WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί νιώθετε κουρασμένοι μετά το φαγητό και τι μπορείτε να κάνετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Δεκεμβρίου 2022

Γιατί νιώθετε κουρασμένοι μετά το φαγητό και τι μπορείτε να κάνετε
pexels
Μόλις τελειώσατε το μεσημεριανό σας γεύμα και όχι μόνο νιώθετε πλήρεις, αλλά τα μάτια σας αρχίζουν να βαραίνουν. Γιατί, λοιπόν, αισθάνεστε πάντα κουρασμένοι μετά το φαγητό;

Η μεταγευματική υπνηλία, το αίσθημα υπνηλίας μετά το φαγητό, μπορεί να αποδοθεί σε διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα ορισμένες τροφές που τρώτε μπορεί να απελευθερώσουν ορισμένες ορμόνες που μπορεί να σας κουράσουν. Το πόσο τρώτε μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην κούραση που νιώθετε μετά.

Ένας άλλος παράγοντας μπορεί να είναι η ποιότητα του ύπνου σας. Συνιστάται να κοιμάστε επτά με εννέα ώρες κάθε βράδυ. Αλλά ακόμα κι αν έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε μια νύχτα, μπορεί βγάλει το σώμα εκτός λειτουργίας όλη την ημέρα.

Είναι φυσιολογικό το αίσθημα κόπωσης μετά το φαγητό;

Είναι σύνηθες να αισθάνεστε κουρασμένοι μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, ειδικά αν το γεύμα είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Χρειάζονται 30 έως 40 ώρες για να αφομοιωθεί ένα γεύμα και το σώμα σας δουλεύει συνεχώς για να αφομοιώσει την τροφή.

Οι ορμόνες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην πέψη σας. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι αισθάνονται κουρασμένοι μετά το φαγητό επειδή το σώμα τους παράγει περισσότερη σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι η χημική ουσία που ρυθμίζει τη διάθεση και τους κύκλους του ύπνου.

Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που βρίσκεται σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο, τα αυγά, το τυρί και το ψάρι και βοηθά το σώμα σας να παράγει σεροτονίνη. Συχνά, όταν τρώτε ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, μπορεί να νιώθετε περισσότερη υπνηλία επειδή έχετε λάβει τρυπτοφάνη από την πρωτεΐνη και στη συνέχεια έχει αυξηθεί η σεροτονίνη.

Το φαγητό προκαλεί επίσης αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ενέργειας. Αφού φάτε ένα γεύμα, η ινσουλίνη είναι το κλειδί που βάζει τη ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματός σας. Έτσι λοιπόν όταν φάτε, το σάκχαρό σας αυξάνεται και τότε η ινσουλίνη μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος για να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εάν δεν έχετε αρκετή ινσουλίνη ή εάν έχετε μεγάλη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο κόπωσης σας.

Έχει σημασία το φαγητό που τρώτε;

Ναι. Τα γεύματα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από άλλες τροφές. Επίσης τα βαριά γεύματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν. Έτσι, εάν τρώτε ένα πιο βαρύ γεύμα ή ένα μεγαλύτερο γεύμα, είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε νωθροί, επειδή το σώμα σας πρέπει να εργαστεί λίγο παραπάνω για να αφομοιώσει αυτό το γεύμα.

Πώς να ανακάμψετε από την κούραση μετά το φαγητό

Κουραστήκατε να αισθάνεστε κουρασμένοι μετά το φαγητό; Ας δούμε ορισμένες στρατηγικές.

Τρώτε μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας

Αντί να τρώτε τρία μεγάλα γεύματα κάθε μέρα, δοκιμάστε να τρώτε μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε να καταναλώσετε τη μισή μερίδα του κανονικού σας γεύματος και μετά προσθέστε ένα σνακ πριν και μετά. Αυτή η ποσότητα φαγητού είναι πολύ πιο εύκολο να αφομοιωθεί και τείνετε να έχετε σύντομες εκρήξεις ενέργειας από το φαγητό σας, σε σύγκριση με ένα πιο βαρύ γεύμα που μπορεί να σας κάνει να σας προκαλέσει περισσότερη κούραση.

Τα σνακ όπως ένα φρούτο ή μια μερίδα ξηρούς καρπούς μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε χορτάτοι μεταξύ των γευμάτων.

Εστιάστε στον ύπνο

Ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνεστε μετά το φαγητό. Ο κιρκάδιος ρυθμός σας, το 24ωρο εσωτερικό ρολόι του σώματός σας, επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας. Εάν δεν κοιμάστε αρκετά, ο κιρκάδιος ρυθμός σας είναι απενεργοποιημένος και μπορεί να προκαλέσει υπνηλία.

Ακούστε λοιπόν το σώμα σας. Νιώθετε κουρασμένοι και θέλετε περισσότερο ύπνο; Υπολογίστε πόσο κοιμάστε και αν ξεκουράζεστε. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να κοιμούνται αργά τα βράδια, και μετά έχουν πρόβλημα την επόμενη μέρα. Πιέζουν τον φυσικό τους κιρκάδιο ρυθμό, ενώ πρέπει να πάνε για ύπνο.

Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε κουρασμένοι στις 21:30 ή στις 22:00, καλό είναι να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε νωρίτερα.

Γυμναστείτε

Όταν κινείστε– είτε πρόκειται για μια σύντομη βόλτα γύρω από το τετράγωνο είτε για μια γρήγορη συνεδρία γιόγκα – βοηθάτε στη σταθεροποίηση των σακχάρων στο αίμα σας και στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειάς σας.

Εάν πρόκειται να φάτε ένα μεγάλο γεύμα, θα πρότεινα να κάνετε μια βόλτα 10 ή 15 λεπτών για να διευκολύνετε την πέψη σας. Η άσκηση μπορεί επίσης να σας δώσει και μια φυσική έκρηξη ενέργειας.

Σκεφτείτε τι τρώτε

Είναι σημαντικό τα γεύματά σας να είναι ισορροπημένα. Συχνά εστιάζουμε στους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, που είναι βασικά μέρη ενός γεύματος και παραβλέπουε τα λαχανικά οι περισσότεροι τα παραβλέπουν. Γεμίστε το μισό από το πιάτο σας με λαχανικά και το άλλο μισό χωρίστε το σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες και βάλτε δίπλα μια ποσότητα καλού λίπους.

Πότε είναι επικίνδυνη η κόπωση;

Εάν έχετε δοκιμάσει τις παραπάνω στρατηγικές και εξακολουθείτε να αισθάνεστε κουρασμένοι μετά το φαγητό, ίσως είναι καιρός να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Οι ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική κούραση μετά το φαγητό περιλαμβάνουν την αναιμία, την κοιλιοκάκη, τον διαβήτη, τροφικές δυσανεξίες ή αλλεργίες και την υπνική άπνοια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.