WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί δεν πρέπει να ξαπλώνουμε μετά το φαγητό


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Ιανουαρίου 2023

Γιατί δεν πρέπει να ξαπλώνουμε μετά το φαγητό
pexels
Ο ύπνος μετά από ένα γεύμα ίσως δεν είναι και η καλύτερη ιδέα.

Κατά γενικό κανόνα, είναι καλύτερο να μην πηγαίνετε κατευθείαν για ύπνο όταν έχετε φάει ένα μεγάλο γεύμα, και θα αναφερθώ παρακάτω στο γιατί.

Γιατί είναι κακό να ξαπλώνετε μετά το φαγητό;

Η φυσική ροή της πέψης βασίζεται στη βαρύτητα, πράγμα που σημαίνει ότι όταν είστε όρθιοι, το οξύ του στομάχου πηγαίνει με τον σωστό τρόπο προς τα κάτω. Εάν όμως κοιμηθείτε αμέσως μετά το φαγητό, υπάρχει υπερβολική πίεση στο στομάχι και αυτό μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση του οξέος του στομάχου στον οισοφάγο σας προκαλώντας καούρα. Και όταν το κάνετε αυτό επανειλημμένα, έχετε αυξημένο κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ).

Η κατάκλιση μετά το φαγητό κάνει επίσης κακό στην πέψη. Και αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες του πεπτικού σωλήνα δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί στο να μετακινούν τα τρόφιμα με τον τρόπο που χρειάζεται, όταν είστε ξαπλωμένοι. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται επίσης φουσκωμένοι αφού έχουν ξαπλώσει μετά από ένα γεύμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πέψη των τροφίμων λόγω της κατάκλισης προκαλεί το σώμα να παράγει περισσότερα αέρια.

Από την άλλη μεριά εάν πρέπει οπωσδήποτε να ξαπλώνετε μετά το φαγητό, είναι προτιμότερο να ξαπλώσετε από την αριστερή πλευρά. Το να ξαπλώνετε στα αριστερά είναι καλύτερο επειδή η φυσική καμπύλη του στομάχου πηγαίνει προς τα αριστερά, πράγμα που σημαίνει ότι τα τρόφιμα μπορούν να περάσουν ευκολότερα από το στομάχι.

Πόση ώρα πρέπει να περιμένετε για να ξαπλώσετε μετά το φαγητό;

Ένας γενικός εμπειρικός κανόνας είναι να περιμένετε τρεις ώρες μετά το φαγητό για να ξαπλώσετε και να κοιμηθείτε. Το πεπτικό σύστημα έχει τον χρόνο να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της τροφής έξω από στομάχι.

Προσωπικά, διαπιστώνω ότι πραγματικά δεν μπορώ να κοιμηθώ καλά αν το στομάχι μου γρυλίζει και πεινά. Έτσι, η προσθήκη ενός ελαφρού σνακ μπορεί να βοηθήσει, αν και προσπαθώ να αποφύγω να τρώω πριν τον ύπνο. Ένας καλύτερος τρόπος είναι να φάτε καλό μεσημεριανό για να μην πεινάτε αργά το βράδυ. Ωστόσο όσοι κοιμούνται αργά τη νύχτα, τότε δεν θα έχουνε κανένα πρόβλημα να φάνε το κυρίως γεύμα τους το βράδυ.

Jenny.Gr
pexels

Ποιες τροφές είναι καλύτερο να τρώμε πριν τον ύπνο;

Το να έχετε ένα υγιεινό σνακ με λίγη πρωτεΐνη όπως το κοτόπουλο, το κρέας, οι σαρδέλες ή άλλα ψάρια, είναι καλύτερη επιλογή, γιατί σας βοηθά να νιώθετε χορτάτοι, χωρίς να σας φουσκώνουν. Μια άλλη επιλογή είναι τροφές που έχουν φυτικές ίνες όπως φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε να πιείτε ένα ρόφημα από βότανα που μπορεί να σας ηρεμήσει και να σα βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα.

Γιατί θέλουμε πάντα να ξαπλώσουμε μετά το φαγητό;

Όταν τρώτε ένα μεγάλο γεύμα, η διαδικασία της πέψης τραβάει μεγάλο μέρος της παροχής αίματος στο έντερό σας. Αυτό μπορεί να κάνει το υπόλοιπο σώμα και τον εγκέφαλό σας να αισθάνονται υπνηλία. Εάν μπορείτε να αντισταθείτε στην παρόρμηση και να είστε όρθιοι και να κινείστε, αυτό θα σας βοηθήσει τελικά να αισθανθείτε καλύτερα και να γίνει σωστά η πέψη.

Ωστόσο, εάν αισθάνεστε συνέχεια υπερβολική κόπωση μετά τα γεύματα, αυτό μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας, όπως διαταραχή ύπνου, αναιμία, καρδιακές παθήσεις ή καρδιαγγειακή νόσο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.