WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κολίτιδα και διατροφή: Ποιες τροφές επιτρέπονται και να ποιες να αποφεύγεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Μαΐου 2023

Κολίτιδα και διατροφή: Ποιες τροφές επιτρέπονται και να ποιες να αποφεύγεις
pexels
Η κολίτιδα είναι μια φλεγμονή του παχέος εντέρου, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια, φούσκωμα και κράμπες. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση αυτής της πάθησης και αυτό το άρθρο σκοπεύει να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για την ανάπτυξη ενός επαρκούς διατροφικού πλάνου.

Η κολίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, φύλων και κοινωνικών καταβολών, αλλά ορισμένοι παράγοντες όπως η γενετική προδιάθεση, η ηλικία, το φύλο και ο τρόπος ζωής μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης. Ανεξάρτητα από το ποιος κινδυνεύει περισσότερο από κολίτιδα, η βάση για την πρόληψη και τη διαχείριση των συμπτωμάτων είναι η διατροφή .

Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία της κολίτιδας. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, και ο περιορισμός της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και τροφών υψηλής επεξεργασίας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του εντέρου και στη μείωση του κινδύνου φλεγμονής.

Για όσους πάσχουν από κολίτιδα, η πραγματοποίηση συγκεκριμένων διατροφικών αλλαγών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν τον εντοπισμό και την εξάλειψη τροφών που επιδεινώνουν τα συμπτώματα , την κατανάλωση μικρότερων και συχνότερων γευμάτων και τη λήψη προβιοτικών για την υποστήριξη της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Τύποι κολίτιδας

Οι τύποι κολίτιδας που συνδέονται συνήθως με τα τρόφιμα είναι:

Ελκώδης κολίτιδα: Μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που επηρεάζει την εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου και του ορθού. Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα και τις εξάρσεις.

Νόσος του Crohn: Ένας άλλος τύπος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα. Και πάλι, η διατροφή μπορεί να έχει αντίκτυπο στα συμπτώματα.

Μολυσματική κολίτιδα : Προκαλούμενη από βακτηριακή, ιογενή ή παρασιτική λοίμωξη, μπορεί να επηρεαστεί από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

Στη συνέχεια, υπάρχουν άλλοι τύποι κολίτιδας, αλλά είναι λιγότερο συχνές περιπτώσεις ή σε κάθε περίπτωση λιγότερο σχετικές με τη διατροφή.

Jenny.Gr
pexels

Εάν έχετε κολίτιδα, είναι σημαντικό να προσέχετε τις τροφές που τρώτε. Ακολουθεί μια λίστα με μερικές τροφές που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα και μερικές που μπορούν να βοηθήσουν να τα διατηρήσετε υπό έλεγχο:

Τροφές προς αποφυγή:

  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως τηγανητά και fast food

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως βούτυρο και κρέμα γάλακτος

  • Κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα

  • Πικάντικα φαγητά

  • Καφεΐνη, αλκοόλ και ανθρακούχα ποτά

  • Ορισμένα είδη φυτικών ινών, όπως αυτά που βρίσκονται στα όσπρια, το λάχανο και το μπρόκολο

Τρόφιμα που πρέπει να προτιμηθούν:

  • Μαγειρεμένα και ξεφλουδισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, καρότα και μήλα

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως καστανό ρύζι, κινόα και βρώμη

  • Άπαχες πρωτεΐνες, όπως στήθος κοτόπουλου, γαλοπούλα και ψάρι

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως γιαούρτι και άπαχο γάλα

  • Νερό και αφέψημα από βότανα χωρίς ζάχαρη

Συχνότητα και μέγεθος γευμάτων

Για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της κολίτιδας, είναι ζωτικής σημασίας να δίνετε προσοχή όχι μόνο στα τρόφιμα που επιλέγετε, αλλά και στη συχνότητα και το μέγεθος των γευμάτων σας. Συνιστάται:

  • Να τρώτε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα αντί για 3 μεγάλα γεύματα την ημέρα

  • Να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής ή την παράλειψη γευμάτων

  • Να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να χωνέψει πριν τον ύπνο, αποφεύγοντας να τρώτε τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο

Η σημασία της ενυδάτωσης και της συμπλήρωσης προβιοτικών

Η διατήρηση της επαρκής ενυδάτωσης είναι απαραίτητη για την υγεία του παχέος εντέρου και τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, η λήψη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας και στη μείωση των συμπτωμάτων της κολίτιδας.

Μπορείτε να πάρετε πρεβιοτικά (προσοχή, είπα ΠΡΕΒιοτικά, όχι Προβιοτικά ) μέσω τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι, κεφίρ και ξινολάχανο, ή προβιοτικά μέσω συμπληρωμάτων.

Επειδή τα άτομα με κολίτιδα μπορούν να αντιδράσουν διαφορετικά στα τρόφιμα, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε προσεκτικά τη διατροφή σας και να την προσαρμόζετε ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Η τήρηση ημερολογίου τροφίμων μπορεί να είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό των τροφίμων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα και εκείνων που τα ανακουφίζουν. Επίσης, είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και να δίνετε στο σώμα σας χρόνο να προσαρμοστεί στις διατροφικές αλλαγές.

Δεν υπάρχει λύση που να ταιριάζει σε όλους. Επομένως, είναι απαραίτητο να συνεργαστείτε με έναν ειδικό για να βρείτε την καλύτερη διατροφή για την περίπτωσή σας.

Η διαχείριση της κολίτιδας μέσω της διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η αποφυγή ορισμένων τροφών, η προτίμηση άλλων, η προσοχή στη συχνότητα και το μέγεθος των γευμάτων, η διατήρηση της επαρκής ενυδάτωσης και η λήψη προβιοτικών μπορούν όλα να συμβάλουν στη συνολική ευημερία των ατόμων με την πάθηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.