WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μέντα: Τα οφέλη στην υγεία και πώς να την εντάξεις στη διατροφή σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Ιουνίου 2023

Μέντα: Τα οφέλη στην υγεία και πώς να την εντάξεις στη διατροφή σου
pexels
Όταν σκέφτεστε τις πράσινες τροφές, πιθανότατα το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό είναι λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο. Ωστόσο, η μέντα είναι ένας άλλος τύπος πράσινης τροφής που μπορεί να είναι λιγότερο δημοφιλής, αλλά εξακολουθεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Η μέντα είναι ένα βότανο που έχει λεπτά, αρωματικά φύλλα τα οποία είναι βρώσιμα. Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τη μέντα, μπορεί να σκέφτονται τη μενθόλη. Η μενθόλη είναι μια χημική ένωση που βρίσκεται φυσικά στη μέντα αλλά και συνήθως τεχνητή σε εργαστήριο. Λόγω των καταπραϋντικών της επιδράσεων, η μενθόλη προστίθεται συνήθως σε πράγματα όπως σταγόνες για τον βήχα, φάρμακα για την ανακούφιση του έρπητα και του πονόλαιμου και τοπικές κρέμες για την ανακούφιση από τον πόνο του σώματος. Προστίθεται επίσης συνήθως στα προϊόντα καπνού για να γίνουν πιο επιθυμητά, καθώς και στις τσίχλες και στο στοματικό διάλυμα.

Ποια είναι τα οφέλη της μέντας;

Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια πολύ κοινή ασθένεια με δυσμενή πεπτικά συμπτώματα όπως αέρια, φούσκωμα, κράμπες στομάχου και διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα. Τα συμπληρώματα μέντας έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καταπράυνση του εντέρου και η έρευνα έχει αναφέρει ότι η λήψη καψουλών ελαίου μέντας είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική βραχυπρόθεσμη θεραπεία για το IBS.

Μπορεί να υποστηρίξει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Μια in vitro μελέτη έδειξε ότι η μέντα έχει σημαντικές αντιμικροβιακές, αντιικές καθώς και αντιαλλεργικές δράσεις. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Καθένα από τα παραπάνω υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και συνολική υγεία. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Υποστηρίζει τη στοματική υγεία

Η μέντα είναι γνωστή για την ικανότητά της να καλύπτει την κακή αναπνοή, αλλά τα οφέλη της εκτείνονται πέρα ​​από τη φυσική αίσθηση φρεσκάδας. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αιθέριο έλαιο μέντας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηρίων και άλλων παθογόνων που μπορούν να σχηματιστούν στο στόμα. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα και συνιστάται στους οδοντιάτρους για την καταπολέμηση των μικροβίων του στόματος.

Μπορεί να χρησιμεύσει ως φυσικό αποσυμφορητικό

Η μενθόλη στη μέντα λειτουργεί ως φυσικό αποσυμφορητικό. Βοηθά στη συρρίκνωση των διογκωμένων μεμβρανών στη μύτη και διευκολύνει την αναπνοή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ένα κοινό συστατικό σε φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Jenny.Gr
pexels

Βοηθά στην ανακούφιση από τη δυσπεψία

Τα συμπτώματα της δυσπεψίας εμφανίζονται όταν η τροφή κάθεται στο στομάχι πολλές ώρες πριν μετακινηθεί μέσω του πεπτικού σωλήνα, προκαλώντας άβολη πληρότητα, φούσκωμα και μερικές φορές καούρα. Το έλαιο μέντας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή/και στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων χαλαρώνοντας τους μύες στην πεπτική οδό.

Μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό αναλγητικό

Η μενθόλη στη μέντα προσφέρει μια αίσθηση δροσιάς όταν εφαρμόζεται στο δέρμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και γι' αυτό χρησιμοποιείται ως κοινό συστατικό για την παροχή προσωρινής ανακούφισης για ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, οι πονοκέφαλοι, οι πόνοι των μυών και των αρθρώσεων και οι οσφυαλγίες. Επιπλέον, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το νερό με μέντα μπορεί να καταπραΰνει τις ερεθισμένες και ραγισμένες θηλές που μπορεί να προκύψουν από το θηλασμό, μειώνοντας έτσι τον πόνο.

Εκτός από καθένα από αυτά τα οφέλη για την υγεία, η μέντα έχει μια υπέροχη γεύση, καθιστώντας την ευχάριστη με πολλούς τρόπους.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη μέντα

Η μέντα χρησιμοποιείται συνήθως σε πολλά τρόφιμα και ροφήματα. Έχει επίσης και άλλες χρήσεις που δεν σχετίζονται με τρόφιμα.

Οι μαγειρικές χρήσεις για τη φρέσκια μέντα περιλαμβάνουν:

  • Προσθέτει έντονη γεύση σε πιάτα πουλερικών

  • Ως αρωματικό σε γεύματα φυτικής προέλευσης

  • Σε μια σαλάτα

  • Ως γαρνιτούρα, όπως για αυτό σε ένα smoothie

  • Σε επιδόρπια

  • Σε τσάι, ή ως αρωματικός παράγοντας στο νερό

Η μέντα είναι μια ευχάριστη πράσινη τροφή που έρχεται με πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε φυσικές και καθαρές μορφές μέντας για να έχετε το μεγαλύτερο όφελος. Να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα μέντας χωρίς ιατρική συνταγή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.