WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς οι διατροφικές ελλείψεις επηρεάζουν το άγχος και τη διάθεσή σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Σεπτεμβρίου 2022

Πώς οι διατροφικές ελλείψεις επηρεάζουν το άγχος και τη διάθεσή σας
unsplash
Η φυσιολογία του σώματος αποτελείται από πολύπλοκους, αλληλεξαρτώμενους μηχανισμούς. Όλα λειτουργούν ως συνέπεια διεργασιών που ξεκινούν σε μοριακό επίπεδο και στη συνέχεια περιλαμβάνουν τα κύτταρα, τα όργανα και το συστήματα.

Ακόμα κι αν οδηγηθούμε στη διάκριση του νου και του σώματος, λόγω της ικανότητάς μας για διανοητική αφαίρεση (δηλαδή, είμαστε σε θέση να απομονώσουμε την ψυχή από την ύλη), η ψυχική και η σωματική ευεξία αλληλοεπηρεάζονται.

Άλλωστε, αν το καλοσκεφτούμε, το αποτέλεσμα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων οφείλεται ακριβώς στην κατανόηση αυτού του λεπτού μηχανισμού σύνδεσης της ψυχικής ευεξίας με τη σωματική ευεξία. Η ορμονική ρύθμιση μπορεί να επιτευχθεί διεγείροντας ή μπλοκάροντας την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών.

Η σύνδεση εγκεφάλου-σώματος είναι εκπληκτική. Η διάθεση μπορεί να επηρεαστεί από το τι τρώμε, αλλά και από την ποσότητα της σωματικής άσκησης που κάνουμε. Ένα πρόβλημα είναι οι διατροφικές μικρο-ανεπάρκειες που οφείλονται στο γεγονός ότι ο οργανισμός μας, τόσο λόγω των σύγχρονων διατροφικών συνηθειών όσο και ως αποτέλεσμα της γήρανσης, με την πάροδο του χρόνου χάνει την ικανότητα να απορροφά και να συνθέτει διάφορα θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την ψυχοσωματική ευεξία και λειτουργικότητα των οργάνων.

Πώς λοιπόν να εκμεταλλευτούμε τα μικροθρεπτικά συστατικά για να γίνουμε καλύτεροι από ψυχική και σωματική άποψη;

Καταπολέμηση του στρες, του άγχους και της κακής διάθεσης με το φαγητό

Το άγχος είναι και η αιτία αλλά και το αποτέλεσμα μιας κατάστασης που επιδεινώνεται προοδευτικά. Το άγχος είναι συνέπεια, αλλά δημιουργεί επίσης περισσότερο άγχος, τροφοδοτώντας έναν φαύλο κύκλο. Όποιος έχει βρεθεί σε τέτοιες συνθήκες έχει την αίσθηση ότι δεν μπορεί να βρει διέξοδο και ότι δεν ξέρει καν από πού να ξεκινήσει.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Έχω ήδη γράψει εκτενώς για τα οφέλη των ωμέγα-3. Μερικά από αυτά είναι η μείωση της φλεγμονής, η υγεία της καρδιάς και η υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου. Αυτά τα λιπαρά οξέα μειώνουν επίσης τα επίπεδα της κορτιζόλης, της διαβόητης «ορμόνης του στρες».

Ο ρόλος του ψευδαργύρου κατά του άγχους και υπέρ της διατήρησης της καλής διάθεσης

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ορυκτό που εμπλέκεται σε πολλές διεργασίες. Συμβάλλει στην υγεία του νευρικού συστήματος, ρυθμίζει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, μειώνει τα συμπτώματα του άγχους.

Σε φυσιολογικό επίπεδο έχει σημασία για την αναπαραγωγική λειτουργία, για την υγεία του προστάτη, για την άμυνα του ανοσοποιητικού και το μεταβολισμό. Από την άλλη μεριά η ανεπάρκεια ψευδαργύρου έχει συσχετιστεί με άγχος.

Η σημασία του μαγνησίου

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά στοιχεία για τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση είναι το μαγνήσιο. Όσοι το λαμβάνουν με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, πριν κοιμηθούν, τείνουν να αισθάνονται ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα.

Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για το νευρικό σύστημα και η έλλειψή του προκαλεί άγχος. Δρα στους υποδοχείς GABA , ρυθμίζοντας τη διάθεση.

Ο ρόλος της χολίνης

Η χολίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργικότητα του σώματός μας. Παρόλα αυτά η διατροφή μας δεν περιέχει πολύ χολίνη, επομένως είναι εύκολο να αντιμετωπίσουμε μικροελλείψεις με την πάροδο του χρόνου.

Μελέτη έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων χολίνης, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, έχει νευροπροστατευτική λειτουργία, δρώντας στις κοινωνικές αγχώδεις διαταραχές στο αγέννητο παιδί. Το σώμα μας μπορεί να παράγει λίγες ποσότητες χολίνης, οι οποίες πρέπει να απορροφηθούν από την τροφή.

Άγχος και ανεπάρκεια βιταμινών

Βιταμίνη Β6 για ψυχοσωματική ευεξία

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Στο παρελθόν, οι ανεπάρκειες της βιταμίνης Β ήταν πολύ πιο συχνές και μπορούσαν να οδηγήσουν σε ασθένειες όπως η πελλάγρα, η οποία ευτυχώς έχει εξαφανιστεί σήμερα.

Αλλά οι μικρο-ανεπάρκειες με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε επιπτώσεις στη διάθεση. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 σχετίζεται με περισσότερο ή λιγότερο έντονες καταστάσεις άγχους, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού. Στη διατροφή βρίσκεται σε λευκά κρέατα, μπανάνες, πατάτες.

Η βιταμίνη D κάνει καλό στη διάθεση

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία του οργανισμού, αλλά δεν μπορεί να απορροφηθεί μέσω των τροφών, παρά μόνο σε μικρές δόσεις. Η καλύτερη πηγή παραμένει η ηλιακή ακτινοβολία. Να θυμάστε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, αν και συνιστάται, πρέπει πάντα να γίνεται ακολουθώντας τη συμβουλή του γιατρού σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.