WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

9 πράγματα που θα ήταν καλό να αποφεύγεις αν θέλεις ένα υγιές έντερο


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Ιουνίου 2023

9 πράγματα που θα ήταν καλό να αποφεύγεις αν θέλεις ένα υγιές έντερο
unsplash
Το έντερο, που συχνά το παραβλέπουμε και το υποτιμάμε, είναι το πιο σημαντικό όργανο για την υγεία μας.

Το γαστρεντερικό σύστημα είναι η κύρια «πύλη» για την πρόσληψη και επεξεργασία θρεπτικών συστατικών, αλλά και το κέντρο καταπολέμησης των ασθενειών. Έχουμε 10 φορές περισσότερα κύτταρα στο έντερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του σώματός μας. Όχι μόνο αυτό, αλλά ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι το εβδομήντα τοις εκατό του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο έντερό μας. Παρόλα αυτά πολλές φορές παραμελούμε το έντερο μας με δικό μας κίνδυνο.

Εδώ είναι 9 πράγματα που το έντερο σας θα σας ευχαριστήσει εάν δεν τα κάνετε

Λάθος 1 : Ακολουθείτε μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες

Η πιο βασική αρχή της υγείας του εντέρου είναι ότι τα μικρόβια που ζουν στο έντερο μας ευδοκιμούν με τις φυτικές ίνες. Είναι η τροφή που προτιμούν, κυρίως επειδή οι φυτικές ίνες δεν αφομοιώνονται από τα ανθρώπινα ένζυμα. Οι ίνες φτάνουν στο παχύ έντερο εντελώς άθικτες, όπου τα μικρόβια τρέφονται με αυτές και τις χωνεύουν. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας παράγονται όταν τα φιλικά βακτήρια του εντέρου ζυμώνουν ίνες στο παχύ έντερο. Αυτά τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας είναι αντιφλεγμονώδη. Είναι επίσης η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα που καλύπτουν το παχύ έντερο.

Λάθος 2: Η διατροφή σας δεν έχει ποικιλία

Το American Gut Project στο UC San Diego School of Medicine, μια από τις μεγαλύτερες μελέτες για το πώς η διατροφή και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν την υγεία του μικροβιώματος, διαπίστωσε ότι ο πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας ενός υγιούς εντέρου ήταν η ποικιλία στη διατροφή σας. Τα ελάχιστα ή μη επεξεργασμένα και φυτικής προέλευσης τρόφιμα είναι το κλειδί. Οι φυτικές ίνες από μια σειρά διαφορετικών πηγών - σκεφτείτε 30 διαφορετικούς τύπους φυτών την εβδομάδα - βοηθούν το μικροβίωμα να ευδοκιμήσει. Σκεφτείτε να προσθέσετε περισσότερα φυτά πλούσια σε φυτικές ίνες στη διατροφή σας, όπως φρούτα, λαχανικά, φακές, φασόλια, ξηρούς καρπούς, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Jenny.Gr
unsplash

Λάθος 3: Υπερφαγία

Ένας λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν πεπτικά προβλήματα είναι επειδή απλώς υπερφορτώνουν τα συστήματά μας. Τα έντερά μας χρειάζονται χρόνο για να ξεκουραστούν και να χωνέψουν. Προσπαθήστε να μην τρώτε εάν νιώθετε κορεσμό και αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής. Το σώμα σας χρειάζεται την ευκαιρία να ξεκουραστεί, επομένως δεν πρέπει να εργάζεται συνεχώς για να αφομοιώσει την τροφή.

Λάθος 4: Κατανάλωση πολλής ζάχαρης

Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη επηρεάζει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου. Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των καλών βακτηρίων και να προκαλέσει φλεγμονή. Τα πρόσθετα σάκχαρα βρίσκονται σε πολλά προϊόντα, ειδικά σε αρτοσκευάσματα, παγωτά και επιδόρπια. Προστίθενται επίσης σε πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ακόμη και σε αυτά που δεν θα περίμενε κανείς, όπως σάλτσες για ζυμαρικά, σάλτσες για σαλάτες, καρυκεύματα και σούπες.

Λάθος 5: Μένετε μακριά από τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Τα προβιοτικά βρίσκονται στο ξινολάχανο, το kimchi και το miso, καθώς και στα γιαούρτια που έχουν ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες. Αυτά τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση λειτουργούν ως φιλικά προς το έντερο καύσιμα για τη μικροχλωρίδα. Αν και μπορείτε να πάρετε προβιοτικά σε συμπλήρωμα, ο καλύτερος τρόπος για να τροφοδοτήσετε τα μικρόβια του εντέρου σας είναι με τροφή.

Σημειώστε επίσης ότι τα πρεβιοτικά που βρίσκονται στις φυτικές ίνες βοηθούν στην ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου. Προσθέστε λοιπόν τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, τα οποία είναι γεμάτα με προβιοτικά και μεταβιοτικά, για να βοηθήσετε στη δημιουργία των ενώσεων που παράγονται όταν τα καλά βακτήρια του εντέρου αφομοιώνουν τα πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά συνδυάζονται για να σχηματίσουν μεταβιοτικά , τα οποία παράγουν αυτά τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Λάθος 6: Αδιάκριτη χρήση αντιβιοτικών

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αντιβιοτικά έχουν πολύ σημαντική θέση στην ιατρική, καθώς είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση επικίνδυνων λοιμώξεων. Ωστόσο, τείνουν να συνταγογραφούνται υπερβολικά. Το πρόβλημα με τα αντιβιοτικά είναι ότι δεν εξοντώνουν μόνο τα κακά βακτήρια, αλλά και τα καλά βακτήρια. Η πολύ συχνή ή περιττή χρήση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου.

Λάθος 7: Έχετε χρόνιο στρες

Αν και είναι ένας σχετικά νέος τομέας έρευνας, η επιστήμη δείχνει μια σύνδεση μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών της διάθεσης όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Σε αυτό το πνεύμα, το μακροχρόνιο στρες επηρεάζει αρνητικά τη συνολική υγεία σας.

Το μικροβίωμα και η κινητικότητα του εντέρου σας ανταποκρίνονται στο στρες και μπορεί να μη λειτουργούν σωστά όταν υπάρχει χρόνιο στρες. Το άγχος συνδέεται με τη διάρροια, τη δυσκοιλιότητα, το IBS και τα έλκη. Η εστίαση στη διαχείριση των επιπέδων στρες μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα του εντέρου.

Λάθος 8: Δεν ασκείστε αρκετά

Η συνεχής άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε την πέψη σας. Η σωματική δραστηριότητα βοηθάει το φαγητό να ταξιδέψει μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Ακόμη και η ελάχιστη άσκηση, όπως μια σύντομη βόλτα μετά το γεύμα, μπορεί να βοηθήσει στις κινήσεις του εντέρου.

Λάθος 9: Παραμέληση της ενυδάτωσης

Η λήψη επαρκούς ποσότητας υγρών μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη διάσπαση των τροφών. Η ενυδάτωση, παραδόξως, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την προώθηση ενός υγιούς εντέρου. Ως μπόνους, το νερό μετακινεί τα θρεπτικά συστατικά στο σώμα, βοηθά στην απομάκρυνση των αποβλήτων και άλλων τοξινών, προάγει ένα υγιές δέρμα και μειώνει τη φλεγμονή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.