WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος με υγιή τρόπο


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Φεβρουαρίου 2023

4 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος με υγιή τρόπο
pexels
Γνωρίζετε ήδη ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική συνολικά, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Όμως υπάρχουν τόσες πολλές διατροφικές τάσεις εκεί έξω και τελικά μπορεί να μη ξέρετε πώς είναι να τρώτε ισορροπημένα.

Είτε απλά θέλετε να δημιουργήσετε ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες είτε αναζητάτε συγκεκριμένα μια διατροφή για απώλεια βάρους, παρακάτω θα δείτε μερικές βασικές συμβουλές που θα ήταν καλό να έχετε κατά νου την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να κάνετε μια διατροφική επιλογή.

Μην ακολουθείτε μια στερητική διατροφή

Όπως η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους, έτσι και μια αυστηρή δίαιτα μπορεί να κάνει ακριβώς το ίδιο. Η στέρηση μπορεί στην πραγματικότητα να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας και να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Είτε προσπαθείτε να χάσετε βάρος είτε να το διατηρήσετε, μην στερείτε τον εαυτό σας από το φαγητό. Μπορείτε να μειώσετε λίγο την ποσότητα που τρώτε, αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσετε να απολαμβάνετε το φαγητό.

Μην μετράτε τις θερμίδες

Το να τρώτε για μια υγιή ζωή περιλαμβάνει περισσότερα από το να μετράτε τις ημερήσιες θερμίδες ή τους πόντους. Το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από τους αριθμούς. Μπορεί το σώμα σας να χρειάζεται να διατηρεί μια ορισμένη ισορροπία θερμίδων, αλλά αυτός ο επαρκής αριθμός θερμίδων δεν εγγυάται ότι λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να είστε υγιείς.

Επιλέξτε τρόφιμα με βάση τη θρεπτική τους πυκνότητα — δηλαδή τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Οι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά παρέχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται τα κύτταρα σας για να λειτουργήσουν και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών. Και το καλύτερο από όλα, σας κάνουν να νιώθετε ικανοποιημένοι.

Jenny.Gr
pexels

Επιλέξτε ολόκληρα φρούτα αντί για χυμούς

Ο χυμός φρούτων δεν έχει τόσες φυτικές ίνες όσες αυτές που βρίσκονται σε ολόκληρα φρούτα. Οι φυτικές ίνες είναι είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές έντερο και μια υγιή καρδιά. Αντί για χυμό φρούτων, εστιάστε στην κατανάλωση ολόκληρων φρούτων όπως μούρα, ακτινίδια και μήλα.

Αποφύγετε τα προϊόντα με μειωμένα λιπαρά

Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν μεταφράζεται σε περισσότερο σωματικό λίπος σε όλες τις περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα, τα λίπη είναι μια σημαντική πηγή καυσίμου για το σώμα σας. Σας βοηθούν να απορροφήσετε τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και K και τα καροτενοειδή. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αύξηση του κορεσμού και να σας κρατήσουν χορτάτους περισσότερο.

Αυτές οι ιδιότητες του λίπους συχνά χάνονται κατά την επεξεργασία των τροφίμων με «μειωμένα λιπαρά», τα οποία δεν είναι απαραίτητα χαμηλότερα σε θερμίδες και συχνά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Υπάρχουν μερικές επιλογές με μειωμένα λιπαρά που είναι πολύ υγιεινές. Το γάλα με χαμηλά λιπαρά, για παράδειγμα, είναι μια επιλογή που δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα. Ο πιο σημαντικός κανόνας και πάλι είναι να διαβάσετε τη λίστα συστατικών. Το κλειδί είναι να επιλέγετε τροφές πλούσιες σε υγιή λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, αμύγδαλα, σπόρους chia, αβοκάντο και σαρδέλες.

Και τέλος το πιο σημαντικό από όλα είναι να αγαπήσετε το σώμα σας και να κατανοήσετε πως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μοναδικός.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.