WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 πράγματα που κάνουν την παλινδρόμηση οξέος χειρότερη


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Απριλίου 2023

6 πράγματα που κάνουν την παλινδρόμηση οξέος χειρότερη
pexels
Εάν έχετε παλινδρόμηση οξέος, το πώς, τι και πότε τρώτε, μπορεί να συμβάλλει σε δυσάρεστα πεπτικά συμπτώματα

Το φαγητό θα πρέπει να είναι ευχάριστο, οπότε όταν έχετε παλινδρόμηση οξέος, μπορεί πραγματικά να επηρεάσει αρνητικά την ημέρα σας. Ανάλογα με το τι και πώς τρώτε, μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία και τελικά να εμφανίσετε καούρα, στομαχικές διαταραχές ή μια περίεργη γεύση στο στόμα σας.

Μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε ακριβώς τι προκαλεί την ενεργοποίηση της παλινδρόμησης οξέος και αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζετε. Γι αυτό και παρακάτω θα μάθετε έξι πράγματα που χειροτερεύουν την παλινδρόμηση, ώστε να μπορείτε να προετοιμάσετε τον εαυτό σας πριν από το επόμενο γεύμα σας.

Τρώτε πολύ γρήγορα

Με το να τρώτε πολύ γρήγορα και να μην αφιερώνετε χρόνο για να μασήσετε την τροφή, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα δυσπεψίας. Η μυϊκή αντίδραση του στομάχου σε μη μασημένη τροφή, ή ακόμα και η υπερβολική κατανάλωση φαγητού, μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική περισταλτική λειτουργία κατά τη διάρκεια της πέψης.

Η περίσταλση αποτελείται από κυματοειδείς μυϊκές συσπάσεις που βοηθούν στην ώθηση της τροφής κατά μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα. Ουσιαστικά, αυτή η κίνηση βοηθά στην ώθηση της τροφής προς τα κάτω στον γαστρεντερικό σωλήνα, όπου μπορείτε να την αφομοιώσετε ομαλά. Ωστόσο, τρώγοντας πολύ γρήγορα, μπορεί να διαταράξετε αυτές τις συσπάσεις.

Το να αφιερώνετε χρόνο για να μασάτε την τροφή πιο προσεκτικά και να τρώτε με πιο αργό ρυθμό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων, γιατί παράγονται αρκετά ένζυμα στο στόμα σας για να διασπαστεί πλήρως.

Τρώτε μεγάλα γεύματα

Μερικές φορές η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος. Μπορεί να νιώθετε το στέρνο ή το στήθος σας μπορεί ερεθισμένο και μπορεί να έχετε συμπτώματα καούρας.

Όταν τρώτε μεγάλα γεύματα και αντιμετωπίζετε παλινδρόμηση, το οξύ και τα περιεχόμενα από το στομάχι σας επανέρχονται στον οισοφάγο σας, ερεθίζοντας την ευαίσθητη επένδυση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επώδυνη αίσθηση που είναι γνωστή ως καούρα. Η κατανάλωση μικρότερων και συχνότερων γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της παλινδρόμησης.

Jenny.Gr
unsplash

Πίνετε αλκοόλ

Δυστυχώς, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμησης οξέος. Τα άτομα που πίνουν πιο τακτικά βρέθηκαν να έχουν 48% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν παλινδρόμηση σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν ή πίνουν περιστασιακά, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση 29 μελετών του 2019 στο περιοδικό Alcohol and Alcoholism .

Το αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει άμεση βλάβη στον οισοφαγικό και γαστρικό βλεννογόνο, ενώ χαλαρώνει επίσης τη βαλβίδα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου.

Δεν έχετε υγιές βάρος

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει την πίεση στην κοιλιά. Ως αποτέλεσμα, ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας είναι πιο πιθανό να επιτρέψει στο περιεχόμενο του στομάχου να παλινδρομήσει στον οισοφάγο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία μετά την κατανάλωση ενός γεύματος.

Πίνετε καφέ

Τα τρόφιμα και τα ποτά με καφεΐνη μπορούν να αυξήσουν την οξύτητα των γαστρικών εκκρίσεων. Για να μειώσετε την οξύτητα αυτών των εκκρίσεων, είναι καλύτερο να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα καφεΐνης στη διατροφή σας.

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να χαλαρώσει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, προκαλώντας παλινδρόμηση οξέος ή επιδεινώνοντάς τον. Ωστόσο, πολλά εξαρτώνται από το άτομο και το πόσο ευαίσθητο είναι στην καφεΐνη και τα όξινα τρόφιμα. Ορισμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν παλινδρόμηση σε ένα άτομο, ενώ σε κάποιο άλλο όχι. Αυτό εξαρτάται πραγματικά από τον άνθρωπο.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλες οι μελέτες ή δεν έχουν βρει τα ίδια αποτελέσματα όσον αφορά την καφεΐνη και τις όξινες τροφές σε σχέση με την επιδείνωση της παλινδρόμησης οξέος, επομένως είναι καλύτερο να εξετάσετε πώς αντιδρά το σώμα σας.

Τρώτε ακριβώς πριν τον ύπνο

Δεν παίζει ρόλο μόνο η ποσότητα του γεύματός σας, αλλά και η ώρα. Αν τρώτε ένα μεγάλο γεύμα ακριβώς πριν πάτε για ύπνο, μπορεί να μην δίνετε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να αφομοιώσει σωστά το φαγητό, με αποτέλεσα να μην μπορείτε να κοιμηθείτε. Επίσης, εάν ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό, μπορεί να οδηγήσει σε καούρα ή να επιδεινώσει την παλινδρόμηση οξέος.

Η παλινδρόμηση οξέος μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το πόσο γρήγορα τρώτε, πόσο, πότε και τι τρώτε. Ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στις συνήθειες σας, ίσως μπορέσετε να προσδιορίσετε τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε, ώστε η ώρα του φαγητού να γίνει ξανά μια άνετη —και ευχάριστη— εμπειρία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.