WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 ατάκες που λέμε συχνά για την άσκηση, αλλά είναι εντελώς λάθος


JTeam

17 Οκτωβρίου 2022

7 ατάκες που λέμε συχνά για την άσκηση, αλλά είναι εντελώς λάθος
pexels
Ακόμη κι αν έχουν λογική σε πρώτη ακρόαση, θα δεις πως στην πραγματικότητα δεν ισχύουν

Είτε λατρεύεις τη γυμναστική είτε όχι, υπάρχουν κάποιες έντονες αντιλήψεις που κυκλοφορούν γύρω από αυτή και την προπόνηση. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι αποτελεί αλήθεια και τι όχι. Θα ακούσεις πολλά από τα παρακάτω σε πολλές προπονήσεις ή συμβουλές γυμναστικής και μπορεί και εσύ η ίδια να τα πιστεύεις, όμως καλό θα ήταν να τα απομυθοποιήσεις για να ξέρεις ακριβώς τι μπορεί (και τι όχι) να κάνει το σώμα σου, και πότε.

Σύμφωνα με τη φυσικοθεραπεύτρια, Julie Broderick οι ατάκες-μύθοι γύρω από την άσκηση είναι πολύ συγκεκριμένες και καλό είναι να σταματήσεις να τις λες στον εαυτό σου -ή να τις ακούς από τους γύρω σου.

1. Ήμουν πολύ fit κάποτε οπότε δεν χρειάζεται να αθλούμαι

Δυστυχώς, τα οφέλη από την άσκηση δεν διαρκούν για πάντα, ειδικά αν σταματήσεις ξαφνικά τις προπονήσεις. Το κλειδί είναι η επιμονή αν θες να απολαμβάνεις τα θετικά του workout, όχι εκείνου που έκανες κάποτε αλλά που συνεχίζεις εντατικά και τώρα.

2. Η άσκηση πρέπει να κρατάει πάνω από 10', αλλιώς είναι χάσιμο χρόνου

Τα καλά νέα εδώ είναι πως οποιοδήποτε είδος γυμναστικής βοηθάει πολύ τον οργανισμό. Ακόμη και οι ασκήσεις που διαρκούν λιγότερο χρόνο από το δεκάλεπτο, όπως κάποια δουλειά του σπιτιού ή το ανέβασμα των σκαλιών, είναι εξίσου ευεργετικές για το σώμα καθώς το ενεργοποιούν και συμβάλλουν στη γενικότερη ευεξία.

3. Έχω μια χρόνια ασθένεια οπότε αποφεύγω κάθε είδους άσκηση

Πρόκειται για μια μεγάλη παγίδα καθώς η γυμναστική υπό οποιαδήποτε συνθήκη, μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τον οργανισμό. Για την ακρίβεια, είναι ευεργετική ακόμη και σε ασθενείς με καρκίνο, καρδιακές παθήσεις κλπ. Αν έχεις κάποια χρόνια ασθένεια, μπορεί να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, σχετικά με το ποιοε ίδος άσκησης θα σε βοηθήσει.

4. Είμαι πολύ μεγάλος/η για να γυμνάζομαι

Ένας ακόμη μύθος καθώς οι μυς όπως αποδεικνύεται από έρευνες, μεγαλώνουν μέχρι και τα 90. Πάνω από τα 65, οι ιδανικότερες ασκήσεις είναι η αερόβια όπως και η ενδυνάμωση μυών. Σε καμία περίπτωση όμως, η ηλικία δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για άσκηση.

5. Η άσκηση θα με κάνει αδύνατο/η

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει απαραίτητα καθώς η απώλεια βάρους είναι συνδυασμός πραγμάτων. Αν για παράδειγμα καταναλώνεις πολλές θερμίδες, τότε κανένα είδος άσκησης και προπόνησης δεν θα βοηθήσει δραστικά ώστε να χάσεις κιλά.

6. Τρέχω μία φορά την εβδομάδα αλλά δεν είναι αρκετό

Αν δεν έχεις καθόλου χρόνο για προπονήσεις, το τρέξιμο ακόμη και μία φορά την εβδομάδα, είναι άκρως ευεργετικό. 50 λεπτά από τον χρόνο σου μπορούν να κάνουν θαύματα και μιεώνουν σίγουρα τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο.

7. Είμαι έγκυος οπότε αποφεύγω να αθλούμαι

Τα οφέλη της άσκησης κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολλά και σημαντικά. Η προπόνηση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών όπως η ανάπτυξη διαβήτη κύησης. Η άσκηση στην εγκυμοσύνη συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και στην ανακούφιση άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Ειδικά οι γυναίκες που ασκούνται συστηματικά πριν την εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να συνεχίσουν να το κάνουν, καθώς η διακοπή της άσκησης έχει αρνητική επίδραση στα επινεφρίδια, το βάρος, τη δύναμη και την αντοχή της.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.