WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και τι μπορείτε να κάνετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Μαρτίου 2023

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και τι μπορείτε να κάνετε
unsplash
Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια και παίζει ζωτικό ρόλο στην αντίδραση του σώματος στο στρες.

Στην πραγματικότητα, η κορτιζόλη παίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα. Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα προάγοντας την παραγωγή γλυκόζης στο συκώτι, η οποία δίνει στο σώμα μια σταθερή παροχή ενέργειας σε περιόδους στρες. Παίζει επίσης ρόλο στην ανοσολογική απόκριση του σώματος και μπορεί να προστατεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα περιορίζοντας τη φλεγμονή. Και ρυθμίζει τον μεταβολισμό του σώματος ελέγχοντας τη χρήση λιπών και πρωτεϊνών, περέχοντας στον οργανισμό ενέργεια.

Τα επίπεδα κορτιζόλης αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, με υψηλότερα επίπεδα το πρωί και χαμηλότερα το βράδυ. Ωστόσο, το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε σταθερά υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη συνολική υγεία. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά σημάδια των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης.

Σημάδια ότι τα επίπεδα κορτιζόλης σας είναι υψηλά

Ένα από τα πιο κοινά σημάδια υψηλής κορτιζόλης είναι η αύξηση βάρους. Στην πραγματικότητα, τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης έχουν συνδεθεί με αυξημένη όρεξη και με προτίμηση σε τρόφιμα με πολλές θερμίδες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Ένα άλλο σημάδι είναι η δυσκολία στον ύπνο. Αν και είναι φυσιολογικό τα επίπεδα κορτιζόλης να ποικίλλουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν είναι σταθερά υψηλά, μπορεί να διαταράξουν τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματος, δυσκολεύοντας τον ύπνο.

Οι αλλαγές στη διάθεση, όπως η ευφορία, η ευερεθιστότητα και η κατάθλιψη, μπορεί επίσης να είναι δείκτες υψηλών επιπέδων κορτιζόλης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Medicine. Η κορτιζόλη μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή και τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε αλλαγές συμπεριφοράς.

Επιπλέον, η κορτιζόλη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, μια κατάσταση γνωστή ως υπέρταση. Σκεφτείτε το με αυτόν τον τρόπο: Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη που ασκείται από το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών καθώς κυκλοφορεί στο σώμα. Όταν αυτή η πίεση είναι πολύ υψηλή, μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να μειώσετε τα επίπεδα κορτιζόλης

Δεδομένου ότι το χρόνιο στρες συμβάλλει σημαντικά στα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, η εύρεση τρόπων χαλάρωσης και μείωσης του στρες μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για τη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης. Οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και η γιόγκα είναι εξαιρετικοί τρόποι για να ηρεμήσετε το μυαλό και να μειώσετε το άγχος και την ένταση στο σώμα. Επιπλέον, ο τακτικός διαλογισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης στο σώμα.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Endocrinological Investigation, η άσκηση χαμηλής έντασης έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιπέδων κορτιζόλης. Από την άλλη πλευρά, οι ασκήσεις υψηλής έντασης έχουν συσχετιστεί με υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης. Επομένως, είναι καλύτερο να κάνετε χαμηλή έως μέτριας έντασης άσκηση για 150 έως 200 λεπτά την εβδομάδα.

Τέλος, ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης. Εξάλλου, η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα στο σώμα και άλλα προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.