WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί αν τρώτε κάθε μέρα φράουλες;


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Απριλίου 2023

Τι θα συμβεί αν τρώτε κάθε μέρα φράουλες;
pexels
Όλοι οι λόγοι για να τρώτε φράουλες.

Οι φράουλες είναι ένα εμβληματικό καλοκαιρινό φρούτο και αποδεικνύεται ότι μπορεί να είναι και ο πιο γλυκός τρόπος για να παραμείνετε υγιείς. Καταρχάς είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, συγκεκριμένα 8 μέτριες φράουλες περιέχουν το 160% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Αυτή η ποσότητα είναι περισσότερη από αυτή που παίρνετε από ένα πορτοκάλι, το φρούτο που φημίζεται για τη βιταμίνη C.

Οι φράουλες είναι επίσης πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά. Το κύριο αντιοξειδωτικό στις φράουλες είναι η ανθοκυανίνη , η οποία δίνει στο φρούτο το χρώμα του. Η ποσότητα της ανθοκυανίνης στις φράουλες αυξάνεται καθώς ωριμάζει ο καρπός. Έτσι, όσο πιο κόκκινη είναι η φράουλα, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει.

Οι φράουλες έχουν επίσης φυτικές ίνες και πολλές άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγγάνιο, κάλιο και φυλλικό οξυ.

Φρέσκες ή κατεψυγμένες φράουλες είναι πλέον διαθέσιμες όλο το χρόνο. Γι αυτό και παρόλο που αυτό το νόστιμο φρούτο ωριμάζει κάτω από τον έντονο ήλιο και σε ζεστό καιρό, αν το επιθυμείτε μπορείτε να το συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή. Τι θα συμβεί λοιπόν εάν τρώτε κάθε μέρα φράουλες;

Θα ενισχυθεί η εγκεφαλική λειτουργία

Καθώς ο εγκέφαλός σας γερνά, μπορεί να χάσει μέρος της νοητικής του ευκρίνειας. Αλλά σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση φράουλας προστατεύει τις επεξεργαστικές δυνάμεις του εγκεφάλου σας καθώς μεγαλώνετε.

Η μελέτη Nurses' Health Study μέτρησε τη λειτουργία του εγκεφάλου σε περισσότερους από 16.000 συμμετέχοντες σε διάστημα έξι ετών. Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερες φράουλες είχαν λιγότερη γνωστική έκπτωση – οι ικανότητές τους σκέψης και της επεξεργασίας δεν εξασθενούσαν τόσο πολύ. Είχαν την εγκεφαλική δύναμη κάποιου έως και δυόμισι χρόνια νεότερου.

Σε περισσότερα καλά νέα για τους λάτρεις της φράουλας: Τα αποτελέσματα του προγράμματος Rush Memory and Aging Project έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν φράουλες είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ .

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα προστατευτικά αποτελέσματα οφείλονται στα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα. Ορισμένα από τα αντιοξειδωτικά στις φράουλες μειώνουν επίσης τη συστηματική φλεγμονή, όταν το σώμα σας βρίσκεται σε κατάσταση συνεχούς φλεγμονής (πρήξιμο και ερεθισμό). Η συστηματική φλεγμονή είναι βασικός παράγοντας στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ .

Θα ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Οι φράουλες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, την οποία πρέπει να λαμβάνετε από τα τρόφιμα, καθώς το σώμα σας δεν μπορεί να την παράγει. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που δεν λαμβάνουν αρκετή από αυτή τη βιταμίνη αναπτύσσουν σκορβούτο, μια ασθένεια που προκαλεί αιμορραγία, μώλωπες και αναιμία .

Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών. Και μπορεί επίσης να αποτρέψει και να θεραπεύσει αναπνευστικές και συστηματικές λοιμώξεις.

Η βιταμίνη C είναι επίσης αντιφλεγμονώδης, μειώνοντας την απόκρισή σας στο στρες που προκαλείται από ασθένεια ή απλώς από την πολυάσχολη ζωή. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να πούμε εάν η βιταμίνη C μπορεί να αποτρέψει το κρυολόγημα και τη γρίπη, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει με τα συμπτώματα.

Jenny.Gr
pexels

Θα ωφεληθεί η καρδιά σας

Η έρευνα δείχνει ότι οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό, καθώς και σε διαβήτη, ο οποίος αυξάνει την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων.

Μειώνεται η φλεγμονή

Η εκτεταμένη εσωτερική φλεγμονή συμβάλλει σε πολλαπλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. Παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η μη ισορροπημένη διατροφή, η καθιστική ζωή και το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή.

Η κατανάλωση περισσότερων φραουλών είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αντιοξειδωτικά στις φράουλες, οι ανθοκυανίνες, είναι γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις τους.

Τέλος δεν συνιστάται η κατανάλωση φράουλας για άτομα με ιστορικό ασθενειών των αρθρώσεων. Ο χυμός φράουλας μπορεί να συμβάλει στον ουρικό πόνο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.