοιλιότητα
pexels
Δεν είναι ασυνήθιστο να αντιμετωπίζετε προβλήματα στην πέψη όταν αλλάζετε τις διατροφικές σας συνήθειες.

Αποφασίσατε να αλλάξετε τη διατροφή σας. Ίσως μειώσατε τη ζάχαρη και εγκαταλείψατε το κόκκινο κρέας. Ίσως αρχίσατε να τρώτε περισσότερες σαλάτες. Ίσως υιοθετήσατε μια κετογονική δίαιτα ή κάποιο παρόμοιο αυστηρό πρόγραμμα διατροφής με χαμηλούς υδατάνθρακες.

Ή ίσως εξαλείψατε τα δημητριακά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και τη ζάχαρη ως μέρος ενός σχήματος τύπου Whole30.. Όπως και να έχει καμία πράξη δεν μένει "ατιμώρητη".

Όποια και αν είναι η φύση της αλλαγής στη διατροφής σας, υπήρξε μια άλλη απροσδόκητη αλλαγή που τη συνόδευε: Ξαφνικά έχετε δυσκοιλιότητα και απλά δεν μπορείτε να καταλάβετε το γιατί.

Ακολουθούν τρεις από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους έχετε δυσκοιλιότητα

Η νέα σας δίαιτα στερείται διαλυτών ινών

Πολλά δημοφιλή διατροφικά σχήματα –όπως προγράμματα χωρίς γλουτένη, παλαιό, κετό, Whole30 και χαμηλοί υδατάνθρακες– μειώνουν σημαντικά τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα φρούτα. Και πολλες φορές αυτές οι τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε ένα είδος φυτικών ινών που ονομάζονται διαλυτές ίνες, αντικαθίστανται συχνά από εναλλακτικές με χαμηλότερους υδατάνθρακες, όπως τα φυλλώδη πράσινα, τα μούρα και οι ξηροί καρποί, τα οποία είναι πλούσια σε ένα είδος φυτικών ινών που ονομάζονται αδιάλυτες ίνες.

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται ότι δεν θα σας επηρεάσει, ωστόσο στην πραγματικότητα οι δύο τύποι φυτικών ινών συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά στο πεπτικό σας σύστημα. Οι διαλυτές ίνες απορροφούν το νερό ώστε να σχηματιστεί στο πεπτικό σύστημα μια ουσία που μοιάζει με ζελέ, βοηθώντας έτσι να απομακρύνονται ευκολότερα τα υπολείμματα των τροφών από το σώμα.

Από την άλλη πλευρά, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που βρίσκονται κυρίως στα προϊόντα ολικής άλεσης, στους ξηρούς καρπούς, στα φρούτα και στα λαχανικά (ιδιαίτερα στα σκληρά μέρη τους όπως τα κοτσάνια και οι φλούδες) δεν διαλύονται όταν έρχονται σε επαφή με το νερό. Περνούν ακέραιες από το γαστρεντερικό και διευκολύνουν την ομαλή λειτουργία του, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα και τα δυσάρεστα επακόλουθα αυτής.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό για να λειτουργεί σωστά το πεπτικό μας σύστημα, χρειαζόμαστε και τα το δύο είδη φυτικών ινών-διαλυτές και αδιάλυτες-

Η νέα σας δίαιτα είναι πολύ χαμηλή σε λιπαρά

Όταν οι άνθρωποι κάνουν διατροφικές αλλαγές, όπως η εγκατάλειψη των γαλακτοκομικών, η αλλαγή από τα αυγά στα ασπράδια ή η υιοθέτηση μιας πιο φυτικής διατροφής, συχνά οδηγούνται στη μείωση του λίπους από τη διατροφή τους. Όμως αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι το λίπος παίζει σημαντικό ρόλο στην τόνωση της κινητικότητας του εντέρου.

Τα γεύματα που περιέχουν μια αξιοπρεπή ποσότητα λίπους διεγείρουν ένα αντανακλαστικό επικοινωνίας, το οποίο ενημερώνει το παχύ έντερο ότι μια σημαντική ποσότητα τροφής μόλις εισήλθε στο σύστημα. Και τότε το παχύ έντερο αυξάνει την κινητικότητά του για να δημιουργήσει χώρο για αυτό που κατευθύνεται.

Όταν όμως το μοτίβο της διατροφής σας τυχαίνει να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τότε μπορεί μερικές φορές να διαπιστώσετε ότι τα γεύματά σας δεν προκαλούν τόσο ισχυρή απόκριση του πεπτικού συστήματος όπως παλιά.

Εάν πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να είναι το πρόβλημα, δοκιμάστε να συμπεριλάβετε υγιεινά λίπη στα γεύματά σας πιο συχνά: αβοκάντο , βούτυρο ξηρών καρπών, κολοκυθόσποροι ή ηλιόσποροι, ταχίνι, χούμους, ένα επιπλέον ψιλόβροχο ελαιόλαδο ή λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός.

Η νέα σας δίαιτα καταργεί τα φυσικά σάκχαρα

Μερικά από τα πιο περιοριστικά διατροφικά σχήματα που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες ακολουθούν μια αρκετά σκληρή προσέγγιση για τα τρόφιμα που έχουν έστω και μια ελάχιστη ποσότητα φυσικής ζάχαρης, και μπορεί να είναι τα πιο γλυκά φρούτα, όπως μπανάνες, σταφύλια, μάνγκο ή καρπούζι, τα αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, χουρμάδες και βερίκοκα μέχρι και ορισμένα λαχανικά όπως τα καρότα και τα παντζάρια.

Ωστόσο, πολλά από τα φυσικά σάκχαρα που περιέχονται σε τέτοια τρόφιμα - η λακτόζη στα γαλακτοκομικά τρόφιμα, η φρουκτόζη στα φρούτα, η σορβιτόλη στα αποξηραμένα φρούτα - μπορούν να ασκήσουν ήπια καθαρτική δράση στο παχύ έντερο προσελκύοντας νερό στο έντερο. Έτσι, αν τρώγατε τακτικά αυτά τα τρόφιμα και ξαφνικά τα κόψατε, θα αντιμετωπίσετε προβλήματα στην κινητικότητα του εντέρου.

Δεν υποστηρίζω τον περιορισμό οποιωνδήποτε ολόκληρων φρούτων, λαχανικών ή γαλακτοκομικών προϊόντων. Δεν έχω δει ποτέ κάποιον να παίρνει υπερβολικό βάρος ή να αναπτύσσει διαβήτη τύπου 2 επειδή έτρωγε πάρα πολλά καρότα ή μπανάνες.

Αλλά αν προτιμάτε να αποφεύγετε τέτοια τρόφιμα, μπορεί να ωφεληθείτε από την εύρεση άλλου τρόπου, όπως να λαμβάνετε μαγνήσιο, αν και μπορεί να μην είναι κατάλληλο για άτομα με μειωμένη νεφρική λειτουργία.

Τέλος θα ήθελα να τονίσω πως το βασικό κλειδί για να έχετε υγεία και ευεξία είναι η ισορροπημένη διατροφή και το μέτρο. Αυτό σημαίνει, ότι επιλέγοντας τρόφιμα απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων, χωρίς να υπάρχουν υπερβολές στις ποσότητες και λαμβάνοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Επιπλέον, υιοθετώντας πιο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες μπορείτε να αυξήσετε την ενέργειά σας και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.