WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν γυμνάζεστε με άδειο στομάχι


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Οκτωβρίου 2022

Τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν γυμνάζεστε με άδειο στομάχι
pexels
Ας δούμε όλα τα υπέρ και τα κατά της προπόνησης με άδειο στομάχι.

Υπάρχουν εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η άσκηση με άδειο στομάχι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος και εκείνοι που δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν. Καθώς αυτό είναι ένα θέμα που συζητείται πολύ, στην πραγματικότητα, οι απόψεις σχετικά με αυτό είναι ποικίλες και αντικρουόμενες.

Η προπόνηση με άδειο στομάχι είναι πραγματικά τόσο καλή όσο ισχυρίζονται ορισμένοι ειδικοί και αθλητές ή μακροπρόθεσμα αποδεικνύεται επικίνδυνη για τον οργανισμό και είναι καλύτερο να την αποφύγετε;

Υποθέτουμε ότι η νηστεία δεν σημαίνει απαραίτητα μια κατάσταση στην οποία κάποιος πρέπει να στερηθεί το φαγητό για μια ολόκληρη μέρα. Ακόμα και το πρωί, μετά από 7-8 ώρες ύπνου, μπορούμε να μιλάμε για νηστεία καθώς το σώμα έχει περάσει όλη τη νύχτα χωρίς να έχει λάβει κανενός είδους τροφή.

Κατά το πρωινό ξύπνημα, λοιπόν, τα επίπεδα γλυκογόνου στο αίμα θα είναι πολύ χαμηλά, τόσο που να μιλάμε για ελαφρά υπογλυκαιμία. Αντίθετα, η ορμονική εικόνα θα αποκαλύψει αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης, γλυκαγόνης, κορτιζόλης, θυροξίνης, δημιουργώντας τις βέλτιστες συνθήκες για μεγαλύτερη οξείδωση των λιπιδίων.

Η προπόνηση με άδειο στομάχι το πρωί , λοιπόν, φαίνεται να είναι μια καλή στρατηγική για την απώλεια βάρους. Ωστόσο αυτή η τακτική δεν παράγει μόνο οφέλη. Ας δούμε λοιπόν τι θα συμβεί στο σώμα αν αποφασίσετε να προπονηθείτε με άδειο στομάχι.

Άσκηση με άδειο στομάχι: Τι συμβαίνει αν προπονείστε με άδειο στομάχι

Η προπόνηση με άδειο στομάχι ενεργοποιεί τον μεταβολισμό των λιπιδίων και ωθεί τον οργανισμό να κάψει περισσότερο λίπος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ή, γενικά, τις ώρες της νηστείας, το σώμα συνέχιζε να καταναλώνει ενέργεια, ελαχιστοποιώντας έτσι τις αποθήκες γλυκογόνου κατά το ξύπνημα (ή τη στιγμή πριν από την προπόνηση).

Όταν η σωματική δραστηριότητα ξεκινά χωρίς την εισαγωγή νέων «καυσίμων», το σώμα θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας από τα σάκχαρα ή τα λίπη. Επομένως, η προπόνηση με άδειο στομάχι οδηγεί στην εξάλειψη των αποθεμάτων λιπιδίων, αφού ελλείψει γλυκογόνου το σώμα ανταποκρίνεται στην ανάγκη για ενέργεια καίγοντας λιπώδη μάζα .

Αυτό επιτυγχάνεται με κάθε είδους προπόνηση, αρκεί να είναι μέτριας έντασης και να μην διαρκεί πολύ. Η καρδιο (ή αερόβια) προπόνηση είναι αυτή που σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε καλύτερα τη συνθήκη νηστείας για να χάσετε βάρος.

Ας δούμε λοιπόν τα θετικά και τα αρνητικά της προπόνησης με άδειο στομάχι και τις πιθανές παρενέργειες.

Πέρα από τον στόχο που σκοπεύετε να επιτύχετε για τη φυσική σας κατάσταση, είναι αναμφισβήτητο ότι η πρωινή προπόνηση είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να δώσει πολλά θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρωινή προπόνηση με άδειο στομάχι βελτιώνει τη διάθεση και τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα, η άσκηση θεωρείται φυσικό αντι-στρες γιατί διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, των ορμονών της ευεξίας. Ταυτόχρονα, βοηθά να αποσπάσετε την προσοχή από τις αρνητικές σκέψεις παραμένοντας συγκεντρωμένοι στις δραστηριότητες που πρέπει να κάνετε.

Επομένως, το να ξεκινάτε τη μέρα σας με μια προπόνηση είναι ιδανικό για να ξεκινήσετε με χαμόγελο, να νιώθετε πιο ενεργητικοί και παραγωγικοί.

Επιπλέον, η γρήγορη προπόνηση το πρωί βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου τη νύχτα και σας βοηθά να κάνετε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τέλος, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η προπόνηση με άδειο στομάχι σας βοηθάει να χάσετε βάρος γιατί διεγείρει τον μεταβολισμό και τον ωθεί να κάψει περισσότερη μάζα λίπους.

Τα θετικά στοιχεία της προπόνησης με άδειο στομάχι είναι πολλά αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε ότι αυτή η δραστηριότητα μπορεί να έχει και κάποια αρνητικά.

Πότε είναι καλύτερο να αποφεύγετε την προπόνηση με άδειο στομάχι;

Δεδομένου ότι, μετά τη νηστεία, εμφανίζεται μια κατάσταση υπογλυκαιμίας, η προπόνηση με άδειο στομάχι δεν συνιστάται για όσους πάσχουν από διαβήτη και χαμηλή πίεση. Επομένως, όποιος χρειάζεται να ασκηθεί νωρίς το πρωί, θα ήταν καλό να καταναλώσει κάποιο σνακ με υδατάνθρακες για να αποφύγει την λιποθυμία και άλλες επιπλοκές. Μια μπανάνα, ένα smoothie ή ένας χυμός φρούτων 30 λεπτά πριν την προπόνηση θα είναι αρκετά για να υποστηρίξουν το σώμα σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης, η οποία πρέπει να είναι ελαφριά έως μέτρια και όχι μεγαλύτερη από 40 λεπτά.

Η νηστεία, μάλιστα, καθιστά δύσκολη (και επικίνδυνη) τη διενέργεια βαριών ή παρατεταμένων δραστηριοτήτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, που απαιτούν πολλή ενέργεια. Η εκτέλεση μιας προπόνησης που είναι πολύ έντονη ή για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει μυϊκό καταβολισμό και γενική τραυματισμούς (κράμπες, πτώσεις, λιποθυμία).

Επιπλέον, δεδομένων των υψηλότερων επιπέδων κορτιζόλης μετά τη νηστεία, η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το στρες, ειδικά όταν οδηγεί σε μείωση των ωρών ύπνου. Το να σκέφτεστε να ξυπνάτε λίγες ώρες νωρίτερα από το κανονικό για προπόνηση με άδειο στομάχι δεν σας βοηθά να χάσετε βάρος, αλλά μάλλον έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Όπως έχω ήδη αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα, στην πραγματικότητα, ο ύπνος επηρεάζει τον μεταβολισμό και όταν κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες τη νύχτα βοηθάτε στην απώλεια βάρους .

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.