WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι η σχέση μεταξύ ζάχαρης και άγχους;


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Νοεμβρίου 2022

Ποια είναι η σχέση μεταξύ ζάχαρης και άγχους;
pexels
Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι κάθε φορά που τρώτε ζάχαρη μπορεί να αυξηθεί το επίπεδο του άγχους; Θα μαντέψω και θα πω με σιγουριά ότι αυτή δεν είναι η πρώτη σας σκέψη.

Κι όμως εάν καταναλώνετε υψηλές ποσότητες ζάχαρης σε καθημερινή βάση, μπορεί μετά από λίγο να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε συναισθήματα ανησυχίας, ευερεθιστότητας και θλίψης - κάτι που μπορεί να αποβεί πολύ βλαβερό σε άτομα με κατάθλιψη ή άγχος.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η εξήγηση είναι πως η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης κάνει το σώμα σας να απελευθερώσει γρήγορα ινσουλίνη για να βοηθήσει στην απορρόφηση της περίσσειας γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτά όμως τα σκαμπανεβάσματα του σακχάρου μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε νευρικοί και ευερέθιστοι, επιδεινώνοντας έτσι το άγχος που μπορεί ήδη να είχατε.

Επίσης η ζάχαρη μπορεί να αποδυναμώσει την ικανότητα του σώματός σας να ανταποκρίνεται στο άγχος, με αποτέλεσμα να μην καταφέρετε να αντιμετωπίσετε την αιτία του.

Μια άλλη συνέπεια της κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι η εμφάνιση φλεγμονής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια ή/και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι αν πονάνε αρθρώσεις σας, ίσως θα μπορούσατε να αισθανθείτε καλύτερα με λιγότερη ζάχαρη στη διατροφή σας; Η ζάχαρη λειτουργεί σαν γυαλόχαρτο στις αρθρώσεις, επομένως λιγότερη ζάχαρη σημαίνει λιγότερο γυαλόχαρτο και λιγότερο πόνο.

Τι γίνεται επίσης με όσους από εσάς νιώθετε ότι δεν μπορείτε να θυμηθείτε τα πράγματα όπως παλιά; Η ζάχαρη δημιουργεί φλεγμονή και στον εγκέφαλο. Μπορεί να χάσετε την εστίαση, να μην θυμάστε γιατί μπήκατε σε ένα δωμάτιο ή να ξεχάσετε πού παρκάρατε το αυτοκίνητό σας. Λιγότερη ζάχαρη σημαίνει λιγότερη φλεγμονή στον εγκέφαλό σας και περισσότερη πνευματική διαύγεια.

Βάλτε ένα τέλος στον κύκλο ζάχαρης-άγχος

Πώς μπορείτε να μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή σας και να βιώσετε λιγότερο άγχος και φλεγμονή;

Κοιμηθείτε 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ

Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την έλλειψη ύπνου και την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων/αύξηση βάρους. Το σκεπτικό πίσω από αυτό βασίζεται στους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της όρεξης.

Ο ύπνος είναι η στιγμή που το σώμα μας παράγει ορμόνες που βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης. Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι πεινάτε ιδιαίτερα τις μέρες που δεν κοιμάστε αρκετά; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης, μιας ορμόνης που δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι έχετε χορτάσει, και με υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης, η οποία διεγείρει την όρεξη.

Και μαντέψτε τι λαχταράτε συνήθως; Τα ζαχαρούχα τρόφιμα, γιατί ο εγκέφαλός σας θέλει γρήγορη ενέργεια. Γι αυτό το να κοιμάστε αρκετά κάνει τεράστια διαφορά στην επιθυμία για ζάχαρη.

Μην αποφεύγετε τα γεύματα μέσα στην ημέρα

Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι. Εάν δεν τροφοδοτείτε με καύσιμα το σώμα σας, τότε η λαχτάρα για ζάχαρη θα είναι έντονη το απόγευμα και το βράδυ.

Βεβαιωθείτε ότι τόσο το πρωινό όσο και το μεσημεριανό περιλαμβάνουν ένα μείγμα υδατανθράκων, πρωτεΐνης και υγιεινά λιπαρά (ξηρούς καρπούς, σπόροι, αβοκάντο, κ.λπ.)

Για παράδειγμα, ένα τυπικό πρώτο μισό της ημέρας εκείνων που αντιμετωπίζουν λαχτάρα για ζάχαρη μπορεί να είναι δημητριακά και γάλα αμυγδάλου για πρωινό και μια σαλάτα για μεσημεριανό. Στη συνέχεια, η λαχτάρα για ζάχαρη ξεκινά το απόγευμα και συνεχίζεται μετά το δείπνο.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί τα δημητριακά και το γάλα αμυγδάλου είναι ουσιαστικά μόνο υδατάνθρακες – χωρίς πρωτεΐνη ή υγιές λίπος. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε μια απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και στη συνέχεια μια απότομη πτώση και πιθανότατα θα πεινάτε ξανά σε μια ώρα. Για να νιώθετε χορτάτοι πιο πολλές ώρες, δοκιμάστε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς και σπόρους μαζί με το γάλα και τα δημητριακά.

Στη συνέχεια, για μεσημεριανό, προσθέστε υδατάνθρακες στη σαλάτα, όπως το καστανό ρύζι, το κριθάρι, η γλυκοπατάτα και η κινόα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κάποια πρωτεΐνη (φασόλια, τόφου, κρέας/ψάρι κ.λπ.). Και μην ξεχνάτε το υγιές λίπος, όπως για παράδειγμα το αβοκάντο.

Μην περιμένετε μέχρι να πεινάσετε πολύ για να φάτε

Αν περιμένετε μέχρι να νιώσετε ότι λιμοκτονείτε, είναι πολύ πιο δύσκολο να απολαύσετε το φαγητό σας με επίγνωση και να πάρετε λογικές αποφάσεις. Το σώμα μας ερμηνεύει την πείνα ως μια μορφή στρες και η αντίδρασή μας είναι συνήθως να αρπάξουμε μια γρήγορη πηγή ενέργειας, όπως κάτι γλυκό.

Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε να δίνετε μεγαλύτερη προσοχή στα σημάδια της πείνας σας. Και να τρώτε όταν είστε περίπου στο 3 σε μια κλίμακα πείνας από 1 έως 5 (με το 1 να μην πεινάτε καθόλου και το 5 να πεινάτε πολύ).

Για να ανακεφαλαιώσουμε, η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει μια απόκριση στρες στο σώμα σας όταν το σάκχαρο του αίματός σας εκτοξεύεται προς τα πάνω και στη συνέχεια πέφτει. Αυτή η απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα άγχους, κατάθλιψης, αϋπνίας, έλλειψης εστίασης, χαμηλής ενέργειας, προβλημάτων μνήμης και φλεγμονής.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κοιμάστε καλά, να υιοθετήσετε ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες και να συμπεριλαμβάνετε σε κάθε σας γεύμα και τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνη, υγιή λίπη και σύνθετους υδατάνθρακες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.